
Kolga mõisas oli Põhja-Eesti kohaliku toidu töötuba, mis keskendus mõisaköögile.
Kui Põhja-Eesti toiduettevõtjad paar kuud tagasi kohtusid ja arutasid, mis võiks piirkonna toidukultuuri iseloomustada, jõuti järeldusele, et tähelepanu tuleks pöörata mõisaköögile – suursugusele ja maitsvale toidule, mis valmistatud kohalikust toorainest.
MTÜ Arenduskoda koos Ida-Harju Koostöökoja, Partnerite, PAIK tegevusgruppidega korraldas 3. aprillil Kolga mõisas töötoa-inspiratsiooni-päeva, osalesid Põhja-Eesti toidutootjad. Päev algas ekskursiooniga Kolga mõisa hoonetes, pargis ja muuseumis. Kolga muuseumi varahoidja Ulvi Meier kõneles Kolga mõisaköögi kujunemisest kohaliku rahva ja teenijatüdrukute mälestuste põhjal.
Ta lausus, et paraku pole säilinud ühtegi menüüd, mida mõisnikud sõid. Materjali läbi uurides selgus aga, et mõisaköök oli tihedalt põimunud maarahva toidukultuuriga, samas oli mõisarahva toidulaud tunduvalt rikkalikum ja mitmekesisem.
Kolga mõisaköögi alguseks võib lugeda De la Gardie’de aega. Kui perekond 1667. aastal mõisa kolis, oli külvipinda 250 hektarit, hiljem aga juba 52 000 hektarit. Mõisaköögi kultuuri tõid kaasa ja jätkasid ka järgmised omanikud, Rootsist pärit Stenbockid.
Kolga mõisas oli 700 kirsipuud, kuid pole täpselt teada, milleks kirsse kasutati. Arvatavasti tehti nendest veini ja õlut. Juba munkade ajal oli mõisas õlleköök ja viinatehas. Õlletoodang oli hiilgeaegadel 10 000 pange aastas.
Kalad ja vähid jõudsid toidulauale mõisa tiikidest, Kahala järvest ning kohalikest jõgedest. Viinavabrikus tehti maisiviina, mida viidi Venemaale ja Soome, kuid oma osa said ka kohalikud elanikud. On säilinud börsipaber, millest selgub, et viina kangus oli 92 kraadi. Ümbruskonnas oli 27 kõrtsi. Kui viinavabrik 1911. aastal maha põles, voolas jõgedesse nii palju viina, et mehed läksid ämbritega ammutama.
Viinatootmisega käis kaasas nuumhärjakasvatus. Härjad osteti kevaditi laatadelt, nuumati praagaga paksuks. Mõisa juures oli ka tapamaja, usinamad sulased tapsid sada lammast päevas, igal nädalal surmati ka üks nuumhärg.
Liha söödi mõisas vastavalt hooajale, jahipidamine oli väga populaarne. Kevadel jõudsid lauale metskurvitsad, tedred, põldpüüd, pärast neid jänesed ning suuremad metsloomad. Talvel käidi jahil puusuuskadega, mida oli mõisas 30 paari. Ümbruskonnas aretati ka jahikoeri, 2 koera saadi Venemaalt 2 pärisorja vahetuskaubana. Valitsejamaja keldris olla üles kasvatatud kaks karupoega ning põder.
Mõisas oli ka faasanikasvatus – suur aed ümber sirgete sihtidega metsatuka. Aias oli päevavarju all istumiskoht, kus saksad käisid imetlemas uhke sulestikuga faasaneid, kes end sihtide peal ilmutasid.
1884. aastal saabus Kolka Venemaa keiser Nikolai II. Ta tuli Peterburist Raasiku jaama, sealt Kiiu mõisa, öö veetis Tsitre mõisas. Mida kõrge külaline teekonna jooksul sõi, pole täpselt teada, küll aga pidas ta pardijahti ning küttis kokku 111 lindu.
Mõisa triiphoones kasvasid eksootilised taimed, draakonipuud, mandariini- ja apelsinipuud, viinamarjad, loorberid, maasikad, melonid. Kasutati põrandakütet, soojatorud olid kasvatuskastide all.
Ka juurviljaaed oli mõisas köetav. Kui talurahvas sõi hernest, uba, kaalikat, kapsast, naerist, siis mõisas kasutati köögis ka sibulat, küüslauku, pastinaaki ja porgandit.
Kolga mõisa kööki iseloomustas mitmekülgsus. Mõisamaadele ei jäänud ainult paepealsed, vaid ka suured metsad ja samblane maa rikkalike metsaandidega, vähi- ja kalarikkad jõed. Kohalikult rahvalt õppis mõisapere valmistama küpsikuid – õlgedel küpsetatud räimed ja lestad, mis olid krõbedad, lõhnasid hästi ning olid laste lemmikud. Neid oskas kõige paremini valmistada rannakülade rahvas, mõisakokkadel küpsikutegu nii hästi ei õnnestunud.
Stenbocki peres hommikul kohvi ei joodud, selle asemel oli tee. Ka ei söönud suguvõsas ükski sünnilt Stenbock peeti, seda sõid aeg-ajalt vaid nende abikaasad.
Piknikul käis mõisarahvas Pärlioja ääres, kuhu võeti kaasa kallis portselan. Mõisa juures peeti kasemahlapidu, jämedate kaskede alleed hoiti kasemahla tarbeks. Mahl kääritati rosinate ja leivaga ning pandi jääkeldrisse hoiule. Piimatooteid toodi Kiiu mõisa maadelt, kus viljakatel rohumaadel kasvatati karja.
Praegu tegutseb Kolga mõisas restoran Kolck, mis on samuti saanud inspiratsiooni mõisaköögist. Restoranipidaja Kairi Kõrve pakkus töötoas osalejatele kolmekäigulise lõuna – spinatisuppi, vutipraadi, hapupiimatarretist.
Põhja-Eesti mõisate esindajad said rääkida, kas ja kuidas on neil toitlustamine korraldatud. Ida-Harjus pakub mõisastiilis toitu Kolck, Anija mõisa uues, maikuus avatavas restoranis on samuti mõisaköögist inspireeritud toite. Lääne-Virumaal on tuntumad mõisarestoranid Jänedal, Palmses, Sagadil, Vihulas.
Anija mõisa restoran sai oma menüüle hiljuti Põhja-Eesti toidumärgise. Restoranipidaja Ülle Niinemets rääkis, et on paar aastat tegelenud kodugurmeega, kokaks hakkab tema Šveitsis õppinud tütar.
Ka Anija mõisa rahvas ei teadnud rääkida, mida mõisnikud täpsemalt sõid, kuid säilinud on mõned vihjed – näiteks joodi Anijal enne sööki sooja õlut ning porgandikohvi.