Aruküla õpilased tutvusid poola köögiga

3882

Möödunud nädalal oli Aruküla põhikoolis seoses Comeniuse projektiga Poola nädal.


Kohvikupidajad LIINE PALU, ELISABETH ELMEND ja ANNA-LIIS REMMEL küpsetistega.

Eelmisel reedel oli Aruküla põhikooli aulas söögivahetundideks sisse seatud kohvik, kus õpilased müüsid isetehtud küpsetisi poola köögist.

Letile oli laotud 12 erinevat sorti maiuspala – mazurekid, krakowi kook, makovik ja suured termosed teega. Leti taga toimetasid punase-valgetäpilistes seelikutes tütarlapsed ja nende õpetajad.
Laudu kaunistasid väikesed Poola lipud ning nooremad õpilased said koogisöömise kõrvale vaadata poola multikaid Boleki ja Loleki seiklustest. Kohvik ja sellele järgnenud viktoriin panid punkti Poola-teemalisele nädalale.

Möödunud aastal organiseeris Aruküla põhikool Comenius-programmist rahastatud kaheaastase projekti „Let’s Click“, millest võtavad osa õpilased ja õpetajad Eestist, Leedust, Poolast, Ungarist ning Portugalist.

Sügisel oli Aruküla koolis Portugali nädal ning õpetajad ja kaks õpilast käisid külas Portugali koolil. Nüüd on Poola kord. Nädal algas lipuvärvide päevaga, mil õpilased ja õpetajad kandsid punast ja valget värvi riideid, klasside vahel toimus plakatite võistlus.

Teise korruse koridoris oli poola fotograafide näitus, fuajees 8. klassi õpilase Karin Aleksejevi loovtööna maalitud poola rahvariietes figuurid, millel nägu välja lõigatud. Sinna said soovijad panna oma näo ja pilti teha.

Ajalootunnis joonistasid õpilased astronoom Mikolaj Kopernikuse avastatud päikesesüsteemi. Neljapäeval käis koolis aga usin küpsetamine, et reedel saada osa poola köögist.

„Tegime õpetajatega ajurünnaku, et mida seekordsel teemanädalal korraldada. Kohviku tegemine oli päris uus asi. Portugali nädalal seda ei olnud,“ jutustas projekti üks eestvedajatest, õpetaja Cristina Kaska.

Õpetajate Krista Kuuse ja Leena Mölsi kokandusringide õpilased ning Aruküla ELO rühma liikmed veetsid pool neljapäeva ja reedese kodundustunni küpsetisi tehes.

„Neljapäeval pärast kooli hakkasime peale. Kella kahest poole kümneni olime ametis,“ jutustasid kohvikupidajad.

„Kõik retseptid on Poola päritolu, internetist võetud. Poola köögis on segamini vene, ukraina ja juudi köögi mõjutusi. Väga palju kasutatakse rahvuslille mooni seemneid,“ selgitas õpetaja Leena Möls.

Vahetunnis kogunes kohvikusse hulk õpilasi. Koogikuhjad vähenesid kiiresti. Kohvikupidajad tunnistasid, et pole ise kooke veel maitsnudki: „Leppisime kokku, kui järele jääb, siis pärast kokandusringis sööme.“

Küsimusele, kas kohviku pidamise kõrvalt tundidesse ka jõuavad, vastasid nad, et jäid geograafiasse hiljaks, aga sellest ei olnud midagi. Kohviku pidamine oli kõikidele päris uus kogemus, kuid leiti, et täitsa lahe ja huvitav ettevõtmine.

Kahe vahetunniga oli suurem osa kookidest ära söödud. Õpetajad jäid korda looma ning õpilased suundusid tagasi tundidesse, et järgmisel vahetunnil viktoriiniks naasta. Poola nädal sai selleks korraks läbi, kuid lähi­ajal peaks Aruküla koolile tulema külla Poola suursaadik. Järgmisel nädalal ootab nelja õpetajat ja kaht õpilast ees reis Poolasse külastama partnerkooli.


Kohupiimakook Poola moodi

1 pakk kodumaiseid küpsiseid, 100g Nutella šokolaadikreemi, 8 muna, 800 g kohupiima-pastat, 6-7 tilka rummiessentsi, 400g vanillikastet või –pudingut, 2tl vanillisuhkrut, 2dl rosinaid, nisujahu, 1,5dl suhkrut.

Lao koogivormi või ahjuplaadile kiht küpsiseid. Eralda munavalged kollastest. Vahusta kollased suhkruga ja lisa kohupiim, rummiessents ning vanillisuhkruga segatud puding. Lisa jahus veeretatud rosinad. Määri Nutella küpsisekihile ja vala peale täidis. Küpseta 200kraadises ahjus 45 minutit. Vahusta munavalged kõvaks, vala koogile. Küpseta veel 7-8 minutit, kuni kate tõmbub helepruuniks.

 

Eelmine artikkelVargus Anija valla garaažis
Järgmine artikkelRahvakoosolek Kolgas – kuidas kaitsta alevike-äärseid metsi lageraiete eest