Toiduprojekti naised kogunesid Jõekääru tallu Kuusalu vallas

2699

Perenaine ANNE TŠISTJAKOV õpetas mitut sorti leiba küpsetama.


Jõekääru perenaine ANNE TŠISTJAKOV õpetab leivategu Kuivoja perenaisele ELE TERNILE Loksalt.

MTÜ Arenduskoda Leader-rahadest toetatava toiduprojekti „Loving local values“ selle aasta esimene kokkusaamine oli Kuusalu vallas Jõekääru puhketalus, esinema olid kutsutud tervisekaitseametnikud.

Veterinaaria- ja tervisekaitse ameti (VTA) peaspetsialist Airika Salumets tutvustas põllu- ja aiasaaduste käitlemise, töötlemise ja müügi nõudeid eramajapidamistele, toiduosakonna büroojuhataja kt Edvard Sooba rääkis nõuetest piima turustamisel ja piimatoodete valmistamisel eraelamus ning Kristi Kadak liha ja lihatoodete käitlemisest väikemajapidamises.

Nende ettekanded pannakse üles ka Arenduskoja kodulehele, kus on kohaliku toidu projekti eraldi link. Sealsamas saab tutvuda ka toiduprojekti kokaraamatuga, mida on Arenduskoja piirkonna rahval võimalik enda retseptidega täiendada.

VTA spetsialistide esinemisest selgus, et õigusaktides on nõuded palju leebemad oma eramajas väikeses koguses tootvale ja turustavale ettevõtjale, kui neile, kes on kodutallu rajanud eraldi tootmishoone või -ruumi. Eramajas piisab VTAle teavitamisest, et on kavas hakata koduskasvatatut töötlema, eraldi tunnustamist pole vaja. Kui on olemas tootmisruum, tuleb läbida tunnustamistoimingud.

Mitmel korral kinnitasid ametnikud – endale ju toodate oma koduköögis, teete süüa, valmistate salateid, mahlu. Ka sel juhul vaatate, et oleks puhas, steriilne. Põhisõnum oli, et toiduohutus peab olema tagatud ja selle eest vastutab tootja.

Piima ja liha korral on nõuded karmimad, kuid samamoodi kehtivad eramajapidamistele erisused, mis teevad tootmise lihtsamaks. Kõlama jäid olulised soovitused: toitlustusettevõtetele võib väikemajapidamisest müüa toorpiima kuumtöötlemiseks ning kodus ei ole soovitav teha turustamiseks lihakonserve ega vorsti – liiga suur risk.

Kes tunneb huvi, leiab põhjalikku infot VTA kodulehelt.

Jõekääru leiba müüakse Solarise ja Kristiine keskustes
Enne koolitust tehti ringkäik Jõekääru puhketalus. Pikemalt peatuti majakeses, kuhu on sisse seatud väike pagaritöökoda. Taigen kerkis suurtes ümmargustes Tupperware kergituskaussides, neid oli kümmekond.

Perenaine ja peamine leivategija Anne Tšistjakov pani naised kohe tainast segama. Ühte suurde kaussi sai heledam leivataigen, linnastega. Teise tuli tumedam. Jahu tuuakse leibade jaoks Väike-Maarjast Kaarli teraviljatalust. Kuivatatud marju, seemneid, juustu ja muud ostetakse Tallinnast hulgipoest.

Iga leiva tegid naised isesuguse, kokku seitset sorti. Ühte vormi pihuga kuivatatud füüsaleid ja jõhvikaid, teise pähkleid ning seemneid, kolmandasse juustu ja küüslauku, neljandasse musta ja valget šokolaadi ning martsipani jne. Hiljem sai otse ahjust tulnud leibu maitsta, need olid väga head.

Selgus, et Jõekäärus käib tõsine tootmine, keskmiselt 200 leiba nädalas, lisaks saiad.

Anne Tšistjakov viib kahel korral nädalas leiba Tallinnasse nelja restorani ning Solarise ja Kristiine kaubanduskeskuste poodidesse. Leivasorte on kokku 20, kõik perenaise enda leiutatud. Solarises müüakse 10 sorti Jõekääru leiba.

„Solarises ostetakse kõige paremini juustu-küüslaugu leiba. Magusamatest on ostjate lemmik šokolaadileib, see paluti mul välja mõelda. Kindlasti tuleb leivataigna sisse panna ka natuke nisujahu, kerkib paremini. Olen teinud ka kopralihaga leiba,“ jutustas ta.

Otsis ise müügikohad
„Talvel on leivategu mu peamine sissetulekuallikas, puhkekeskuse külastajaid on siis vähem. Suvel läheb kiireks, sest leivad tuleb tellitud koguses ikka Tallinna saata ning puhkajad kenasti vastu võtta. Kuna kõike ise ei jõua, on talvel appi võetud üks neiu, suvel on ettekandjaid ja toiduvalmistajaid abis mitu,“ ütles perenaine.

Leiba hakkas ta tegema kolm aastat tagasi. Kuna see meeldis ning tuli hästi välja, käis kauplemas laatadel ning viis müüki Biomarketi ökopoodi. Ostjaid jätkus ning ta pakkus oma toodangut ka Solarisse. Seal nägi, kuidas restorani Komeet omanik Anni Arro käis leiba ostmas ning leppis kokku, et hakkab müüma talle otse. Veel on Jõekääru leiba saada restoranides Kukeke, Kompott ja paar nädalat tagasi avatud Kaljases Viru tänaval.

„Kristiine keskusesse tahetakse sooje saiu, kui need lõhnavad, meelitab rahva ostma. Sortiment on lai, vaatan, kui oleks tellijaid, suudaksin veelgi rohkem küpsetada. Kohalik rahvas võiks tulla meilt kringleid ja torte tellima.“