
Edaspidi võib Valgejõe Veinivilla pohlavein Erik Menved kanda märgist „Põhja-Eesti joogimeene“ – vein pälvis konkursil ühe viiest peaauhinnast.
Põhja-Eesti toidumeene konkursi tulemused tehti teatavaks möödunud neljapäeval, 29. oktoobril Rakveres, kus toimus Põhja-Eesti turismikonverents. Kõik teised võidutooted on valminud Virumaa väikeettevõtetes. Harjumaalt on auhinnatute seas veel Kose vallast Laastu Mesi OÜ meepärlid ehk meest tehtud kummikommid, eriauhind anti tootearenduse ja kinkepaketi eest.
Kokku esitati Põhja-Eesti esimesele toidumeenekonkursile 32 toodet. Konkurss toimus viie Leader-piirkonna ühise Põhja-Eesti toiduprojekti raames. Projekti algataja ja eestvedaja on MTÜ Arenduskoda, kuhu kuuluvad ka Kuusalu vald ja Loksa linn.

Žüriid juhtis MTÜ Arenduskoda esindajana Tapalt Vaksali Trahteri perenaine Õnnela Neidek. Žüriisse kuulusid Anneli Põldra Ida-Harju Koostöökojast, Arno Kannike Põhja-Harju Koostöökogust, Gerli Veeleid HEAKist, aasta 2018 parimaks õllepruulijaks tituleeritud Juks Ojaperv Tallinnast, näitleja Anne Reemann, endine koolikokk Urmas Lindlo Pajustist ja Aivar Liivalaid Väike-Maarja Georgi Söögitoast.
Ida-Harju Koostöökoja tegevusgruppi, mille Leader-piirkonda kuuluvad Anija, Raasiku ja Kose vald, žüriis esindanud projektikoordinaator Anneli Põldra rääkis, et hindamiskoosolek toimus Sagadi restoranis 16. oktoobril. Tooteid hinnati viies kategoorias. Kuna arvesse läks ka pakend ja kogu väljanägemine, olid tootjad žüriile teada. Iga hindaja andis punktid ja pidi nimetama enda arvates parima toote.
„Kõik tooted olid väga head,“ kiitis Anneli Põldra. „Kutsume ettevõtteid, organisatsioone, ka eraisikuid huvi tundma ja neid tooteid kingituseks tellima.“
Lähipäevadel pannakse Põhja-Eesti kohaliku toidu veebilehele kõigi 32 kingituse tellimise info.
Põhja-Eesti kohaliku toiduprojekti juht Eha Paas: „Me väga loodame, et konkursil osalenud tooted leiavad tähelepanu. Kõik esitatud tooted on kohalikud, põnevad ja kvaliteetsed. Tutvuge toodetega me kodulehel, kasutage neid külalistele meeneid ja kingitusi tehes.“
Harjumaalt olid konkursil peale Valgejõe Veinivilla pohlaveini ja meepärlite veel Valgejõe Veinivilla vein „Valgejõe pihlakas“, Kolga-Aablast Aabla mesila „Pohiranna mesi“, Raasiku Õlletehase „Kodune kali“, „Marzen“ ja „Meeõlu“, Kose firma Harnor toodetud Foodpower marjamummud ja -rullid, Kose vallast firma Laastu Mesi mee marmelaadinööbid ja kummikommid mandlijahus, Habajalt Loomefarmi rabarberivahuvein, Ravila Mõisa pohlabesee kroonid, Haapsest firma Vahva Maius pastilaa.
Selle nädala kolmapäeva õhtuks on konkursil osalenud ettevõtjad kutsutud Sagadi restorani pidulikule õhtusöögile. Peakokk Maren Rits kasutab retseptides konkursitooteid.
Valgejõe Veinivilla perenaine Tiina Kuuler ütles, pohlaveinile pandi Taani lapskuninga Erik Menvedi nimi seetõttu, et Valgejõe tähistas tänavu 730 aasta möödumist esmamainimisest ja siis valitses Erik Menved. Poolmagus vein on Lahemaa metsade pohladest, mis kasvasid tõenäoliselt ka 730 aastat tagasi. Valgejõe Veinivilla teeb pohlaveini 2015. aastast. Veinile on omistatud Pääsukese märk 2020. Tegu on ettevõtte müüduima veiniga, mis sobib perenaise sõnul hästi jõuluroogade juurde.
Auhinnatud meened
Parim alkohoolne jook – Valgejõe Veinivilla pohlavein Erik Menved
Parim kauasäiliv toode – Põhja-Eesti Vutifarmi suitsutatud vutimunad anšoovises
Parim mittealkohoolne jook – Vinkymoni ebaküdooniasiirup
Parim meetoode – Taali mesila metsamesi taruvaiguga
Eriauhind tootearendusele – Laastu Mesi meepärlid
Eriauhind kinkepaketile – Laastu Mesi meepärlid, Moe „Kuldjuureviin“, Põhja-Eesti Vutifarmi suitsutatud vutimunad