
Publikut lõbustasid Keskkonnake ja Kolm Musketäri.
Anija mõisas on kohvikutepäeva peetud neli aastat. Kui varem sai head-paremat maitsta mõisa siseruumides, siis möödunud aastal ning tänavu pühapäeval, 1. juulil olid kohvikuletid mõisa taga hoovis. Mullu said kohvikupidajad ja -külalised nautida kuuma suveilma, seekord tuli võidelda jaheda ilma ja tugeva tuulega. Mõnigi kohvikupidaja pidi hoidma kinni oma telki, et see minema ei lendaks, aeg-ajalt tuli mööda platsi taga ajada hinnasilte. Külastajate hulka jahe ilm aga oluliselt ei vähendanud, enamik kohvikupidajaid müüsid oma söögid-joogid ära paari esimese tunniga.
Vanadest olijatest ning tuntud tegijatest olid kohvikutepäeval Katrin Roomere ehk Kati Köök, kelle mustas moonipiltidega telgis sai nii magusat kui soolast toitu. Muust melust veidi eemal, mõisa kõrval tiigi ääres oli Tiigi kohvik, pererahvas osales Carmen Meikari eestvedamisel kohvikutepäeval kolmandat korda, nende peamised road olid otse kuumalt pannilt tulnud pannkoogid. Kuusalust oli taas kohal hobikondiiter Anceelika Leesalu oma kohvikuletiga Anceelika’s Sweet Cakes. Gruusiapärast toitu pakkus Suluguni kodukohvik, kus toimetasid õed Jana ja Inna Šubitidze koos abilistega. Nende menüüs oli populaarne grillitud suluguni juust taignas, roog sai möödunud aastal Tallinna tänavatoidufestivalil tiitli – tänavatoidu uus superstaar. Koogiletiga oli kohal ka Liivi Loik Soodlast. Kohvikutepäevaks oli õue kolinud ka mõisa püsikohvik InnAmorata. Külmi maiustusi pakkusid üle Eesti tuntud Jäämari ja Jätsirull Raplamaalt Kohila vallast.
Uutest tulijatest pidasid kohvikut sõbrannad Johanna Sepmann ja Piret Püi , kes müüsid käsitöökaarte ja -ehteid ning küpsetisi. Pärast paari aastat pausi olid kohvikutepäeval uuesti Viirmannid, nende KOHV-ik pakkus sööke-jooke, mille peamine koostisosa on kohv. Esimest korda osales ka Heidi Vilipõld Kuusalust, kes pakkus külalistele oma pere lemmikroogasid. Hispaaniapärast toitu pakkusid kohvikutepäeva debütandid, elukaaslased Kristiina Piller ja Sergio Oliveros. Viimasel hetkel liitus müüjatega ka türgipärase šašlõki müüjad Tallinnast.
Hispaania temperament ja auhinnatud kiluvõileib
Hispaanlane Sergio Oliveros on Eestis elanud üle viie aasta. Koos elukaaslase Kristiina Pilleriga avas ta Anija kohvikutepäeval söögileti Hispatime. Hobikokk jutustas, et Anijal pole ta varem süüa teinud: „Kristina on siit pärit, õppinud Anija mõisakoolis, tulime toetama tema kodukanti. On väga põnev vaadata, kuidas rahvas meie toidule reageerib, saame pakkuda midagi sellist, millega võib-olla paljud siinkandis pole harjunud.”
Kokandust on ta õppinud omal käel, erialalt on elektroonikainsener, töötanud suuremates ettevõtetes ja idufirmades: „Ühel hetkel tundsin, et tahan tegeleda tööga, mida armastan ja hindan ning mis on minu kirg – ehk söögi valmistamisega. Mõtlesin, et proovin ja katsetan, kontorisse saab tagasi minna alati.”
Ta jutustas, et sageli on tulnud teha süüa sõpradele-tuttavatele koosviibimistel, nüüd saavad hispaania kokakunsti maitsta ka teised, sest Hispatime käib tihti üle Eesti toiduüritustel-festivalidel, suvel pea igal nädalal, lisaks katavad nad laudu sünnipäeva- ja firmapidudeks: „Eestlaste lemmik hispaaniapärane toit on mereanni paella, seda riisirooga teatakse ja küsitakse. Tuntud on ka magusad churrosed ning veinijook sangria.”
Kohvikus Heidi Koogid oli leti taga Heidi Vilipõld Kuusalust. Ta lausus, et esimest korda tegi ta kohvikut möödunud aastal Kuusalus lauritsapäeva laadal, kuna seal talle meeldis, otsustas tulla ka Anija mõisa kohvikutepäevale: „Olen praegu lapsega kodus ning jõudumööda teen tellimustoite. Eelmisel aastal käisin Anija mõisa kohvikutes külalisena, jäi väga hea mulje. Tore, kui midagi toimub ning on ka lastele tegevust.”
Ta lisas, et suure magusasõbrana on ta hobikorras küpsetanud alates lapsepõlvest: „Küpsetiste juures lähtun enda oma oma lähedaste maitsest. Kook ja kringel peavad olema rohke täidisega ja mahlased. Magusad, aga mitte liiga.”
Niiöelda koduväljaku eelis oli Anija Mõisakohwikul InnAmorata, kes pakkus hoovis kergemaid sööke-jooke. Väga populaarne oli värviline kiluvõileib hernepüree ja sibulaga. Selle retseptiga jõudis kohviku perenaine Ülle Niinemets Eesti uue rahvustoidu finaali ja saavutas seal paarisaja retsepti hulgas kolmanda koha.
Ülle Niinemets sõnas, et kiluvõileivad on toonud kohvikule palju tähelepanu: „Paljud tulevad ja küsivad, kas siin saabki seda kuulsat kiluvõileiba. See on meil nii kohviku menüüs kui pidulikel üritustel tervitusamps. Võin seda suupistet teha igal päeval kümnete kaupa.”
Retsepti sünd oli autori

sõnul juhuslik: „Ühe pühapäeva hommikul avastasin, et külmik on tühi ning perele pole midagi süüa pakkuda. Võtsin eelmisest õhtust üle jäänud hernepüree, lisaks kilu, sibulat ja leiba, panin need kokku ja tulemus oli üllatav. Kui kuulsin rahvustoidu konkursist, otsustasin osaleda. Mõni oli küll üllatunud, kuidas kiluvõileib nii kõrge koha sai, kuid kohtunikud hindasid, et seda on väga lihtne valmistada, samas on uudne, atraktiivne ja värviline.”
Ta jutustas, et InnAmoratal on praegu kiired ajad, suvel on külastajaid palju. Väga nõutud roog on mulgipuder praetud räimega, hästi lähevad ka suvikõrvitsa-kinoakotletid krevettidega: „Sügisel läheb mõis renoveerimisele ja sagimist jääb vähemaks. Meid see eriti ei puuduta, sest kohvik jääb alles. Küll aga jäävad paariks aastaks ära mõisa suvised suurüritused.”
Anija mõisa sündmuste korraldaja Kadri Kivinurm lausus, et hoolimata veidi kehvast ilmast läks kohvikutepäev kenasti: „Hinnanguliselt võis müüjaid-ostjaid kokku olla kolmesaja ringis. Mitmed kohvikupidajad olid osalenud ka varasematel kohvikupäevadel ning avaldasid ise soovi uuesti tulla. Samas tuli otsida uusi huvilisi, saata meeldetuletusi.”
Meelelahutust pakkusid rahvale Tallinna Muusikakeskkooli kollektiiv Kolm Musketäri, mille noorim liige Silver Piiroja elab Anija vallas Soodla külas. Lastega mängis Eesti Taaskasutusorganisatsioon MTÜ ellu kutsutud Keskkonnake ehk konnakostüümis maskott, kes andis lastele keskkonnaalaseid teadmisi ja mängis nendega.