Eesti Talupidajate Keskliidu korraldusel kuuendat aastat toimunud Eesti parima talutoidu konkursil valis 12liikmeline hindamiskomisjon 71 talutoote seast välja võitjad 11 kategoorias. Eesti parimaks pagaritooteks 2021 valiti Aruküla OÜ Vildivilla jõhvikate, aniisi ja tumeda šokolaadiga karask.
Autor Maia Raudkivi-Vaikla rääkis, et võidukarask sündis septembris toimunud Jäneda laadaks, kui tekkis mõte võtta sinna lisaks tavalistele karaskitele kaasa ka midagi magusat.
„Sellesse karaskisse pole lisatud suhkruid, kogu magusus on tumedast šokolaadist, rosinatest ja jõhvikatest. Eelnevalt ei katsetanud, mul lihtsalt tuli mõte, et paneks need ja veel mõned asjad kokku ning vaataks, mis sünnib,“ rääkis ta.
Jänedal saatis magusat karaskit edu: „Tean inimesi, kes lähevad juba üksnes aniisi nime kuuldes eemale, kuid meie karask oli üle ootuste populaarne.“
Kui see soovitati esitada talutoitude konkursile, vaatas Maia Raudkivi-Vaikla esmalt tingimusi ning need ei meeldinud talle: „Seal olid minu jaoks imelikud küsimused. Näiteks tuli vastata, kes mõtles välja pakendi. Meil polegi pakendit, karaski järel käiakse oma korvi või valge rätikuga. Plaanisin loobuda, kuid soovitati siiski, et ärge küsimustele vastake, kui ei taha, aga osalege ikka. Peaaegu viimasel sekundil viisime oma karaskid konkursile.“
Võidust said Maia Raudkivi-Vaikla ja tema kolleeg Eneli Aren teada oktoobris, kui Põhja-Eesti toidutegijad käisid õppereisil Viljandimaal. Samas reisiseltskonnas olid Väike-Maarja OÜ Vinkymon esindajad, kes esialgu lugesid uudist, et nende küüslaugukrõpsud on valitud parimaks Põhja-Eesti tooteks ja parimaks tervisetooteks.
„Eneli hakkas selle peale oma telefonist uurima ning ütles, et kuule, siin oleme meie ka,“ jutustas Maia Raudkivi-Vaikla.
Saavutatu hakkas Vildivilla naiste sõnul neile kohale jõudma alles siis, kui olid teistele õppereisist osavõtnuile vaikselt teada andnud, et ka nemad natuke võitsid ning keegi olevat selle peale hüüdnud: „Kuulge, see on ju Eesti parim!“
„Siis hakkasid käed-jalad värisema, et millega me nüüd hakkama oleme saanud,“ tunnistas kogu riigi parima karaski tegija.
Lisaks jõhvikate, aniisi ja tumeda šokolaadiga magusale karaskile esitas Vildivilla talutoitude võistlusele oma populaarseima, traditsioonilise seemnete ja ürtidega karaski. Selle retsept on samuti Maia Raudkivi-Vaikla looming: „Mõtleme 95 protsenti retseptidest ise välja. Kasutame järjekindlalt täisterajahusid, mahemune.“
Parima talutoidu 2021 võitjate tunnustamine pidi toimuma tänuüritusel 12. novembril, kuid lükati koroonaviiruse leviku tõttu edasi kevadeks. Eesti parimat karaskit nii kaua ootama ei pea, seda küpsetatakse Arukülas Vildivillas nüüd pidevalt: „Iga päev ei ole, kes soovib, telligu üks päev ette.“
Traditsioonilist karaskit on Vildivillast seni rohkem tellitud, magusat võetakse pigem prooviks.
„Mulle endale see maitseb, olen täielik tumeda šokolaadi ja ka aniisi fänn. Seda on proovinud ka need, kellele aniis ei meeldi, ning olnud üllatanud, et sinna see sobib. Seni on magusat karaskit tellitud pigem pidulikeks sündmusteks, võetud sünnipäevalauale keeksi asemel. Keegi õpetas, et või ja meega olevat väga maitsev,“ lausus Maia Raudkivi-Vaikla.