Raasiku OTT korraldas Arukülas esmakordselt restoranipäeva

2958

Laupäeval, 19. mail toimunud rahvusvahelisel restoranipäeval pakkusid Raasiku OTT liikmed oma toodangust tehtut kõigile soovijaile maitsta.

Raasiku valla Otse Tootjalt Tarbijale ehk OTT liikmed osalesid Soomest aasta tagasi alguse saanud rahvusvahelise restoranipäeva ettevõtmistes esimest korda. Idee selles kaasa lüüa tuli Marit Otsingult, kes käib ise igal neljapäeval Arukülas OTT müüjatelt kaupa ostmas.

„Kui kuulsin rahvusvahelistest restoranipäevadest, tundus see mulle väga lahe mõte. Kuna Arukülas on igal nädalal kohaliku toidu müügipäev, mõtlesin, et miks ei võiks ka meie siin sellest samast kaubast valmistada toitu ja kõigile pakkuda. Nii teeme ju reklaami kohalikule toidule, mis on vaba igasugustest lisa- ja säilitusainetest ning mille müügitulu läheb otse tootjale,“ rääkis ta.

Marit Otsing lisas, et OTTst toidukauba ostma hakkamine tähendas talle endale suurt aja kokkuhoidu: „Mind häiris väga varasem elustiil, kus pärast tööpäeva kulus veel mitu tundi ummikutes ja poes. On väga mõnus, kui saad internetist kauba ära tellida ja siis tuled sellele lihtsalt järele. Ma ei saa aru, miks kõik nii ei tee. Päris kõike eluks vajalikku siit muidugi ei saa, aga on ju ka alternatiivseid kohti.“

Soolast ja magusat
Restoranipäeva kohvikut Tallinna maantee ääres köögiviljakioski juures platsil pidasid Marit Otsing ja Raasiku OTT liige Piret Purru-Lemetti. Nad müüsid fooliumis küpsetatud kartuleid, võileibu munavõi, küüslaugu-tšillimäärde ning kitsekohupiimaga, kondentspiima- ja rabarberijäätist, joogiks pakuti lehma- ja kitsepiima ning õunamahla.

Kõik toidukraam oli Raasiku OTT müüjate endi toodang. Jõelähtme valla Jõepere aiandustalust toodud kartulid oli küpsetanud OTT juht Meeli Teder, leiva OÜ Ökosepad omanikud, Jõelähtme valla Saha külas Valgesoo talus elavad Jaana ja Alar Sepp, munad tõi Piret Purru-Lemetti Kulli küla Kuusiku talust, kitsepiima ja sellest valmistatud kohupiima Ebe ja Aivo Virma Virma talust Anija valla Lükati külast, jäätise valmistas Marit Otsing.

Kuigi Aruküla esimene kaks tundi kestnud restoranipäev ei toonud kokku väga palju rahvast, müüdi jäätis kõik ära ning minekut oli ka ülejäänud toidul.

„Kui arvestada, et selline ettevõtmine on esimest korda, läks päris hästi,“ arvas Piret Purru-Lemetti.

Marit Otsing lisas: „Keegi küsis, miks meil päris praadi ei ole. Võib-olla järgmisel korral teemegi. Meie jaoks oli see test, peame koos mõtlema, kuidas edasi.“

Aivo Virma arvas, et rahvast võinuks olla rohkem ning märkis, et reklaami tehti vähe. Tema enda äri läks siiski hästi – kodust kaasa võetud kitsepiim osteti kõik ära.

„Kits annab lehmaga võrreldes kordades vähem piima. Meil oli kaasas ühe päeva lüps ehk kolm liitrit. Enamasti on meil kindel ostjaskond, näiteks üks naine lapsega käib igal nädalal ostmas. Ega me ole oma kitsepiima eriti reklaaminud, sest soovijaid on palju. Kitsepiim sobib hästi allergikutele ja neile, kel on laktoositalumatus,“ jutustas Aivo Virma.

Esimene turupäev
Laupäevane restoranipäev oli ühtlasi esimene nädalavahetuse turupäev Arukülas. Peale iganeljapäevaste müükide plaanib Raasiku OTT hakata samas nüüd kord kuus laupäeviti korraldama turupäevi. Sinna on müüma oodatud ka kõik teised, kas siis koduaia-talu toodangut või näiteks taimi.

Esimesel korral olid kõige kaugemad müüjad Võrumaalt Sõmerpalu vallast. Loona talu rahvas müüs Arukülas oma veskis jahvatatud jahu ja helbeid, endine krossisõitja Avo Leok kodus Paadi talus kasvatatud Eestis veel üsna tundmatut kala – angersäga.

„Olen Arukülas müümas esimest korda, Meeli Teder kutsus. Olen sel alal alles algaja, eelmisel aastal hakkasin kala kasvatama. Euroopas kasvatatakse angersäga palju, Eestis olen esimene. Tõin selle sisse Hollandist,“ rääkis Avo Leok.

Ta lisas, et eestlased on kõige uue suhtes umbusklikud, seetõttu pole ka kalaäri veel kuigi edukas: „Kui läheks väga hästi, siis ma ju siin ei oleks. Aga ma üritan seda kala reklaamida.“

Arukülas müüs Avo Leok koos pojaga nii toorest, kui külm- ja kuumsuitsutatud, aga ka marineeritud angersäga.

Jaana ja Alar Sepp Jõelähtme vallast lubasid, et hakkavad ka laupäevastel turupäevadel olema alati kohal.

„Käime neljapäeviti Arukülas 2010. aasta sügisest, püüame iga nädal olla kohal. Talvel olime siin ka 27kraadise külmaga. Teeme ise leiba ning meil on siin kindlad ostjad,“ ütles Alar Sepp.

Veel müüvad nad OTT ja turupäevadel oma talu mett ja isetehtud seepe.

Meeli Teder arvas, et järgmine laupäevane turupäev Arukülas võiks olla nädal enne jaanipäeva, kuid see ei ole veel päris kindel, täpne kuupäev otsustatakse teiste müüjatega ühiselt.