Lasteasutuste kokkade võistluse võitis Kolga lapsevanem MARIA PRÄÄTS

3314

MTÜ Arenduskoda toiduprojekti raames toimunud esimesel keeduvõistlusel Loksa gümnaasiumis osales viis kokka.


Esiplaanil Kolga lasteaia kokk VALENTINA GUTMANN, Loksa kooli direktor ÕNNELA TEDREKIN ja kokkade võistluse võitnud MARIA PRÄÄTS.

MTÜ Arenduskoda, mis koondab Kuusalu, Vihula, Tapa, Kadrina ja Ambla valla ning Loksa linna Leader-tegevust, viib teist aastat läbi rahvusvahelist toiduprojekti Loving Local Values – Kohalik toit ja tooted ning nende väärtustamine.

Tänavu korraldatakse piirkonnas kolm avatud toidupäeva koos kokkade keeduvõistlustega. Esimene toimus reedel, 8. juunil Loksa gümnaasiumi köögis-sööklas ja algklasside maja saalis. Köögis võistlesid kokad, saalis oli tervisliku toidu seminar omavalitsuste ja nende lasteasutuste esindajatele.

Kuigi võistlema oodati kuni 8 kokka, oli osalemas viis: Natalia Zinenko Loksa gümnaasiumist, Maria Prääts Kolga lasteaiast, Veroonika Vahter Loksa lasteaiast, Merle Jõesaar Palmse lasteaiast ja Kaja Pedak Ambla lasteaiast.

Kokkadel tuli 1 tunni ja 45 minuti jooksul valmistada praad ja magustoit, mõlemaid kolm portsjonit, need pidid vastama kooli või lasteaia toidule esitatavatele nõuetele. Toiduained, osad töövahendid ja serveerimisnõud tuli võistlejail endil kaasa võtta. Söögivalmistamiseks sai kasutada Loksa kooli köögi potte-panne, pliiti ja ahju.

Kokkade tööd ja võistlusroogade maitset hindas viieliikmeline žürii: peakohtunik oli 2010. aasta koolikokkade võistluse võitja Urmas Lindlo Lääne-Virumaalt ning liikmed Iisaka turismitalu perenaine Mare Veersalu Kuusalu vallast, Kuusalu abivallavanem Milli Kikkas, kes õpib täienduskoolitusel tervislikku toitumist, Loksa gümnaasiumi õpilased Anne-Mari Tilk ja Anete Lomp.

Žürii jälgis kokkade tööd kogu võistlusaja vältel. Hinnati toidu valmistamise protsessi, hügieenist kinnipidamist ja töö sujuvust, toidu tervislikkust ning kohalike toorainete kasutamist, toidu sobivust kooli või lasteaeda, maitset, uusi lähenemisi toidu valmistamisel, serveerimist.

Pool tundi enne ettenähtud aja lõppu ennustas peakohtunik, et võitja selgub punktilise täpsusega, sest kõik on tublid söögitegijad ja tasavägised võistlejad.

Ennustus pidas paika, võitjat välja kuulutades tunnistas Urmas Lindlo, et võit saadi napilt. Parimaks kokaks hinnati Maria Prääts, kes tuli võistlusele koos Kolga lasteaia koka Valentina Gutmanniga, oma õpetajaga. Tema võidutöö praad oli kanaliha-juurvilja vorm koos brokkoliga ning magustoit kodujuustu-porgandi vorm kisselli või kõrvitsamoosiga.

Auhind – sõit Grüne Wochele
Võitjat autasustades tehti teatavaks auhind – 2014. aasta jaanuaris sõit Saksamaale Berliini Grüne Wochele. Teised võistlejad said Arenduskoja tänukirjad.

Maria Prääts rääkis, et osales võistlusel Valentina Gutmanni õpilasena. Ta ei tööta kokana Kolga lasteaias, vaid oli seal praktikandina eelmise aasta lõpus.

„Olen Kolga lasteaia lapsevanem, kodu on Uuri külas. Hariduselt olen soome filoloog. Kuna söögitegemine on mu suur hobi, õppisin Tallinna Teeninduskoolis, Kolga lasteaia köögis olin kuu aega praktikal. Võistlema kutsus mind praktika juhendaja Valentina,“ rääkis Maria Prääts.

Mõlemad retseptid olid Valentina Gutmanni välja mõeldud, teostas ja maitsestas Maria Prääts.

Valentina Gutmann: „Uute söökide ideed tulevad öösel, kui uni läheb ära. Kõik olen lasteaias järele proovinud, ka nüüd võistlusel tehtud. Proovin, vaatan, kuidas lapsed söövad. Tuleb teha nii, et lastele maitseks, näiteks armastavad meie lasteaia lapsed hirsiputru kõrvitsaga, mida nimetame tibupudruks.“

Arenduskoja projektijuht Eha Paas: „Võistluse eesmärk oli pöörata tähelepanu koolide ja lasteaedade toidu tervislikkusele kohaliku tooraine kasutamise kaudu. Soovisime tunnustada MTÜ Arenduskoda piirkonnas tegutsevate lasteaedade ja koolide kokkasid, pakkuda neile võimalust kogemuste vahetamiseks ning menüüde mitmekesistamiseks.“

Juba võistluste käigus oli näha, kuidas kokad vahetasid retsepte ning valmistamise kogemusi. Palju uuriti Kolga koka kõrvitsamoosi retsepti.

Järgmine avatud toidupäev tuleb 4. augustil Tapal – samaaegselt sealse vorstifestivaliga. Võistlema oodatakse Arenduskoja piirkonna kodukokkasid.
Kolmas toidupäev ja keeduvõistlus on turismitalude kokkadele – see toimub sügisel.

Võistlustel valmistatud söökide retseptid pannakse üles Arenduskoja kodulehele. 


Kokad ja nende võistlustööd

Võitja, Maria Prääts Kolgast – kanaliha-juurvilja vorm, kodujuustu-porgandi vorm kisselli või kõrvitsamoosiga.

Natalia Zinenko Loksa koolist – kala-köögivilja pajaroog kartulipüree ja aedviljasalatiga, kohupiima-apelsinikook.

Veroonika Vahter Loksa lasteaiast – kanakotlet kartuli-porgandi püree ja juustukastmega, kohupiima-riivleiva magustoit.

Merike Jõesaar Palmse lasteaiast – röövliribid juurikatega ehk Võsupere laste lemmikpraad ja tomati-hapukurgi-sibulasalat, rabarberi-rukkivaht.

Kaja Pedak Ambla lasteaiast – kalkuniliha magushapu kastme, riisi ja värske kapsa-kurgi salatiga, rukki­ja­hu vaht rabarberi ja piimaga.