
Aruküla staadioni avamiseks tehtud tort osales Lionsi klubide heateopäevaks kingitud tortide konkursil ja sai Tordimeistrite Liidu Facebooki-lehel
kõige enam klikke.
Kui Arukülas avati septembri viimasel laupäeval pidulikult põhikooli uus staadion, pakuti seal ligi 700 inimesele Raasiku Lions klubi toodud kräsupea-torti. See oli roheline nagu staadionimuru, peale oli kaunistuseks tehtud väike pjedestaal – kujutas samasugust, nagu lionsid kinkisid koolile staadioni avamise puhul. Tort kaalus 27 kilogrammi, mõõdud olid 110×70 sentimeetrit.
Tordi valmistas ja kinkis heategevusliku aktsiooni raames Lions klubi vahendusel Aruküla rahvale kodu-tordimeister Merike Parmas, keda rohkem teatakse Loksa ja Kuusalu kandis. Ta osales selle tordiga Tordimeistrite Liidu korraldatud heateopäeva tordikonkursil.
Lionsite üleriigiline heateopäev toimus tänavu 12. oktoobril. Tordimeistrite Liit ärgitas tunnustatud tordimeistreid, et leiaksid meelepärase Lionsi klubi ja annaksid teada, et soovivad küpsetada heateopäeval osalejatele midagi magusat. Foto tordist tuli koos retseptiga panna üles Tordimeistrite Liidu Facebooki-lehele. Võitjad valis välja rahvas – auhinnad läksid neile meistritele, kelle tort sai kõige enam meeldimisi ehk klikke.
Tulemused avalikustati möödunud teisipäeval, 15. oktoobril. Kõige rohkem klikke, kokku 215, kogus Aruküla staadioni avamisele tehtud tort.
Merike Parmas jutustas, et teadis Raasiku Lionsi klubi liiget, Raasiku valla haldus- ja arendusosakonna juhatajat, endist Kuusalu abivallavanemat Aare Etsi. Raasiku lionsid on Loksale, kus tordimeister elab, üks lähemaid klubisid. Ta võttis ühendust Aare Etsiga ja lepiti kokku, et teeb oma heateotordi üldisest heateopäevast kaks nädalat varem.
„Konkursi tingimustes oli, et heateotort oleks kujunduslikult seotud selle objektiga, kus heategu tehakse. Et staadioni avamise tort saaks roheline, kasutasin spinatijahuga valmistatud biskviiti, mitte toiduvärvi. Küpsetiste materjal peab olema võimalikult naturaalne, säilitusaineid ma ei lisa,“ selgitab ta.

Võidutort oli suurim, mida ta on meisterdanud. Suure tordipõhja pani kokku kodus ja mahutas vineeralusele. Arukülas lisas tordimaterjalist tehtud pjedestaali.
Heategevuslike tortide konkurss toimus tänavu esimest korda. Osalejaid oli kuus. Merike Parmas, kes kuulub Tordimeistrite Liidu juhatusse, loodab, et konkurss tuleb järgmisel aastal uuesti, soov on muuta traditsiooniks: „Vaatame tingimused üle ja jätkame. Loodame, et kujuneb rohke osavõtuga heateoaktsiooniks. Osavõtt on vabatahtlik, heateotordi valmimise kulud kannab tegija.“
Tordimeistrite Liit on asutatud 2014. aastal. Sellesse on koondunud veterinaar- ja toiduametilt tunnustuse saanud torditegijad, kes võivad tegutseda koduköögis, kodu juurde ehitatud ettevõtlusruumides, üüritud ruumides või oma kohviku köögis, kus on tagatud toidu käitlemiseks sobivad tingimused. Neil on registreeritud ettevõte ja kehtiv tervisetõend.
Kannapööre seitse aastat tagasi
Merike Parmas töötab oma Loksa kodu köögis ja ütleb, et naudib küpsetamist: „Alustasin FIEna ligi seitse aastat tagasi. Esialgu tegin torte oma lapsele, siis hakkasid teised ka soovima, tellimusi tuli aina tihedamalt. Arutasime perekeskis, kas ja kuidas jätkata ning otsustasime, et vormistan end FIEks.“
Ta märgib, elu suunas nii, et hakkas tegelema sellega, millest oli mõelnud noorena, kondiitritöö oli tema väike unistus. Pärast Kolga kooli 9. klassi oleks võinud minna kutsekooli seda ametit õppima, aga otsustas jääda kodukanti keskkooli lõpuni. Aastate jooksul töötas eri ametites, enne kolmanda lapse sündi oli töökoht Loksal lillepoes.
„Ametlikku koolitunnistust mul kondiitrina pole, kuid olen läbinud mitmeid kursusi ja koolitusi. Kui tunnen, et koolitus võib mind arendada, siis osalen,“ lausub Merike Parmas.
Ta rõhutab, et peab oluliseks pakkuda klientidele kvaliteetset ja usaldusväärset küpsetusteenust. Just seetõttu on teinud läbi nõuetekohased kontrollid, saanud veterinaar- ja toiduameti tunnustuse, astunud tordimeistrite liitu. Kodus töötavaid torditegijaid on Loksa-Kuusalu kandis palju, tordimeistrite liitu kuulub neist Kirsti Link, kelle juurde vahel kliente suunab.
Nüüdseks on Merike Parmas meisterdanud torte üle tuhande. Ta meenutab, et ühel FIEna tegutsemise algusaastal telliti maikuuga, kui on palju sünnipäevi ning lasteaedade ja koolide lõpetamisi, temalt torte kokku 64 kilogrammi. Nüüd on kogused oluliselt suuremad. Aruküla staadioni avamise päevaks oli tellitud kolm torti, koos võidutordiga valmistas siis ainuüksi üheks päevaks kokku 32 kilogrammi.
„Mina vastutan tordi eest kuni tellijale üle andmiseni. Sageli viin tordi ise kohale, et oleksid tagatud õiged hoiutingimused. Kui tullakse koju järele, panen tellijale südamele, et kohale jõudes tuleb kohe paigutada jahedasse. Minu torte on ka päris kaugele viidud,“ jutustab ta.
Mullu sügisel osales Merike Parmas Tordimeistrite Liidu boksis Tallinnas FoodFesti toidumessil ning läheb 23.-25. oktoobril toimuvale messile ka seekord. Boksis tutvustatakse liidu tegemisi ja müüakse oma küpsetisi.
Palvovad Kolgaküla teatrikohvikusse
Tänavune suvi oli Merike Parmasele tavapärasest töörohkem – ta aitas Kolgaküla Seltsi aktiivsetel naistel pidada Rakvere Teatri etenduste ajal juunis ja augustis teatrikohvikut, mis oli tehtud rahvamaja kõrval asuvasse puukuuri. Temalt telliti teatrikohvikusse Palvova ja kräsupea kooke. Kolgaküla Seltsi tegevjuhi Kaisa Linno sõnul olid need koogid ühed külastajate lemmikud.
Selts teenis kohvikuga raha rahvamaja edasisteks ettevõtmisteks, Merike Parmasele oli see lisateenistus: „Oli meeldiv koostöö, minule öeldi kookide kogus ja kohaletoomise päev. Sain sedasi regulaarselt iganädalaselt küpsetades huvitava ja teistmoodi töökogemuse.“