
Valkla Ranna puhkekompleksi restorani peakokk on KARL KRUPP firmast Telli Kokk Koju.
Alates oktoobrist rendib Valkla Ranna puhkekeskust Valkla LKD OÜ. Ettevõte jätkab eelmise rentniku alustatut, täiendatud on kompleksi veebilehte, ka restorani kööki ning teenindussaali sisustust ja kujundust.
Peakokk Karl Krupp tõdeb, et pole lihtne rannas asuva restoraniga sügisel tegevust alustada, eriti veel koroonasügisel, kuid tasapisi on kliente juurde tulnud ning reedesed elava muusikaga õhtud olnud eriti menukad.
Firma nimes Valkla LKD tähendab lühend kolme omaniku, tallinlaste Ly Petersoni, tema tütre Deili Plumbergi ja tütre sõbra Karl Kruppi, eesnimesid. Ema ja tütar tegelevad puhkekeskuses majutusega. Viimastel aastatel erakokana tegutsenud Karl Krupp töötab oma tiimiga restoranis.
Ka Ly Peterson on noorena töötanud restoranis ja baaris. Restoraniäriga alustas Belgias ning on seal ja ka Eestis tegelenud majutusäriga. Kui tuli pakkumine asuda tegutsema Valkla puhkekeskusesse, tundus see tema sõnul ideaalse võimalusena oma teadmised ja kogemused sinna kokku tuua: „Ideaalse meeskonna kokkupanemiseks oli vaja veel leida ideaalne peakokk.“
Karl Krupp: „Kui sain pakkumise tulla peakokaks ja käisin Valklas rannarestot vaatamas, siis kohe meeldis ja olin nõus. Olen purjetaja, mereäärne koht ja mõnus meretuul sobivad hästi. See maja on kunagise pioneerilaagri söökla ja kujutasin ette, kuidas seal omal ajal lapsed jooksid.“
Pärast omanike vahetust avas restoran uksed 3. oktoobril ja peakoka rõõmuks oli kohe esimesel päeval külastajaid: „Teenindasime viit laudkonda, olid kohalikud inimesed, tulid ilusa ilmaga randa kõndima ja nägid, et uksed olid lahti, astusid sisse. Hakkasime end Facebookis tutvustama, hea reklaam on ka klientide endi kommentaarid. See on otsekui redelist üles ronimine, kahe kuuga on tulemused järjest paremad ja rõõmu teeb klientide hea tagasiside.“
Ühe uue ettevõtmisena on hakatud võõrustama talisuplejaid, kes käivad Valkla rannast meres. Karl Krupp räägib, et idee andis elu ise: „Salmistult helistati, et tahaksid tulla talisuplust tegema, kas võib autod meie juurde parkida. Tulid, vahetasid maja ukse taga riideid. Meil oli kõrvitsasupp just valmis saanud, kutsusin suppi sööma. Kuna meil on jetisaun sealsamas, tekkis mõte, et miks mitte panna saun sooja ja anda talisuplejatele võimalus end seal soojendada. Nii ongi hakatud käima, palume suplejail tulekust ette teatada, et niisama sauna ei kütaks. Sügisel oli suplejaid rohkem, nüüd jäänud vähemaks, julgustan tulema, saab pärast meres ujumist sauna ja suppi.“
Jetisaunaks kutsutakse puhkekeskuse mereäärset sauna seetõttu, et sealt minnakse merele jetidega sõitma, saunas pannakse kalipsod selga.
Peakokk lisab, et teab ligi 80 protsenti külastajaid juba nimepidi või toidueelistuste järgi. Üks pere on käinud 9 korral ning lubas, et kümnendal korral teeb neile üllatuse. Teenindatakse kaitsemaskides, lauad on seatud suurte vahedega, et tagada turvalisust. Karl Krupp märgib, et sageli viib ise toidud lauda ja tutvustab menüüd.
Ta jätkab ka firmaga Telli Kokk Koju, sõidab vajadusel Eesti teise otsa, kui kutsutakse. Ka koroona-ajal on tellitud kodusele peolauale süüa tegema, eelmisel reedel käis Järvamaal ühes talus.
„Karli seiklused siin ja seal“
Karl Krupp jutustab, et on kogemusi omandanud Euroopas ligi 40 restoranis-baaris, kui aastatel 2016 ja 2017 rändas seljakotimatkajana ühest riigist teise. Alustas Eestist, hääletas maanteede ääres, sõitis edasi juhuslike autodega. Tegi väiksemates söögikohtades toidu ja peavarju eest tööd. Jõudis välja Hispaaniasse Costa del Sol suvituspiirkonda, kus töötas rannaäärses restoranis ja lõpuks pikemalt ühes baaris.
Neist rännakutest saab lugeda interneti-blogis „Karli seiklused siin ja seal“. Ta kommenteerib, et sai mõtteid ning laiema ülevaate, millises seisukorras on Euroopas erinevad restoranid, kuidas neis süüa tehakse ja kliente vastu võetakse.
„Oli tex-mex, jaapani, hispaania, inglise, itaalia, prantsuse, ka kohalike toitude pakkujaid, sai kogetud eri kultuuride tooraineid ja tehnikaid. Kõike kogetut püüan nüüd kokku miksida Valkla restorani menüüd koostades,“ lausub ta.





