
Reis kujuneb väga huvitavaks ja Kreeka hakkab meeldima, kui turismigruppi võtab vastu üle 20 aasta Kreekas elanud giid, mitmes kordustrükis ilmunud raamatu „Minu Kreeka“ autor Ester Laansalu. Nii oli ka Arenduskoja reisigrupiga.
Õppereis Peloponnesose poolsaarel ja Kreeka mandriosas kuni Ateenani oli kokku pandud Leader-teemadel kohalik ettevõtlus, tooted ja toit, nende turundamine, koostöö ja võrgustikud ning muidugi ka iidse Kreeka vaatamisväärsused.
Sõit toimus Arenduskoja Leader tegevusrühma algatatud rahvusvahelise koostööprojekti „Kestliku maaettevõtluse mitmekesistamine rahvusparkidega piirkondades“ raames ning Kalampaka linnas allkirjastasid Arenduskoja juhatuse aseesimees Alari Kirt ja Meteora kaitsealaga seotud Leaderi-tegevusgrupi KENAKAP juht, Meteora linnapea Lefteris Avramopoulos kokkuleppe uue rahvusvahelise koostööprojekti käivitamiseks.
Arenduskoja projektijuht Katrin Suursoo kommenteeris, et oleme paljuski sarnased: „Meie väärtused ja eesmärgid oma piirkondade ettevõtluse arendamiseks ühtivad, ettevõtetel on palju üksteiselt õppida.“
Kalampaka kohal kõrguvad Meteora looduslikud kaljutornid, mäestik kuulub UNESCO ülemaailmsesse geoparkide võrgustikku ning piirkonnas arendatakse looduskeskset turismimudelit. Meteora mäestikku on 600 aastat tagasi rajatud kokku 24 kloostrit. Ranged piirangud kehtivad vaid mäestikus ja kloostritele, asulad on kaitsealast väljas, selgitati meile.
Peloponnesose poolsaar ja Korintose kanal
Esmalt tutvusime Peloponnesose poolsaarega, mille pindala on umbes pool Eestit. Mandri-Kreekast eraldab Peloponnesose poolsaart Korintose kanal, mis ühendab Egeuse ja Joonia merd. Kanal valmis 1893. aastal, on 6,3 kilomeetrit pikk, 25 meetrit lai, kõrgus umbes 80 meetrit, vee sügavus 8-10 meetrit. Üle kanali viivad 9 silda, kanalil sõidavad laevad ühelt merelt teise.
Peloponnesosel on apelsinide ja mandariinide suurim kasvatuspiirkond Argolida, kus iga väiksemgi maalapp on üles haritud. Vilju ei hoiustata, vaid korjatakse läbi talve otse puudelt. Kui teinekord on meil poest müüdud kuivanumaid apelsine, siis on neist talvekuudel sattunud külm üle käima, kuigi keskmiselt on talvehooajal 15-20 kraadi sooja. Meie reisi ajal mai alguses olid apelsinid kogu talve ja kevade olnud puudes ning värskelt pressitud apelsinimahl väga magus.
Nafplio linna Makaronionu
Nafplio linna Peloponnesose poolsaarel peetakse Kreeka üheks ilusamaks ning Kreeka vabariigi algusaegadel oli 19. sajandi alguses kuus aastat riigi pealinn. Imetlesime linna selle kohal kõrguvast Palamidi kindlusest ja tegime jalutuskäigu mööda pikka mereäärset promenaadi, kus lahesopis paistab väikese Bourtzi saare kindlus.

Nafplios külastasime ka Makaronionu Sotirios Malliost, keda meie giidi sõnul tuntakse üle Kreeka, sest teeb kõige ehtsamat pastat ja on saanud selle eest elutööpreemia. Malliose pastatöökoda on Kreekas üks kolmest kõige vanemast pasta-ettevõttest. Pastat valmistatakse seal 1970. aastast pärit masinatega.
Peremees avas uksed hommikul meie jaoks tavapärasest varem ning näitas, kuidas segatakse, lõigatakse ja kuivatatakse eri kuju ja maitsega pastat. Kreeka pasta eripära on, et seda tehakse värskest piimast ja munadest, mida tuuakse töökotta taludest varahommikuti.
Kõrval asuvast Malliose makaronikauplusest sai osta ka teiste kohalike väiketootjate kaupa – oliiviõli, moose, halvaad ja muid rahvuslikke toidutooteid.
Malliose töökoda oli samas ka otsekui pisike muuseum, seinal vanu rahvariideid, muud vanakraami ja isegi kuke topis. Kui Eestis astuks terviseameti kontrollid sellisesse töökotta, kas lubaksid toitu toota, arutasime omavahel.
Ülestõusmispühad Tolo külas
Olime Kreekas mai alguses, sealsete lihavõtete ajal. Kreeka on äärmiselt õigeusklik maa, jutustas giid. Riik ja kirik on koos, kõik lapsed peavad olema ristitud, muidu nime ega sünnitunnistust ei saa.
Meie jõudsime Kristuse ülestõusmispühal 1500 elanikuga Tolo kuurortasulasse. Giid soovitas kindlasti minna südaööks kirikusse, kuhu tema sõnul koguneb kogu küla rahvas, süüdatakse küünlad ning järgneb suur öine söömaaeg tänavatel ja restoranides pärast 40 päeva kestnud paastu. Ülestõusmispüha öösel ja järgmisel päeval süüakse vardas küpsetatud lammast ja rupskitest tehtud vorsti. Keedetud munad värvitakse Kreekas lihavõtete ajal punaseks.
Juba teekond Tolo kirikusse oli õhtul meeleolukas, lambakintsud küpsesid varrastel mitmel pool tänava ääres ning tänavanurkadel müüdi pikkade varte otsa pandud küünlaid, millega sümboolset igavest tuld kirikust koju viia.
Rahvast aina tuli ja tuli kõrgendikul asuva kiriku juurde, kitsaks jäi kirikus, selle ümber platsil, ka treppidel ja all kõrvaltänavatel. Kui kesköö paiku sammus kirikumees tulega pühakoja ukse juurde trepile ja süütas lähemate inimeste küünlad, anti tuld küünlalt küünlale edasi ning mõne minutiga seisis põlevate küünaldega kogu suur rahvamass. Kirikukellad helisesid, noormehed loopisid paukherneid ja ülestõusmismissa päädis võimsa ilutulestikuga.
Keegi me seltskonnast kommenteeris, et Kreekas peeti rituaalide poolest selle ühe õhtuga ära otsekui kõik meie suuremad pühad – lihavõtted, jaanilaupäev, jõulud ja aastavahetus.
Juudase põletamine Tolo lahel
Ülestõusmispühade pidustused jätkusid järgmisel päeval, kui Kreekas asutakse sümboolselt karistama Kristust reetnud Juudast. Ka Tolo külas oli valmistatud suur Juudase kuju, mida päeval veeti autokastis mööda asulat hulga autode ja mootorrataste saatel, samal ajal tuututades ja lärmates.
Õhtuks oli Juudase kuju viidud seisma merele ning rahvas kogunes jälgima Juudase põletamise traditsioonilist muusikalist valgusetendust. Kogu rituaal kestis paar tundi. Rannas kõlanud valju muusika saatel sõitsid lahel kümmekond kalapaati, igal peal hulk inimesi, käes punased ja kollased tõrvikud. Paatidel loobiti paukherneid ja lasti värvilisi saluute. Lõpuks pandi Juudase kuju põlema ning kogu sõu lõppes ka sel õhtul suure ilutulestikuga lahe ja küla kohal.
Usuga on seotud ka kreeklaste matmiskombed, tuhastamist seal ei lubata. Kogu Kreeka peale on ainult üks krematoorium teiste uskude inimestele. Kalmistutel on marmorist hauakambrid maetute piltide ja kunstlilledega, matta tuleb 24 tunni jooksul pärast surmatunnistuse saamist, matusebürood töötavad ööpäev läbi. Nelja aasta pärast tehakse haud lahti, kondid kogutakse eraldi kasti, mis jääb sinnasamasse, ja kamber on taas vaba.
Kreeka õigeusus võivad papid abielluda ja saada lapsi, aga see peab olema toimunud enne nende pühitsemist papiks.
Kloostrid ja matk läbi mäekuru
Järgmine elamus oli Levidi piirkond, kus asuvad mägikülad Stemnitsa ja Dimitsana ning Lousiose looduspark Taigetose mägedes. Sel alal on erisuguseid kloostreid. Meie külastasime neist kahte, ühes elasid kolm munka ja teises kaheksa.

Kui seisime kõrgel mäeküljel, all laiusid metsased mäed ja orud, näitas giid kaugel teisel mäeküljel täpikesena paistnud kloostrit, kuhu pidime jõudma jalgsi. Minek tundus võimatu, kuid ära tegime. Kõndisime esimesse kloostrisse, siis alla orgu, üle oru põhjas voolava jõe ja teisel pool üles mäkke. Kokku ligi tund käimist treppidel ja kivikestega kaetud kitsastel radadel. Kerge polnud, aitas see, et kuuma päikese eest kaitses looduspargi tihe mets.
Ära nägime ka suure kloostri, kuhu sai ligi turismibussidega, mis tulid ja läksid. Parkla kõrval olid suveniiride müügikohad ja siin-seal mitu kassi. Kreekas näeb igal pool kasse, nii söögikohtade õuelaudade vahel palukesi ootamas kui ka jumalate linna Delfi varemete vahel turiste jälgimas. Kassid on au sees, muistses Kreekas sümboliseerisid kassid armastust ja viljakust.
Delfi – maailma naba ja oraaklite linn
Vana-Kreeka iidse kunsti ja kultuuriga tutvusime Parnassuse mäeküljele rajatud Delfi linna arheoloogilisel alal ja ajaloomuuseumis. Kõndisime 2500-2600 aastat tagasi jumalate auks ehitatud templite varemete, varakambrite ja sammaste alal, möödusime ka 5000 vaatajat mahutanud teatrist, kus viimane etendus oli 1936. aastal, ning kohast, kus istus kuulus Delfi oraakel ja kuulutas tulevikku. Delfi templite linna peeti otsekui maailma nabaks, sel alal ei elatud, ligi 40 000 inimese kodud olid all-linnas.
Muuseumis nägime arheoloogilistel väljakaevamistel leitud skulptuure ja seinakaunistusi, mitmesuguseid väiksemaid esemeid. Kuna antiikajal ei osanud kõik lugeda, kajastati jumalate ja ajalooga seotud lugusid skulptuuridena. Delfi templite alalt on leitud ka kividele raiutud 6000 erinevat kirjet, mis oli giidi sõnul otsekui tookordne internet – andsid edasi infot, mida head keegi tegi ja muud sellist.
Aukartustäratav oli ka Ateenas kõrgel mäel paiknev Akropol, mida külastasime viimasel reisipäeval.
Leader-toetuse saanud väikeettevõtted
Euroopa Liidu maaelu edendamiseks loodud Leader programmist toetust saanud väikeettevõtteid külastasime Kreeka mandriosa kahe Leader tegevusrühma – Levidi ja KENAKAPi – piirkonnas.
Menalia perehotell kujutas endast eraldi paiknevate majadega ala, iga maja oli sisekujunduselt isemoodi.
Kalogrise maheveinitalu ja muuseumi peavad kaks õde, nende vend ja isa. Neljakesi töötatakse esivanemate talus, mis pärineb 1870ndatest aastatest. Viinamarjad kasvavad 30 aakril ehk 12 hektaril, kasvavatele marjadele mängitakse klassikalist muusikat. Putukamürke ei kasutata, aakrilt saadakse 700 kilogrammi viinamarju, kui mürgitaks, saaks 1200 kilogrammi. Veini toodetakse aastas 13-14 tuhat pudelit. Toodang läheb Ameerikasse, Kanadasse, Inglismaale, Šveitsi, Hollandisse, Rootsi.
Meteoras käisime söömas Leaderi rahastuse saanud tavernades. Kohalikud söögikohad saavad tooraine piirkonna väiketootjatelt. Fetajuustu tootmist nägime Kaltsouda juustutehases, mida peab perefirma. Fetajuustu tehakse ainult kitse- ja lambapiimast, sellesse vabrikusse toodi ümbruskonna farmidest iga päev 7 tonni piima, millest tehti 140 metallkarbitäit juustu, ühes sellises karbis on juustu 15 kilogrammi. Tööd alustatakse kell 4 hommikul ja tootmine käib 7 päeva nädalas, sest lüpstakse iga päev. Piirkonnas on 20 sarnast ettevõtet. Kreekas soodustatakse väikeettevõtete olemasolu, et inimesed saaksid tööd, sõnas noorperemees. Leader-toetust antakse väikeettevõtetele, suured ei saa taotleda.
Juust viiakse kohalikesse söögikohtadesse ehk tavernadesse. Kõigis meie külastatud tavernades käis prae juurde suur kausitäis kreeka salatit – fetajuust, tomat, kurk, paprika, punane sibul, oliivid ja oliiviõli.
Veel käisime Tambakose mahetalus, kus perekond tootis õunamahla, -keediseid, -äädikat ja likööre.
Astusime sisse Tsinase veinitehasesse, kus perekond kasvatas viinamarju, kasutades väetisi ja mürke, 10-12 hektarilt saadakse aastas 50 000 pudelit veini. Talus toodeti ka tsipurot ehk puskarit, selle tootmine on Kreekas range kontrolli all, selgitas peremees.
Leaderi toetuse on saanud ka Tsarouchase trüki- ja pakendikeskus, kus töötasid 17 inimest. Trükitakse alates ravimijuhenditest kuni hamburgeripaberite ja jõupaberikottideni.
Kreeklased on töökad, jutustas giid. Sageli minnakse pärast päevatööd veel oma viinamarjaaeda rohima või oliivipuid kastma.
Kreeka oli mõni aeg tagasi suurtes võlgades, pankrotist päästis Euroopa Liidu kriisiabi. Nüüd on giidi sõnul IMFi nõuded täidetud, Kreeka saab ise rahaasju otsustada. Seda suuresti tänu rangele maksukontrollile. Ka söögikohad peavad ostutšeki andma kohe pärast toidu tellimist. Kui midagi hiljem juurde soovid, saad järgmise arve. Maksuameti kontrollid võivad ligi astuda igal ajal, trahv on kuni 10 000 eurot.