Kehra söögikohtades olid sel suvel järjekorrad

2756

Hoogsa ehitustegevuse tõttu kasvas külastajate arv mitmekordseks.

Pärast seda, kui kohvik Peatus kevadel uksed sulges, tegutseb Kehra linnas kaks söögikohta. Kohvik Sohvik on spordiklubi hoones ning baar Roseus koolimaja taga asuvas ühiselamus.

Sel suvel käis Kehras vilgas ehitustegevus. Juulis olid korraga remondis nii Kehra gümnaasium kui lasteaiad, ehitati ÜVKd, hoolekandeküla ning asfalteeriti teid. Söögikohtade tavapärasele klientuurile lisandusid lõunal käivad ehitustöölised. Sõnumitooja uuris Sohvikult ja Roseuselt, kuidas on neid see suvi mõjutanud.

Roseuse perenaine Ülle Roosileht ja Sohviku omanik Rene Kaalo nentisid, et kliente käis oluliselt rohkem kui varem. Ülle Roosilehe hinnangul külastas baari enam kui kaks korda rohkem sööjaid võrreldes möödunud suvega: „Mõnikord ulatus lõuna ajal saba uksest välja.“

Roseuses söömiseks graafik
Ülle Roosileht rääkis, et seadis järjekordade ärahoidmiseks baaris sisse graafikujärgse söömise. Nii saabusid erinevate objektide ehitajad eri aegadel, osa täpselt keskpäeval ja järgmised 15minutiliste vahedega. Lisaks ehitajatele käisid Roseuses sageli ka Anija vallavalitsuse töötajad.

„Alguses tulid kõik täpselt kell 12, läksin nende juurde ja ütlesin, et teeks nii: teie tulete kell 12, teie veerand üks ja nii edasi. Saime kokkuleppele ja süsteem toimis väga hästi,“ kirjeldas Ülle Roosileht.

Rene Kaalo ütles, et sööjaid oli umbes 10 protsenti rohkem kui varem. Sohviku kokk Jarko Joost nõustus, et suvi on tavapärasega võrreldes olnud oluliselt kiirem aeg: „Päevapraade tegime kaks korda rohkem kui tavaliselt, seda telliti kõige rohkem.“

Rene Kaalo ütles, et kuna söödi peamiselt päevapraadi, siis kohviku käive palju kasvanud ei ole: „See on pigem toetav, kui kasumlik tegevus, kuid ilma ehitajateta oleks kohviku olukord veelgi raskem, kui ta praegu on.“

Ta selgitas, et elanikkond on Kehras üsna väike ja inimeste ostujõud madal, mistõttu raha kulub igapäevastele asjadele ja väljas söömisele ei jagu.

Sohvikus oli lõuna ajal korraga tööl kaks või kolm inimest. Lisapersonali ei palgatud.

„Finantsseis ei lubanud ja polnud piisavalt kvalifitseeritud tööjõudu, keda palgata. Oleme otsinud kokka peaaegu aasta,“ rääkis Rene Kaalo.

Roseus palkas suveks tööle kaks inimest. Lõuna ajal oli korraga baaris kolm töötajat.

„Tegime ilma ooteajata. Leib oli juba laual, kui sööma tuldi. Selleks ajaks kui sööjad said kätte joogid, viisin praed neile lauale,“ kirjeldas Ülle Roosileht buumiaegset tööprotsessi.

Sohvikus igal kuul üritused
Sohvik jätkab ka suvel traditsiooniga, et iga kuu toimub kohvikus mingi kultuurisündmus. „Kuus on neid kaks, üks suunatud nooremale ja teine vanemale publikule,“ rääkis Rene Kaalo.

Ta nentis, et kuna Kehras on noori palju, siis on nendele suunatud ettevõtmised rahvarohked. Raskem on keskealise klientuuriga, kes üritustest osa ei võta.

Praegu on osa Kehras töösolnud ehitisi juba valmis või lõppjärgus ja seetõttu on söögikohtades ka klientuur vähenenud. Samuti on paljudes asutustes puhkusteaeg. Roseuse baaris enam graafikujärgset söömist ei ole, peamiselt külastavad söögikohti veel Kehra gümnaasiumi ehitajad.