Raasiku OTT ja VildiVilla korraldasid Aruküla stuudiokohvikus-käsitööpoes 10. detsembril söödavate jõulukingituste töötoa, milles osalejad õppisid valmistama viit sorti söödavat. Omatehtu said kuus osalenut purkides-karpides kinkimiseks kaasa.
Söödavate jõulukingituste töötuba oli osa Raasiku valla OTT projektist „Põhja-Eesti toidu ühistegevuse sari“, millele PRIA eraldas 2019. aastal Leader-programmist toetust. Varem on sarja raames tehtud peale töötubade ka toidupäev Anija mõisa aidas ning meepäevad Aegviidus ja Anijal.
Raasiku OTT juht Meeli Teder sõnas, et koostöös VildiVillaga on kavas veel kaks ettevõtmist. Neist esimene tuleb jaanuaris, siis õpetatakse valmistama karaskit. Eelmisel aastal valiti VildiVilla karask Eesti parimaks pagaritooteks.
VildiVilla perenaise Maia Raudkivi-Vaikla juhendamisel valmistati jõulukingituste töötoas veisepõse confit´d ehk küpsetati liha rasvas ja kanamaksapasteeti, räimerulle, murakamoosi, täidistega komme.
„Veisepõsk tuleb maitsestada, seejärel panna umbes 80 kraadise rasva sisse kuueks tunniks küpsema. Sedasi valmistatud veisepõske võib säilitada külmikus, meie panime purki, et oleks tore kinkida. Rasvas säilib külmas kindlasti 2-4 nädalat. Kanamaksapasteeti tegime või ja maitseürtidega ja panime samuti purki, peale lisasime sulatatud selitatud võid, see aitab pasteeti säilitada,“ rääkis Maia Raudkivi-Vaikla.
Räimerulle õpetas ta tegema kadakamarjade ja džinnimarinaadis, murakamoosile lisati kaneelilikööri. Komme valmistati nelja eri täidisega, šokolaadikausikesse pandi šokolaadi, mango-, jõhvika- ja mustsõstratäidist: „Šokolaadikausikesi saab ise vormi sees teha, meie ostsime valmisümbrised ehk pealt lahtised kausikesed, kuid sellised kommid võib panna ka palliks kokku.“
Maia Raudkivi-Vaikla ütles, et tema viis töötuba läbi üle pika aja esimest korda: „Mul oli põnev ja usun, et ka osalejaile meeldis, said siit uusi nippe.“