Turismitalude toidukonkursi võitis MARE KALME Rutjalt

3148

Oma söögid tõid Kolgakülla hindamiseks 8 turismiettevõtjat.

Septembri keskel oli Kolgaküla rahvamajas Arenduskoja Leader-piirkonna rahvusvahelise toiduprojekti „Väärtustades kohalikku/Loving local values“ kolmas kokkade võistlus ja avalik toidupäev.

Võistlema olid kutsutud Kuusalu, Vihula, Kadrina, Tapa ja Ambla valla ning Loksa linna turismiettevõtete kokad. Toidud tuli enne valmis teha, võtta Kolgakülla kaasa ja serveerida.

Osales 8 kokka: Kuusalu vallast ainsana Anne Tšistjakov Jõekääru turismitalust omaküpsetatud leibade ja saiaga; Vihula vallast Toomarahva perenaine Ülle Tamm, Rutjalt Arma ratsatalust Mare Kalme ning Karepalt Tiiu Kivilo Metsahansu talust; Tapa vallast Sõlve Hiiemaa MM-Contra baarist ja Ahto Neidek Vaksali Trahterist, Haljala vallast Marge Salumäe Mäehansu talust ning Revo Koha Kunda Blücheri kohvikust.

Pakuti kooke, salateid, suupisteid, ka kitsejuustu, toitude juurde tuli lisada retsept. Kokad tutvustasid endavalmistatud roogasid, rääkisid ka sellest, kust on pärit toorained.

Žüriis olid tippkokk Indrek Kivisalu, Kuusalu abivallavanem Milli Kikkas ja Viitna kõrtsi perenaine Anne Tüvi.

Taas hinnati kohaliku toidutoorme kasutamist, toidu maitset, omanäolisust ning serveerimist. Võitis Arma ratsatalu perenaine Mare Kalme, kes on Koostöövõrgustiku Ehedad Elamused Lahemaal (KEEL) juht. Ta tõi konkursile kalaampsu ahvenast – praetud kala leival koos peekoniviiluga – ning septembrikuise seenepiruka kukeseente, puravike ja singiga. Mõlemat toitu pakutakse nende talus ka külalistele. Kiideti perenaise oskust teha toit sügisvärvides.

Võitja saab auhinnaks võimaluse sõita 2014. aasta jaanuaris koos Arenduskoja rühmaga Saksamaale Grüne Wochele. Sama auhinna said ka lasteasutuste kokkade võistluse võitnud Maria Prääts Kolgast ning kodukokkade konkursi parimad – aastaid Kuusalu vallas Leesil poodi pidanud Tiina Viirna ja Lea Ruus, sõidab Tiina Viirna.

Kuigi avatud toidupäevale oodati rohkem huvilisi, olid peamiselt kohal turismitalude perenaised, osalesid ka mõned Kolgaküla naised. Konkursile esitatud söökide retseptid avaldatakse Arenduskoja kodulehel pealkirja „Kohalik toit“ all.

Indrek Kivisalu tutvustas toitlustuses valitsevaid trende Eestis ja kogu maailmas. Läbi hakkab saama ülikallite restoranide aeg, maailm on eelistamas kodukeskset toitu ja teenindust. Väga trendikas on kohaliku toorme kasutamine söögitegemisel. Oluline on kliendisõbralikkus, tutvustatakse toidu valmistamist, sageli räägitakse ka selle saamislugu. Toidunõude osas hinnatakse ainulaadsust, näiteks võib serveerida sööki ka kapsalehelt.

Kristiina Kuusik Kuusiku loodustalust Kadrina vallast rääkis oma diplomitööst Tartu Ülikooli Pärnu kolledžis, teema on „Kohalik toit piirkonna loodusturismi teenustes“. Oma praktika teeb ta Arenduskoja juures, sõidab läbi ja küsitleb Lahemaal asuvaid toitlustajaid.

Arenduskoja toiduprojekti raames on kokku lepitud, et Indrek Kivisalu, kes peab toidukoolitusega tegelevat firmat Food Studio, hakkab nõustama piirkonna 12 turismiettevõtet. Ta külastab igat kööki kahel korral. Kuusalu vallast on end kirja pannud kodurestoran MerMer Kolga-Aablast ning Uurist-Muuksist Kadakamäe ja Udumuna lambakasvatustalud, Loksal külastab nõustaja Kuivoja puhkekeskust.

Arenduskoja toiduprojekti järgmine ettevõtmine on seotud Soome koostööpartnerite kodukokkade ja noorte õppereisiga 5.-7. oktoobril, külastatakse ka Jõekääru turismitalu ning küülikukasvatusi Kalmel ja Hirvlis.


Võidutoidud

Septembrikuine seene­pirukas. Põhi: 100 g taluvõid, 100 g kodujuustu, 3 dl jahu, 1 tl küpsetuspulbrit, suhkrut, soola. Täidis: 300 g metsaseeni (kukeseened, puravikud), 1 mugulsibul, 2 muna, 200 ml rõõska koort, 200 g riivitud juustu, 150 g suitsusinki, tilli, soola, musta pipart. Täidis praadida ja panna vormi seatud taignale, peale riivjuust. Munad kloppida, lisada koor ja till, maitsestada ning valada pirukale. Küpseb 180 kraadi juures 40-45 minutit.

Kalaamps ahvenaga. Mitmeviljasepiku iga viilu jaoks praadida keskmine ahvenafilee ja suitsupeekoni riba, sepik röstida, määrida peale võid, lisada kalafilee, peekon ja tomatilõik. Võib kasutada ka praetud seeni, panna need alumiseks kihiks.