Anija vallas Rookülas asuvas Nõmbra Metsarestoranis pakutakse looduslähedasi eksperimentaalseid hõrgutisi.
Kui Eesti Televisiooni sarisaate „Metslased” eestvedaja Laur-Leho Kaljumets alias Lemo koos matkasellidega Nõmbra karjamõisa maadele Tõnni talu juurde jõudis, olid taluperemees Indrek Leht ja tema koostööpartner, Metsarestorani peakokk Ellery Powell võõrustamiseks valmis. Suitsusaun ootas vihtlejaid, lillevann kümblejaid, söögid ja joogid nautijaid. Sügisel eetrisse mineva reisisaate tegijad olid 21. juulil Matsalus alanud teekonnal läänest itta jätnud seljataha ligi 22kilomeetrise päevaretke. Janu kustutati limonaadiga, mida kutsuti nõuka-aja karastusjoogi järgi Tarhuniks. Limonaadi valmistas Indrek Leht estragonist, sidrunimahlast ja pruunist suhkrust. Siis maitsti saunas suitsutatud vutiliha ja tuura. Lõõgastuti suitsusaunas, RMK loodusteabe teemajuht Kaidi Jõesalu ja näitleja Kristel Aaslaid kümblesid ka lillevannis, mille jaoks oli peremees lõkke kohal pajas kuumas vees leotanud ravimtaimi ja lisanud kaunistuseks õisi. Külaliste tulek tegi rahutuks vaid lepalinnu, kes oli suitsusauna kõrvale puuoksale riputatud korvikesse kevadel pesa teinud.
Söökide ja paiga kooskõla
Tõnni talust mõnesaja meetri kaugusel kõrgete kasepuude alla on umbes paari meetri kõrgusele kuuele puitsambale püstitatud Metsarestoran, mille ehitamisel järgiti Stockholmi Skanseni vabaõhumuuseumi saami aita. Selle all on väliköök grillahjuga. Ette oli valmistatud menüü: kreemjas kevadkorgitsasupp, praetud mürklid speltanisust valmistatud hapu leiva ja hapukoorega, põdralihahautis tumeda õllega, suitsutatud metsikud ploomid ja tuleromi, lodjapuumarjade želee vahukreemi ja röstitud valge šokolaadiga ning karamelliseeritud põdrasamblik.
Lemo rõõmustas, et „metslased” ei pidanud pärast pikka päeva hakkama ise telki üles panema ega süüa tegema, vaid võisid „nautida jumalikku õhtusööki”.
Vaimustust avaldas ka Eesti Televisooni „Aktuaalse kaamera” ankur, kaks matkapäeva kaasa teinud Priit Kuusk alias Wend: „Toit, mida sõime, ja paik, kus sõime, käisid hästi kokku. Mürklivõileivast sain vau-elamuse. Suitsusaun ja lõkke põlemise lõhn lõid meeleolu. Mida paremat tahta, kui minna linnamullist välja ja nautida loodusest korjatud taimedest tehtud toite! Valmistajaks kokk, kes teab, mida teeb ja kuidas teeb – söögid olid imehead!”
Pakuti ka Nõmbra napsu, mille Indrek Leht oli aegsasti kokku seganud: „Korjame taimetargast emaga kevadest sügiseni õisi. Valikus on näiteks pune, naistepuna, maarjalepp, köömned, raudrohi, maran. Hakin need noaga hästi peeneks, panen pudelitesse, valan peale 80kraadist piiritust ja jätan segu teatud ajaks tõmbama. Hiljem lahjendan tõmmist viinaga. Napsu valmistamiseks võtan osakese igast pudelist, lisan mett, mida mesilased on korjanud meie enda maade taimedelt. Joogil on eeskätt tervistav otstarve.”
Metsarestorani juures varikatuse all on kaks pikemat lauda pinkidega. Korraga saab hõrgutisi nautida umbes paarkümmend inimest, suurema grupi teenindamiseks tuuakse laudu juurde. Möödunud aastal tegid Indrek Leht ja Ellery Powell Metsarestoranis avalöögi, kostitati ka augustikuise festivali Nõmbra Valgus külalisi. Tänavu kevadel ja suvel võõrustati kolme gruppi.
Anija vallavalitsuse töötajaile pakutud menüüs olid vahtraõite limonaad, metsaglögi, umbrohusalat, marineeritud vutimunad, kodus tehtud juust, graavisiig männiokaste ja marineeritud pungadega, sütel küpsetatud hirvefilee, põdrakanepi vokk, männikoorest valmistatud lameleib, suitsutatud vutiliha ja vetikavõiga kartul, magustoiduks lodjapuumarjade želee vahukreemi ja röstitud valge šokolaadiga, kimbutee ja Nõmbra naps.
Anija vallavalitsuse arendusjuht Meeli Kuul oli hämmastunud, millist uskumatut restoranikvaliteeti saab pakkuda keset metsa: „Vahet polnud, et vahepeal vihma ladistas, olime nii köidetud põnevast menüüst, alustades ise umbrohusalati jaoks taimede korjamisega ja lõpetades magusa põdrasambliku maitsmisega. Maitseelamused olid enneolematud, igaühel oma lugu ja otseseos loodusega.”
Suurte kogemustega kokk

Indrek Leht tutvus Ellery Powelliga kokana töötava venna kaudu: „Mu algne mõte oli teha toitusid metsas leiduvast toor-ainest nii palju kui võimalik. Ellery leidis, et päris hulluks ei saa ka minna. Teeme huvitavaid ja eksperimentaalseid sööke tippkokakunsti silmas pidades. Ellery on väga suurte kogemustega kokk.”
Ellery Powell rääkis, et koroonaviiruse aeg muutis mõtlemist, ta otsustas edasi tegutseda vabakutselisena: „Metsarestoranis katsetamine on väga nauditav, sooviksin selle heaks energiat ja oskusi rakendada.”
Inglismaalt Norwichist pärit Ellery Powell tutvus saareriigis õppinud eestlannaga. Viis aastat tagasi otsustasid nad jätkata kooselu Tallinnas, siis seadsid end sisse Alaveres. Kokandust õppis ta Bournemouthi kulinaariakunsti akadeemias.
Ellery Powell avaldas lootust, et Metsarestoranis saab hakata korrapäraselt tegutsema, miks mitte võtta külalisi vastu ka talvel: „Tore on istuda lõkke ääres ja maitsta roogasid. On öeldud, et siin valitseb nõiduslik õhustik.”
Metsarestoranis kostitatakse külalisi taas 20. ja 21. augustil, kui kolmandat korda toimub festival Nõmbra Valgus. Indrek Leht tõmbas veidi eesriiet menüült: „Naabrid Jane ja Elmar Mättik Kuusiku talust kasvatavad lihaveiseid, tänu neile valmistame toidu kohalikust veiselihast. Juurvilju ja ravimtaimi saame tuua Helve Vaarmanni elurikkuse aiast.”
Valgusfestivalil paigaldatakse ligi 20 installatsiooni. Töid esitavad teiste seas kunstnikud Anne Türn, Margus Kontus, Kalle Pruuden, Iris Müntel, Peeter Laurits ja Angela Ramirez Mehhikost. Muusikat teevad Mauno Meesit, Ulvik San ja Imar Kutshukali, avatud on jurtakino.
Jurta oli pandud püsti ka ETV võttegrupile, seal veetis öö Lemo üksi: „Wend magas saami aidas ja kuna vihma hakkas sadama, ööbisid ülejäänud lahke pererahva loal talus.”
Hommikul liitus matkajatega Eesti Kaitseväe juhataja Martin Herem. Siis jätkati ligi 630 kilomeetri pikkust teekonda, kaasas Nõmbra naps.





