
Kahel suvel on Kolga alevikus Lätismäe tee ääres kunagise alajaama juures tegutsenud nädalavahetustel Linnutee Puhvet – terrassiga ja pooleldi avatud esiküljega suvine söögikoht.
Aeg-ajalt korraldatakse seal akustilisi kontserte. Kõige rahvarohkem oli tänavu enne jaanipäeva, kui esines laulja ja pillimees Meisterjaan.
Tänavune hooaeg lõpetati septembri esimesel pühapäeval puhveti suvelõpu simmaniga, kus esinesid kohalikud muusikud Emil Rutiku, Sofia Rutiku ja Rein T. Rebane ning Rein Suurväli.
Paar nädalat hiljem ilmus Linnutee Puhveti Facebooki-lehele teade, et hooaeg on pidulikult lõpetatud, aga hoogu ikka maha ei saa, sest esinema oli tulekul Tallinnast Riste Sofie Käär.
Linnutee Puhveti peremees Marko Pintmann lausus Sõnumitoojale, et puhvet jääb avatuks seni, kuni ilmad lubavad.
„Eelmine laupäev oli vihmane. Tuju läheb ära, kui on jahe ja inimesi pole, kuigi mõni ikka tuli sööma. Pühapäeval oli ilm ilus ja käijaid jagus. Umbes 60 protsenti meie puhveti külalistest on kohalikud. Teised on tulnud kaugemalt, leidnud meie koha googeldades ja juhuslikult või on tuttavad soovitanud,“ sõnas ta.
„Ilmast sõltub palju, soojadel päikeselistel päevadel on olnud külastajaid päris rohkelt. Väga hea tunne, et kohalikud hakkasid siin käima, tahavad kokku saada, lobiseda omavahel. Vanaemad toovad lapselapsi sööma, pered tulevad ja sõpruskonnad. Kui alustasime, arvasin, et Lahemaal turiste liigub ja Viru raba on lähedal, sealt saa me põhikliendid, aga kujunes peamiselt kohalike kohtumispaigaks.“
Tegu on päevase söögikohaga, kus süüa saab suvisel valgel ajal kuni kella üheksani õhtul, sügisel lõpetab köök veel varem. Linnutee Puhveti toitudest kõige popim on Marko Pintmanni sõnul nende burger. Neid reklaamitakse kui galaktika parimaid burgereid, mida on maitsnud ja hinnanud Saksa parimad sõltumatud teadlased.
„See on reklaamitrikk. Kui tullakse üle küsima, kas ikka tõesti on hinnatud galaktika parimateks, saab pakkuda, et proovigu ja andku oma hinnang. Meele teeb rõõmsaks, kui kiidetakse või öeldakse, et tuldi just meie heade söökide pärast. Meil on kujunenud oma fännid. Olen iseõppija, leiutan ja katsetan retsepte. Popiks on osutunud ka rannakarbid koorese kastme ja friikartulitega. Mulle endale väga maitsevad kreekapäraselt tehtud köögiviljad fetajuustu ja ürtidega,“ kirjeldas Marko Pintmann, kes sai Kuusalu vallas laiemalt tuntuks kümmekond aastat tagasi, kui osales harrastusnäitlejana Kolga lavastaja Juhan Kubu mitmes eksperimentaalses lavastuses.
Linnutee Puhvet oli enne Tallinnas
Marko Pintmann pidas Linnutee Puhvetit enne koroona-aega neli aastat Tallinna Vanalinnas, Rataskaevu tänaval: „Kui vanalinn jäi Covidi tõttu inimesteta ja oli tühi otsekui pärast tuumasõda, sundis elu sealt lahkuma. Proovisime puhvetit mõnda aega pidada Muhus, siis sai Kolgas uus kodu valmis, asusin sinna elama ja sündis mõte, et töökoht võiks olla kodu lähedal.“
Tema koduks on tehtud Esmari endine ruudukujuline ja kõrge alajaam. Kohalikud noored korrastasid selle aastaid tagasi endale kokkusaamiskohaks ja nimetasid Keerumajaks, sest välisseinas oli keerdtrepp. Noored lõpetasid kooli, suundusid mujale ja hoone jäi jälle tühjaks.

Marko Pintmann: „Alajaam oli minu silmis väga kihvt, meenutas Itaalia maamaju – selline valge ja vahva. Ostsin ära kohalikelt põllumeestelt. All on köök ja muud tarberuumid, üleval korrusel kaks magamistuba. Kubatuuri jagub, mõlemad korrused on kolm ja pool meetrit kõrged. Elame koos tütrega, mahume siia päris kenasti ära.“
Maja sai valmis 2021. aasta jõuludeks. Mõni kuu hiljem hakkas Marko Pintmann kõrvale rajama söögikohta, Linnutee Puhvet on tehtud maja ehitusest alles jäänud puidust ja kaubaalustest, seal käivad abis pereliikmed.
Peremehe sõnul on puhvet hästi ökolt rajatud hoone – ehitatud väga roheliselt ja väikese ökoloogilise jalajäljega: „Öeldakse, et see on lahedalt jabur koht, aga väga head burgerit pakutakse. Toidu eest saame kiita, see teeb uhkeks.“
Juulikuus osales Linnutee Puhvet avatud talude päeval, Marko Pintmann tutvustas siis tšillikastmete valmistamise tehnoloogiaid. Mitmesugused kastmed on samuti enda leiutatud, et toitude juurde pakkuda. Esialgu jagus kastmeid ka müügiks, kuid suuremate koguste jaoks oleks tarvis ruumikamat kööki, tõdes ta.