
Rahvusvahelise tunnustuse saanud vein on Veinivillast nädala ajaga peaaegu ära ostetud.
Valgejõe Veinivilla perenaine Tiina Kuuler sai viinamarjaveini Solaris konkursiedust teada möödunud nädala teisipäeval. Ta jagas oma rõõmu Facebookis ja kolmapäeval ilmus uudis Delfis. Perenaine kommenteeris, et tema teada on see esimene kord, kui Eesti viinamarjavein leidis äramärkimist võistluses teiste tuntud rahvusvaheliste viinamarjaveinide tootjatega.
Kohe samal päeval esitati Veinivilla e-poes sellele veinile 19 tellimust ning müük on läinud kogu nädala jooksul hästi. Perenaine pakib veinipudeleid mullikilesse ja pappkastidesse ning viib Loksale või Kuusallu postiautomaati, kust need toimetatakse tellijateni.
Tiina Kuuler: „Olen meie Solarise veini nii kõrge punktisumma üle väga üllatunud, ei osanud seda loota ega oodata. Kuigi saatsime veini Pariisi konkursile, sest olime sellest heal arvamusel. Aga tuleb välja, et mitte nii heal.“

Vein Solaris kannab viinamarjasordi nime. Võiduvein on tehtud 2019. aasta suvel küpsenud väikestest põhjamaistest viinamarjadest Solaris, mida kasvatab Lõuna-Eestis Tarvastus Heino Säinas. Valgejõe on viinamarja istanduseks liiga külm paik, seetõttu ostetakse veini jaoks marjad lõuna poolt. Kohe-kohe on Veinivilla perenaise sõnul valmimas Solarise mullusest saagist tehtud vein, praegu käib maitse lihvimine, et sarnaneks võiduveiniga.
Paris Wine Cupil hinnatakse peale veini maitse veel tarbijasõbralikkust ehk hinda ja pudeli väljanägemist. Viinamarjaveini Solaris etiketi on kujundanud Vanaküla külavanem Triin Põllmaa, kes on kavandanud ka Veinivilla teiste veinide etiketid.
Veinivõistluse kohta selgitab Tiina Kuuler, et eraldi hinnatakse valgeid ja punaseid veine. Kui kogub 90-96 punkti, on vein kuldmedali vääriline, 75-89 punkti kogunud veinid saavad hõbemedali vääriliseks. Veini tootjal on õigus tellida vastavad kleepsud ja lisada veinipudelile. Vein Solaris oli sel konkursil punktisummalt 50. kohal, sellest väiksema punktisumma said veel mitusada veini. Veinivilla on samal konkursil varem osalenud ploomiveiniga.
Tiina Kuuler hakkas viinamarjaveini tegemist katsetama aastatel 2006-2007, esmalt poes müüdud sordist Isabella, siis Vihula mõisas kasvatatud Zilgast. Paris Wine Cupil tunnustuse pälvinud viinamarjavein on esimene, mida võib pidada Veinivilla veiniks.
Valgejõe endises metskonnamajas on Veinivilla olnud viimased seitse aastat, maja võtmed saadi kätte aprilli alguses 2014. aastal.
Küsimusele, kuidas on Veinivillal Covidi ajal läinud, vastas Tiina Kuuler, et talv oli nigel: „Detsembrikuus müüsime varem kümnendiku aasta kogumüügist või rohkem, aga nüüd oleme pool aastat olnud sisuliselt ärikeelu all, samas riiklikele toetustele ei kvalifitseeru. Tänu Solarise edule on hakatud me vastu taas huvi tundma, tellitakse ka teisi veine. See aitab sissetulekus varasemaid auke lappida. Talvist aega kasutasime meenete ja külaliste pakutavate toitude väljatöötamiseks.“
Eelmise aasta veebruaris kuulutas Valgejõe Veinivilla Tallinnas toimunud turismimessil koos teiste väikeettevõtjaist veinitootjatega välja Eesti Veinitee. Osalejad postitavad infot Veinitee Facebooki-lehele, trükitud on ühine reklaamvoldik.
Veiniteel, mille algatasid Tiina Kuuler ja ta poeg Gregor Alaküla, on kokku 18 peatuskohta. Ungari veinireiside asemel on hakatud kavandama Eesti veinireise, päevas jõuab läbi sõita ja veine degusteerida kuni nelja tootja juures. Veinivillas pakutakse külalistele süüa, kuid majutus tuleb leida mujal. Pererahvas soovitab minna ööbima Palmse, Vihula, Sagadi hotelli või Koostöövõrgustiku Ehedad Elamused Lahemaal majutuskohtadesse.