
Konkursi teema on „Uued ja põnevad kevadised Põhja-Eesti maitsed“.
Põhja-Eesti kohaliku toidu võrgustiku meeskond kuulutas paar nädalat tagasi välja kodukokkade retseptikonkursi. Retsept või retseptid koos valmistamise õpetuse, toidutegemise video või fotogaleriiga tuleb esitada interneti vahendusel hiljemalt 20. maiks. Parimad retseptid avaldatakse tuleval aastal Põhja-Eesti kokaraamatus.
Korraldajad rõhutavad, et perenaisi oodatakse leiutama ja valmistama toitu Põhja-Eestis kasvanud või valmistatud toorainest. Eesmärk on tõsta esile kevadisi tooraineid ja tutvustada nende kaudu piirkondlikku toidukultuuri. Toitudes ärgitatakse kasutama kevadises loodusest leitavat – kase- ja pärnalehti, mitmesuguseid pungi, karulauku, võilille, nõgest, nurmenukku, kuuse- ja männikasve, naati, põdrakanepit. Ka soovitatakse tellida tooraineid Põhja-Eesti toidumärgise kandjatelt.
Põhja-Eesti kohalikku toitu on külaelu edendamist toetava Leaderi programmi rahastusel propageeritud üle kümne aasta. Kohaliku toidu projektide eestvedaja on MTÜ Arenduskoda Leader-tegevusgrupp, kuhu kuuluvad Kuusalu, Tapa, Haljala ja Kadrina vald ning Loksa linn.
Kuna Põhja-Eesti on oluliselt laiem piirkond, on leitud juurde koostööpartnereid. Mullu sügisel lõppes kolmeaastane ühisprojekt „Põhja-Eesti kohalik toit“, milles Harjumaalt tegi kaasa Anija, Raasiku ja Kose valda hõlmav Leader-tegevusgrupp MTÜ Ida-Harju Koostöökoda ning Lääne-Virumaalt osalesid MTÜ PAIK ja MTÜ Partnerid.
Tänavu märtsis alustati jätkuprojektiga. Uue koostööpartnerina on kaasatud veel MTÜ Põhja-Eesti Koostöökoda, mille tegevuspiirkonda kuuluvad Jõelähtme, Rae ja Viimsi vald. Jätkuprojektis tahetakse senisest enam Põhja-Eesti toitu ja toidutootjaid nähtavaks tuua.
Projektijuht Eha Paas, kes on olnud Arenduskoja kõigi toiduprojektide eesotsas, ütles, et plaani järgi pidid jätkuprojekti raames algama sel kevadel piirkondlikud ühiskokkamised, eriolukorra tõttu tuli mõelda ümber: „Arutasime, mida saame eriolukorra tingimustes ette võtta, tekkis idee korraldada retseptikonkurss. Sel kevadel on tulnud palju aega kodus veeta, toiduvalmistamine on tore võimalus tegutseda koos perega. Kutsume retseptikonkursiga Põhja-Eesti kodukokkasid avastama oma piirkonna tooraineid. Kandideerima sobivad kõik suure armastuse ja pühendumusega valmistatud kohalikud toidud. Konkursi tingimused leiab Põhja-Eesti kohaliku toidu kodulehelt.“
Konkursi žüriid juhib Sagadi restorani peakokk Maren Rits, kes on Arenduskojaga toiduprojektides kaasa teinud mitu aastat. Ta rääkis Sõnumitoojale, et žüriis osalevad Sagadi restorani kokad ja teenindaja, loodusspetsialist ja ka inimene, kes pole toiduvalmistamisega seotud. Põhimõttelised kokkulepped on olemas, nimed avalikustatakse pärast konkursi tähtaja möödumist.
„Plaan on konkursile saadetud retseptid mõttes läbi teha või kui maitset ette ei kujuta, siis ka valmistada. Päris palju on tublisid kodukokkasid, kes katsetavad uute retseptidega, loodame, et konkursil osaletakse aktiivselt. Kevad on küll Põhja-Eestis olnud üsna jahe, aga pungad puhkevad, nurmenukud õitsevad, looduslikku toorainet juba on. Pakkuda võib kõike, mis on söödav, aga rõhume kevadistele maitsetele,“ sõnas ta.
Toiduprojekti tiim on arutanud järgmiste sammudena toidu- ja joogimeene konkursi korraldamist. Kindlasti jätkatakse tegutsemist selle nimel, et saaks õiguse viia läbi Põhja-Eesti maitsete aasta. Möödunud aastal esitatud taotlus seda õigust veel ei toonud, maaeluministeeriumis valiti tänavuse maitsete aasta läbiviijaks Läänemaa. Maitsete aasta ettevõtmistega alustati Läänemaal eelmisel nädalal, ent eriolukorra tõttu on kavandatud tegevusi edasi lükatud või muudetud.