
Kehra gümnaasiumi söökla töötajate eneseisolatsiooni ajal valmistasid koolilastele kaks päeva lõunasööki vallavolikogu liige PEEP KASK ja kooli õpetaja NELLI RESTOV.
Möödunud kolmapäeval selgus, et Kehra gümnaasiumi söökla üks töötaja andis positiivse koroonaproovi ning söökla ülejäänud personal pidi jääma eneseisolatsiooni. Kooli direktor Kaido Kreintaal kutsus kokku kriisikomisjoni ning otsustati appi kutsuda Peep Kask, kes töötas paar aastat tagasi kooli peakokana.
„Kooliperel on sellest ajast head mälestused. Teadsime ka, et Peep on koroonat põdenud ning me ei tee talle liiga, kui appi palume. Koolis on praegu päris suur kolle, igaüht ei riskinud kutsuda,“ ütles Kaido Kreintaal.
Kriisikomisjonil varuks olnud plaane B ja C ei läinud vaja, sest Peep Kask oli kohe nõus.
„Mõtlesin kiiresti läbi, kas ja mis jääb selle tõttu tegemata. Neljapäeval oli vallavolikogu istung, aga seal mul väga põletavaid küsimusi ei oleks olnud,“ lausus ta.
Teiseks asenduskokaks palus koolijuht oma kooli väikeklassiõpetaja Nelli Restovi, kelle söögitegemise oskus on sõprade-tuttavate seas teatud ja hinnatud.
„Olen töötanud lasteaia direktorina ning olnud samuti olukorras, kus on vaja leida ootamatule probleemile kiire lahendus. Siis on väga keeruline, kui sulle ära öeldakse ning pead hakkama otsima teist võimalust,“ rääkis Nelli Restov.
Ta lisas, et koolijuhil ei olnud kokkadeta söökla eelmisel kesknädalal ainuke probleem, ka puuduvatele õpetajatele tuli leida asendajad. Koroonaviiruse tõttu oli neljapäeval-reedel Kehra gümnaasiumis puudu kümmekond õpetajat, väikese maja kõik klassid kaugõppel, ka mitme suure koolimaja klasside õpilased pidid jääma eneseisolatsiooni.
Neljapäevaks pakkusid end sööklatoimkonda 12. klassi neiud Valerija Kovjatinets, Kerilin Mänd ja Triinu Fross, reedeks kutsus Peep Kask appi Tallinna teeninduskoolis kokandust õppiva poja Karl Johannes Kase ja tema sõbra Radislav Krutitšenko, mõlemad Kehra kooli endised õpilased.
Kaido Kreintaal märkis, et õnneks sattus sööklatöötajate isolatsiooniperiood suuresti koolivaheajale ning asenduskokad tuli leida vaid kaheks päevaks. Otsustati, et hommikuputru neil päevil ei pakuta, lasteaedade toitlustamise korraldamise võttis vallavalitsus enda peale.
Peep Kask ja Nelli Restov jutustasid, et esimesel päeval kulus tükk aega köögis orienteerumiseks, leida üles, kus on potid-pannid, kulbid või maitseained. Selle võrra oli lihtsam, et menüüs oli supp ning magustoidu olid koolikokad eelmisel päeval ette valmistanud. Teisel päeval, kui ka kokandust õppivad noormehed abis, sujunud koostöö väga hästi. Siis oli menüüs strooganov ja Peep Kask tunnistas, et väike paanikatuli hakkas põlema, kui 50 minutit enne esimese söögivahetunni algust ei olnud kaste pliidil veel keema läinud: „Valasime selle siis potist suurde katlasse. Pärast oli küll koristamist rohkem, aga toidu saime õigeaegselt valmis.“
Kaido Kreintaal kinnitas, et asenduskokkade valmistatud söögid maitsesid kõigile väga, eriti kiideti porgandi-lillkapsahautist, mida tema imestuseks sõid väga isukalt ka lapsed, kes muidu köögivilja eriti ei armasta. Hautis oli vokitud ning Nelli Restov tõi selle maitsestamiseks kodust kaasa maitseainesegu, mis olevat pannud ka tema pere värskeid salateid sööma.
„Olime ise rahul ja koolilapsed ka. Saime toitude eest palju kiita ning meie omavaheline koostöö oli suurepärane,“ kinnitasid Nelli Restov ja Peep Kask.
Lasteaedade söök toodi Tallinnast
Kuna Kehra kooli köögis valmistatakse söök ka Lastetare ja Lepatriinu lasteaiale, tuli Anija vallavalitsusel leida ajutine lahendus lasteaedade toitlustamiseks. Abivallavanem Marge Raja ütles, et ses mõttes läks ka lasteaedadega hästi, et ajutine toitlustaja oli vaja lisaks eelmise nädalal kahele päevale leida veel selle nädala kaheks esimeseks päevaks, järgnes riigipüha ning kui nakatunu lähikontaktsetena eneseisolatsioonis töötajad annavad negatiivse koroonatesti, võivad nad neljapäeval tööle naasta.
„Lasteaedade toitlustaja leidmiseks pöördusime Tallinna mitme ettevõtete poole. Paljud vastasid, et ka neil on koroonaviiruse tõttu osa ettevõttest rivist väljas. Ainuke, kel oli võimekust asi napilt ühe ööpäevaga ära korraldada, oli paljusid Tallinna ja Harjumaa koole-lasteaedu toitlustav Baltic Restaurants Estonia AS. Kaheksa tunniga oli meil kokkulepe saavutatud, leping allkirjastatud, menüü edastatud ja kaloraaž paika pandud,“ rääkis Marge Raja.
Kahte lasteaeda kokku telliti toit ligikaudu 200 sööjale. Soe söök toodi kolm korda päevas termostega Tallinnast. Anija Valla Lasteaedade direktor Eda-Mai Tammiste kinnitas, et kõik sujus väga kenasti ning söök oli väga maitsev.