Kodukokkade talvise konkursi žürii tõstis retseptide seas esile ka ÜLLE NIINEMETSA ühepajatoidu küülikuga „Kõik mis kapis leidub“.
Põhja-Eesti toidutootjaid koondava toiduprojekti raames korraldatud kodukokkade talvine konkurss on lõppenud. Osalesid 13 kokka, kokku esitati 18 retsepti.
Retseptid koos iga toidu foto, valmistamisõpetuse ja looga leiab projekti algataja ja eestvedaja, Arenduskoja Leader-piirkonna, kohaliku toidu kodulehelt. Roogadele on lisatud Õnnela külalistemaja peakoka, žüriid juhtinud Õnnela Neideki kommentaar.
Eraldi on välja toodud Põhja-Eesti omapära peegeldavad 4 retsepti. Peale Anija Mõisakohwik InnAmorata perenaise Ülle Niinemetsa ühepajatoidu on nimetatud veel ahjukaalikad sütel, mille saatis Kaja Nurm, vutirullid kõrvitsapüreega, mille autor on hobikokk Anu Laan, ja kitsepiima toorjuustukook Marge Salumäelt.
Peakokk Õnnela Neidek rääkis Sõnumitoojale, et hinnang tuli anda Covidi tingimustes. Kuigi esialgu oli plaan korraldada töötubasid ja retseptide põhjal valmistada toidud, jäid need ära, võistlusele saadetud retseptid vaatas ta läbi koos tütre, kokana töötava Kadi Neidekiga. Kirjatööd aitas teha Õnnela külalistemaja peremees Ahto Neidek.
Õnnela Neidek: „Vaatasime tooraineid ja valmistamisviisi. Peamine oli, et kasutataks Põhja-Eestis toodetut. Ühepajatoidus oli kasutatud kohaliku väiketootja Vana-Sirge Küülik kasvatatud küüliku liha ja kodus kasvatatud köögivilju. On ehtne Eesti toit.“
Ta tunnustas, et kõik pakutud toiduretseptid olid huvitavad: „Tore, et konkursist võeti osa. See on juba esimene samm ettevõtlikkuses.“

Anija Mõisakohwik InnAmorata perenaine Ülle Niinemets ütles, et mõtles retsepti välja konkursi jaoks: „Mul ongi selline stiil, et vaatan, mida parasjagu kapis leidub, sellest ka ühepajatoidu nimi. Lisasin jupikese Krakovi vorsti, olen aastaid kasutanud ühepajatoitudes tükeldatud poolsuitsuvorsti, annab lihale ja köögiviljale õrnalt suitsuse maitse. Tegin selle roa retseptivõistluse jaoks ja uuesti suuremale pereringile vabariigi aastapäevaks. Saime me pere mõlema vanaisa ja ka vanaema heakskiidu.
Anija mõisa kohvik on praegu Covidi tõttu suletud, nagu ka paljud teised toitlustusasutused. Eelmisel kevadel hakkas kohvik eriolukorra ajal tegema kaasamüüki – „Gurmaani esmaabipakikesi“. Praegu on väike hingetõmbeaeg, aprillis plaanib perenaine taas alustada kaasamüügiga.
Üleskutse kokkadele koostööle
Põhja-Eesti toiduvõrgustik ühendab Harjumaal ja Lääne-Virumaal 5 Leader-tegevusgruppi, nende seas on peale Arenduskoja ka Ida-Harju Koostöökoda ja Põhja-Harju Koostöökogu. Põhja-Eesti kohaliku toidu projekti „Põhja-Eesti kohalik toit tuntuks“ rahastab Leader programm.

Projektijuht Eha Paas kutsub kohalikke kokkasid võrgustikuga liituma, et kohalik tooraine leiaks piirkonna toitlustuskohtades enam kasutust ja menüüdes oleks Põhja-Eestile omaseid toite: „Kes on huvitatud, võtke ühendust. Planeerime kokkadele kohaliku toidu teemalisi kohtumisi, piirkonna ettevõtjate tutvutusi. Käsitleme toidu ja tooraine esitlemist oma menüüs ja külastajatele. Edaspidi plaanime teha ringreise ning seminari keskkonnasäästlikkusest ja tervisliku toidu serveerimisest. Võrgustiku siht on, et nagu Eesti paljudes teistes toidupiirkondades, tuleks ka Põhja-Eestis me oma toit nähtavale, menüüdes oleksid me toidud tähistatud.“
Ta lisas, et projekti raames jagatakse ka edaspidi Põhja-Eesti kohaliku toidu märgist: „Mais-juunis tahame teha kokkamishuvilistele ning me märgisekandjatele töötubasid ja kokkamisi. Lahemaa juubelipidustuste aegu plaanime mai lõpus oma toitu esitleda Palmse mõisa ümbruses, kus tuleb külakohvikute päev. Valmistame ette ka avatud triiphoonete ja aedade päeva.“