Arenduskoja kodukokkade võistluse võitsid TIINA VIIRNA ja LEA RUUS

4039

Võitjad valmistasid sibulasalati ning rabarberivahu suvemarjadega.

Laupäeval, 4. augustil toimus Tapa vorstifestivalil Arenduskoja toiduprojekti raames kodukokkade võistlus. Võistlema olid kutsutud mitteprofessionaalsed kokad Arenduskoda Leader-piirkonna omavalitsustest – Kuusalu, Vihula, Tapa, Kadrina ja Ambla vallast ning Loksa linnast.

Kokku osales seitse võistkonda, neist kaks Kuusalu vallast: Vidijalg, kuhu kuulusid aastaid Leesil külapoodi pidanud õed Tiina Viirna ja Lea Ruus, ning Retseptita, milles olid Iivi Rool ja Anu Rindesalu Kuusalust. Loksa linnast võistlejaid polnud.

Kolmeliikmeline žürii oli samuti Kuusalu vallast: abivallavanem Milli Kikkas ning Kolga-Aabla kodurestorani MerMer pererahvas Merrit ja Jaan Kiho.

Võistkondadel tuli tunni aja jooksul valmistada grillvorstide juurde sobiv salat kohalikust juur- ja köögiviljast ning teha ka magustoit eestimaistest toorainetest. Toitude juurde paluti panna retsept ja valmistamise õpetus. Kokku pidi iga võistkond tegema mõlemast toidust ühe portsjoni, mis läks žüriile maitsmiseks, ja kausitäie publikule, kes valis oma lemmiku.

Žürii hindas üksmeelselt parimaks võistkonna Vidijalg tehtud Aivari sibulasalati ning rabarberivahu marjadega.

Milli Kikkas kommenteeris, et peavõidu tõi omanäolisus: „Kõigi võistlejate toidud olid väga maitsvad, kuid sibulasalat erines teistest oluliselt. Ülejäänud kuue võistkonna salatid olid enamvähem samadest toiduainetest – lehtsalat, tomat, kurk. Võitjate toidud olid ka täielikult Eesti toorainetest.“

Auhinnaks on ühele võistkonnaliikmele võimalus sõita õppereisile Saksamaale festivalile Grüne Woche 2014. Sama auhinna sai ka juuni alguses Loksal läbiviidud lasteasutuste kokkade võistluse võitja Maria Prääts, kes esindas Kolga lasteaeda.

Publikuauhinna pälvis kodukokkade võistlusel Tupperware Duo Tapa vallast. Tupperware firma auhinna said Ambla vallast Kangrumäe Külaelu Edendamise Seltsi naised.

Kõige nooremad võistlejad, 8- ja 10aastane noormees, olid Jänedalt.


Kodukokkade võistluse võidusöök Aivari sibulasalat, kaunistatud tilliõisikute ja kurgirohu õitega.

Lea Ruus arvas, et Grüne Wochele sõidab Vidijalgadest Tiina Viirna, sest ta oli võistlusele mineku initsiaator ning ka mõlema võidusöögi retseptid olid temalt.

Tiina Viirna rääkis, et sibulasalati tegelik autor on abikaasa Aivar Hinn ning sellest tuli ka salati nimi: „Meie pere on seda salatit söönud juba paar aastat, grill-liha juurde ja ka muu igapäevase lihatoiduga. Aivar teeb salatit sidrunipipra ja äädikaga, mina muutsin retsepti tervislikumaks. Võistlustel magustoiduks tehtud rabarberivahtu olen pannud ka tortide ja kookide peale katteks. Meie sponsor oli Arli puukooli pererahvas Anne ja Aivar Haak Kolga-Aablast, maasikad, vaarikad, kirsid ja mustsõstrad korjasin nende aiast.“

Lea Ruus: „Arutasime õega, kas minna võistlema ja milliseid toite teha. Sibulasalat oli kindla peale minek, tasub teistelgi järele teha. Rahvas käis Tapal maitsmas, naised olid kõhklevad, et kuidas tehtud ainult sibulaga. Aga kui olid proovinud, siis kiitsid, et hästi lihtne ja mõnus. Arvasime, et tunniga jõuame lahedalt kõik valmis, kuid lõpp läks kiireks, täpselt nagu telesaadete kokavõistlustel, kus kell kukub ja tormatakse viimaste toimetuste pärast edasi-tagasi.“

Võistkonna nimi Vidijalg on võetud lapsepõlvest, sama nimi on ka nende mälumänguvõistkonnal – õdede kodukandis Vändras kutsus üks külamees lapsi vidijalgadeks.

Iivi Rool jutustas, temal soovitas võistlema minna Milli Kikkas, et Kuusalu vallast oleks osalejaid. Koos sõbranna Anu Rindesaluga tegid nad kirju salati: basiilik, varsseller, porru, kolme sorti paprikat, basiiliku­õli, veidi soola. Võistkonna nimi Retseptita võeti seepärast, et nad valmistavad tavaliselt toite retseptita, nagu parasjagu välja tuleb. Seekord pandi võistluste jaoks kokku retseptid. Magustoiduks pakkusid kohupiima-kamavahtu küpsise ja marjadega.

„Meile võistlus meeldis, olime esimest korda sedasi võistlemas. Saime uusi ideid, ma ei teadnudki, et marineeritakse ka küüslaugunuppe ja rediseõisi.
Üllatus oli ka sibulasalat, seda on nii lihtne teha,“ sõnas Iivi Rool.

MerMeri perenaine Merrit Kiho kiitis, et kõik võistlussöögid olid maitsvad: „Tunnustan võistlejaid, kes julgesid kodust välja tulla ja end teiste ees proovile panna. Oluline oli tervislikkus ja toorainete kodumaisus. Kõige originaalsem oli sibulasalat, värskelt mõjus ka see, et salat oli kaunistatud kurgirohu õitega. Võitjad hiilgasid veel sellega, et olid stiilselt riietunud ja oma töölaua kaunistanud. Sisu ja vorm olid kooskõlas.“


Aivari sibulasalat
Kaks suuremat sibulat, 0,5 tl mett, 1 spl oliiviõli, 1 sidrun, musta pipart, noa otsaga  soola.  Sega mesi,  oliivi­õli, sool ja pipar, lõika sidrun pooleks ja pigista ühe poole mahl kastmele. Vala kaste sibularatastele, sega.

Rabarberivaht marjadega
300 g rabarberit, 1 dl valget veini või siidrit, 1 ½ dl suhkrut, 3 dl vahukoort, keeduleent, marju. Keeda rabarberitükid suhkru ja veiniga pehmeks, nõruta. Klopi vahukoor, sega rabarberiga, serveeri koos marjadega. Kui keeduleemele lisada želatiini, saab tordikatte.