
Oktoobri alguses tuleb taas Lahemaa restoranide nädal.
Septembrikuu kahel esimesel nädalavahetusel toimusid Põhja-Eesti kohaliku toidu projekti kaks suuremat üritust.
Pühapäeval, 3. septembril oli kolmandat korda avatud triiphoonete ja aedade päev. Külalisi võõrustasid oma aedades, triiphoonetes ehk kasvuhoonetes ja terrassidel-verandadel kokku 24 toidupakkujat, kes kuuluvad Põhja-Eesti kohaliku toidu võrgustikku. Ida-Harjumaal oli osalejaid alates Viimsist, kus taas tegi kaasa Öko-spa Harmoonikum, kuni Lääne-Virumaal teisele poole Kundat, kus võõrustas Niiduvere õpipaik. Lõunapoolseimad toidupakkujad olid Habaja Viinavabrik Kose vallas ja Roela Käbimaja Vinni vallas.
Anija vallast osalesid Relais Liimock elamusmajutus Anija külast ja Anija mõis. Kuusalu vallast Kõnnu Viinaköögi Kunstikoda, Vana-Sirge Küülikutalu Kalme külast ja Valgejõe Veinivilla.
Laupäeval, 9. septembril kogunesid Põhja-Eesti kohaliku toidu märgise saanud ettevõtjad Jäneda sügislaadale, kus oli avatud Põhja-Eesti kohaliku toidu ala.
Põhja-Eesti kohaliku toidu projekti rahastatakse jätkuvalt Leaderi programmist, nagu seda on tehtud üle 12 aasta – alates ajast, kui kohaliku toidu propageerimisega alustas MTÜ Arenduskoda, kuhu kuuluvad ka Kuusalu vald ja Loksa linn. Viimastel aastatel osalevad Põhja-Eesti kohaliku toidu projektides viis Leader-tegevusrühma: Harjumaalt Ida-Harju Koostöökoda, Põhja-Harju Koostöökogu, Harjumaale ja Lääne-Virumaale ulatuv Arenduskoda ning Lääne-Virust veel PAIK ja Partnerid.
Külalisi oli osades kohtades üle 500
Arenduskoja toiduprojekte juhtinud Eha Paas rääkis, et avatud triiphoonete ja aedade päev läks korda: „Osalejaid oli seekord jälle rohkem. Eelmisel korral oodati külalisi 17 kohas, tänavu juba 24. Popimates kohtades oli sel päeval külastajaid üle 500, keskmiselt oli 250-350, mõnes paigas käis 40 külalist. Võõrustajate tagasiside on olnud hea, ka vähem külastatud taludest tõdeti, et rohkem polekski jõudnud vastu võtta.“
Ta lisas, et näha oli – rahvas otsib uudsust, soovitakse näha huvitavaid aedu, maitsta head toitu, küsiti aiatööde kohta nõu: „Lisaväärtust andsid muud huvitavad tegevused. Kõnnu Viinaköögi pererahva juhendamisel sai nende kaunis aias maalida. Anijal olid Realais Liimock elamusmajutusse kutsutud erinevad esinejad. Seal oli mõnus õhustik, pop-up restoranis pakuti ilma tomatikastmeta pitsat ehk flammi. Nemad olid meie päeva uustulnukad ja osutusid hästi popiks. Karepal on uus vahva külastuskoht Villa Dombrovka.“
Eha Paas kinnitas, et kindlasti on plaan triiphoonete ja aedade päevaga jätkata: „Mõtleme, kuidas edasi ja mida teisiti teha, mil moel seda päeva turundada. Eesmärk on ka edaspidi pakkuda külastajatele kogemust õuest kui laiendatud eluruumist, kohapealsest toidukasvatamisest ja kohaliku toidu nautimisest. Soov on propageerida oma toidu kasvatamist, aiapidamist, kohalikust toorainest söögitegemist.“
Relais Liimockis pop-up restoran ja näitused
Anija vallas Aavere külas asuv külalistemaja Relais Liimock osales triiphoonete päeval esimest korda.
„Varem oleme pop-up restorane teinud avatud talude päeval ja omaalgatuslikult. Triiphoonete päeval oli meie kõige edukam pop-up, külastajaid oli umbes 500,“ lausus pereettevõtte peretütar Simona Peremees.
Lisaks rehemajas ja terrassil avatud restoranile, kus pakuti peamiselt kreemjuustupõhjaga pitsalaadset flammi, oli ka loeng ja näitused. Maastikuarhitekt Karin Bachmann pidas loengu niitudest. Rahvusooperi solist Janne Ševtsenko, kelle hobi on makramee, pani üles näituse makrameedisainist aiakujunduses. Vaadata ja osta sai ka märgviltimisega tegelevate tekstiilikunstnike Erika ja Tambet Pedaku lambavillast seinavaipu.
Relais Liimock on pereettevõte, mille omanikud on Andre Peremees ja Tiia Puustusmaa, kes taastasid peremehe esivanematele kuulunud eesti-aegse näidistalu hooned.
Simona Peremees rääkis, et peamiselt suvehooajal avatud külalistemaja on eelkõige peopaik – seal saab pidada pulmi, sünnipäevi, pakutakse majutust, õhtusööke, koolitusi: „Vanemad on sommeljeed, teevad veinikoolitusi, pakume ka kooskokkamist, õpetame flammi valmistamist.“
Jäneda sügislaadal sai maitsta angervaksa jäätist
Põhja-Eesti toiduvõrgustik on Jäneda laadal olnud oma toidualaga kohal 8 aastat – alates aastast 2016. Lisaks Põhja-Eesti kohaliku toidu märgisekandjate müügilettidele on seal kohvik, seekord pakkus kohvikus paepealseid maitseid Ranna-Viru Selts Kunda juurest. Rakvere lähedal tegutseva Halliktoa talu perenaine viis läbi lavendli limonaadi valmistamise töötoa.
Projektijuht Eha Paas jutustas, et rahvast käis Jäneda laadalt päris palju läbi. Kohvikulauas oli pärastlõunaks suurem osa toidukraamist ära müüdud. Elevust pakkus angervaksa jäätis, mille Ranna-Viru Seltsi rahvas tõi esmakordselt maitseks katsetusena müügile. Kes proovisid, need kiitsid.
Müüjaid oli Põhja-Eesti toidualal 11. Harjumaalt oli müüjaid nii Kose kui ka Rae vallast. Anija vallast osales Natural Chaga Pillapalu külast.
Kokku on Põhja-Eesti kohaliku toidumärgise kandjaid praegu 82.
Restoranide nädal oktoobris
Lahemaa restoranide nädal koos sõpradega on tänavu plaanis 14.-22. oktoobril. Eha Paas ütles, et esialgu kogub veel andmeid, et kes on sel nädalal valmis osalema restorani, kohviku või pop-up restoraniga.
„Valgejõe Veinivilla plaanib korraldada õhtusöögi koostöös Moe viinavabrikuga. Kindlad osalejad on Sagadi ja Palmse mõis. Tasub jälgida uudiseid, täpsema info avaldame järgmise nädala alguses.“