
„Kolm on parem kui null,“ lausus Kehra kohvikutepäeva idee autor KATRIN ROOMERE.
Esimene kodukohvikutepäev oli Kehras emadepäeval, 13. mail. Kohvikuid ei avatud ennelõunal kell 11 siiski koduõuedes, vaid kaks olid rahvamaja juures, neid pidasid koolinoored. Kolmas, kus MTÜ IngVer naised küpsetasid pannkooke, oli Kehra aida ees.
Kuigi väga pikki järjekordi neli tundi kestnud kohvikutepäeva müügikohtades ei tekkinud, jätkus ostjaid pidevalt kõigile. Peamiselt tuldi ajutistesse kohvikutesse peredega.
Pagarina töötav Kaie Untera rääkis, et kohvikut teha ei soovinud, kuna küpsetab nagunii viiel päeval nädalas, kuid tuli meeleldi uudistama, mida seal pakutakse: „Tore, et noored teevad. Mulle kohvikutepäevad väga meeldivad, Aruküla kohvikutepäeval käin alati. Seal on need koduõuedes ning isegi kortermajade juures.“
Kehra esimese kohvikutepäeva korraldaja Katrin Roomere rääkis, et idee on tal juba aastaid meeles mõlkunud ning kui see ühel ööl taas meelde tuli, saatis kultuurikeskuse juhatajale kirja küsimusega, mida kohvikutepäeva mõttest arvab: „Mul oli plaan teha see aedades, nagu on Arukülas, Aegviidus ja Kosel. Aga kuna kohe oli Kehra rahvamajas tulemas emadepäeva kontsert, arvas Elvis Hrupa, et need kaks asja võiks ühendada. Ka edaspidi võib kohvikutepäeva mõne üritusega siduda, miks mitte näiteks folkloorifestivalil avada kohvikud koduaedades.“
Kehra kooli kokanduskursuse kohvik
Kõige rikkalikum valik oli rahvamaja sissepääsu kõrvale püstitatud pop-up kohvikus – suure telgi all askeldasid koos juhendaja Katrin Roomerega kümmekond noort – Kehra gümnaasiumi kokanduse valikkursuse „Mina ja toit minu ümber“ õpilased 10. ja 11. klassist.
„Esimesed tunnid kursusest olid teoreetilised, rääkisin toiduhügieenist ja tervislikust toitumisest. Pakkusin veel mitmeid teemasid, aga lapsed ütlesid, et tahavad süüa teha, ja nende soovil läksime teooriatundidest ruttu üle praktikale,“ selgitas õpetaja.
Esimese kohvikukogemuse said valikkursuse noored möödunud nädalal kooli kevadkontserdi ajal. Sealsesse kohvikusse valmistati koolitundides muffineid, pavlovaid, rullbiskviiti, võileivatorti ja kiluvõileibu. Kodukohvikutepäeval osalesid kokanduskursuse 20 neiust-noormehest umbes pooled. Sel korral valmistas igaüks midagi kodus iseseisvalt. Eelnevalt lepiti kokku, kes mida teeb, et kohvikus oleks pakkuda nii soolast kui magusat. Kohvikulett sai rikkalik – seal oli suitsukana ja lõhega korvikesi, muffineid, võileibu, vahvleid, kaneelisaiu ja rabarberikooki, erinevaid küpsiseid, pulgakooke ja -komme. Et välikohvikusse tulijatele pakkuda ka toekamat sööki, tegi Katrin Roomere kukeseenepüreesuppi peekoniga ja munanuudleid kanaga.
„Väga palava ilma tõttu oli esialgu kõige menukam jäätisekokteil, kuid osteti kõike,“ rõõmustas Laura Restov, kes oli üks kohvikupidajatest.
„Lapsed olid väga tegusad, tublid ja leidlikud. Joonistasid raudteejaamast kriitidega kohvikuni nooled reklaamiga ning kui vahepeal sai midagi otsa, jooksid poodi. Küsiti, kas tahame kohvikut lahti hoida ka emadepäevakontserdi ajal, kuid selleks ajaks polnud meil peale sooja toidu enam midagi alles,“ jutustas Katrin Roomere.

Kahe sõbranna kohvik
Gümnaasiuminoorte suure telgi kõrvale olid lauakese üles seadnud kaks 9. klassi tüdrukut – Triinu Fross Kehra ja Katariina Kilk Alavere koolist.
„Nägime kuulutust, Katariina pakkus välja, et võiksime osaleda, mina olin nõus, see on ju tore mõte,“ sõnas Triinu Fross.
Tüdrukud on sõbrannad ja mõlemale meeldib küpsetada, käivad koos ka Sohvikus head toitu nautimas, kuid kahekesi pole küpsetanud. Ka kohvikupäevaks valmistasid küpsetisi kumbki oma kodus. Peamiselt pakkusid nad Kehra esimesel kohvikutepäeval magusat: vahvleid, beseed, šokolaadi- ja laimikooki, pisut ka soolast, juustupulki.
„Beseed on minu firmaroog. Kuna sellest allesjäänud munakollased oli vaja ära kasutada, tegin ka laimikooki,“ selgitas Katariina Kilk.
„Mina tahtsin kindlasti küpsetada vahvleid ja kooki. Vahvleid oleks võinud olla rohkem, need said ruttu otsa,“ lisas Triinu Fross.
Kuigi kohvikutepäeva ettevalmistuseks ja seal osalemiseks kulus kogu ilus nädalavavahetus, oli see tüdrukute hinnangul seda väärt.
„Eelmisel aastal pidasime koos tuttavaga Aegviidus kodukohvikut. Sealsel kohvikutepäeval on kohvikud avatud koduaedades ja nende ümber. Väga tore, et ka Kehras lõpuks kohvikutepäev korraldati. Osavõtjaid võinuks olla rohkem, aga esimese korra kohta on hea seegi,“ arvas Triinu Fross.
Aida pannkoogikohvik
Kehra aida ees küpsetasid Inga Koitla ja Veronika Silivask pannkooke. Neid pakuti nii soolaseid ehk singitäidisega kui ka magusaid ehk pannkooke moosiga.
„Esimene laar tainast on otsas, seda oli kolm liitrit, kohe teeme uue,“ ütles Inga Koitla, kui neljatunnine kohvikutepäev oli umbes poole peal.
Aidakohvikus oli mõeldud ka sellele, et külastajad saaksid soojal päeval nautida mõnusat äraolemist – lisaks pinkidele-laudadele oli seal ka pehmemaid-mugavamaid istumisaluseid.
„Siin on väga mõnus,“ kiitis abikaasa, tütre ja ämmaga kõigis kolmes kohvikus käinud Peep Kask.
Ta lisas: „Aga edaspidi võiks katsetada laupäeva, siis on Konsumi ja Grossi poed ning turg ümbruskonna külade inimesi täis.“
Tema abikaasa ema Küllike Heris kinnitas: „Mina käin laupäeviti poes kolm-neli tundi, sest näen siis Kehras inimesi, keda muidu kohtan harva. Tahaks nendega veidi lobiseda, selleks oleks väga hea kusagil välikohvikus istuda. Peale Sohviku Kehras selleks kohta polegi, siin oleks ideaalne.“
Suvised pannkoogipäevad kodusemas suvekohvikus on väga hea mõte, kas või kord kuus, arvas ka Katrin Roomere. Inga Koitla lubas, et suveõhtuti avatakse aeg-ajalt aidakohvik ning korraldatakse ka pannkoogihommikuid. Esimene kohvikuõhtu on sel laupäeval, 19. mail.