Kehra kooli peakoka jõululaual on traditsioonilised road

2589

MARIKA VEEDLA sõnul ei tohi puududa sült ja kohupiimataskud.

MARIKA VEEDLA kodusel jõululaual on mulgikapsas, kapsad tema käes lähevad koolisuppi.

Selge jõulusült: Paar seakooti, 4-5 kanakintsu, 1kg tailiha. Panna eelmisel õhtul külma veega ligunema. Võtta järgmisel päeval välja, pesta lihad ja kupatada. Panna tasasel tulel keema, lisades soola ja terapipart. Pruunistada 3 porgandit ja 2 sibulat, kui sült on paar tundi keenud, siis lisada. Keeta kolm tundi. Lisada 3 lehte loorberit (kui varem, teeb kibedaks). Keeta veel tund. Puhastada liha kontidest, nahkadest jms. Kurnata, maitsta, valada sült vormidesse hanguma.

Kohupiimataskud: 2 klaasi vett, 200 g võid, 0,5 tl soola, 2 klaasi jahu, 7-8 muna, kohupiimapastat, tuhksuhkrut. Panna vesi koos soola ja võiga keema. Tõsta korraks tulelt, lisada jahu. Segada kuni tainas tuleb poti küljest lahti. Munad ükshaaval segada massi sisse. Tainas jahutada ning vormida  pätsikesed. Küpsetada ahjus 180 kraadi juures, kuni lähevad seest tühjaks. Täita kohupiima­kreemiga, raputada peale tuhksuhkrut.

Kehra gümnaasiumi söökla juhataja ja peakokk Marika Veedla asus uude ametisse kolme nädala eest. Kehrasse kokaks tuli ta 40 aastat tagasi.

Marika Veedla: „Õppisime mehega mõlemad Tallinnas kokkadeks ja siis suunati Kehrasse tööle. Olin tööl tehase sööklas, siis koolisööklas. Paarkümmend aastat töötasin Kehra kauplustes müüjana, kuni eelmisel aastal kutsuti jälle kooli kokas. Tulin hea meelega, oli selline tunne, nagu ei oleks vahepeal ära olnudki. Teised töötajad olid tuttavad ja paljud õpetajad samad, kes siis.“

Kui eelmine juhataja läks mujale tööle, arvasid söökla töötajad, et Marika Veedla võiks ameti võtta enda kanda. Ehkki oma sõnul kahtles ta küll, kas julgeb võtta nii suurt vastutust, siis otsustas ta lõpuks proovida.

„Väga palju on õppida. Kõik vajalikud arvutiprogrammid tuleb selgeks teha ja paberimajandust jagub.  Kui teen vea, siis parandan ja töö saab ikka tehtud, kui peab saama,“ jutustab ta.

Küsimusele, mis on peakoka enda jõululaual, vastab ta, et traditsioonilised jõulutoidud. Pühadeks saabuvad külla tema kolm last oma peredega.

„Peab olema ahjukartul, mitte keedukartul. Selline mõnusalt krõbedaks küpsetatud ahjukartul, mille peal peekoniribad. Tuleb teha mulgikapsast. Minu peres armastatakse seda rohkem kui praekapsast. Lapselastega teeme piparkooke,“ räägib ta.

Marika Veedla niiöelda firmaroad jõuludeks on aga sült ja kohupiimataskud. Sült peab olema selge nagu klaas, ilma igasuguse rasvakihita ning naha, koibade või pekitükkideta selle sees.  Kohupiimataskud jällegi peavad jääma krõbedad ning ei tohi olla nätsked.

„Sült ja kohupiimataskud on need asjad, mida minu lapsed alati soovivad. Selge süldi saab, kui teha see täiesti puhtast lihast. Meie sööme sülti mädarõikaga. Kohupiimataskutele tuleb aga panna palju muna, et need seest korralikult tühjad ja krõbedad jääksid,“ jagab peakokk  nippe.