Raasiku valla Otse Tootjalt Tarbijale ehk OTT osaleb laupäeval, 19. mail esimest korda rahvusvahelise restoranipäeva ettevõtmistes.
„Idee saime ühelt meie tarbijalt, Marit Otsingult. Ta küsis, kas me ei taha neist toodetest, mida müüme, pakkuda ka valmistoitu,“ ütles Raasiku OTT juht Meeli Teder.
Siis kuulis ta esmakordselt rahvusvahelisest restoranipäevast, mis sai alguse aasta tagasi Soome pealinnast Helsingist. Neli korda aastas, iga kolme kuu tagant, korraldatakse maailma eri paigus restoranide ja toidukultuuri propageerimise päevi. Sel ajal võib igaüks avada üksi, sõprade või mõne seltskonnaga oma restorani, kohviku või baari kas oma kodus, aias kontoris, tänavanurgal, pargis, rannas.
Kui esimesel restoranipäeval, 21. mail 2011 oli Soome 13 erinevas linnas avatud kokku ligi 40 restorani, on nüüdseks sellest saanud populaarne rahvusvaheline ettevõtmine. Eelmisel restoranipäeval 4. veebruaril oli avatud ligi 400 restorani 12 erinevas riigis Euroopas, Ameerikas, Aasias ja Austraalias.
Arukülas tuleb restoranipäev samas paigas, kus neljapäevaõhtused müügid – Jaama tänava ja Tallinna maantee ristmiku juures köögiviljakioski kõrval.
Restoranipäev kestab kaks tundi, kella 11-13. Sööke-jooke pakuvad samad tootjad, kes käivad neljapäeviti Arukülas müümas: Kuusiku talu Kulli külast, Virma talu Anija vallast, Jõepere aiandustalu ning OÜ Ökosepad Jõelähtme vallast ja teised.
„Kartulimüüja pakkus välja, et tema teeb fooliumis kartuleid, üks kanakasvataja lubas keeta kana-klimbisuppi, Ökosepad on huvi korral valmis ajama lamba vardasse,“ rääkis Meeli Teder.
Toidud tehakse kodus valmis ja tuuakse kohale termostega. Nende juurde pannakse retseptid – kes tahab ise mõnd pakutavat rooga teha, saab toorained osta kohapealt. Kes soovib valmistoitu koju, peab ette tellima.
„Registreerime end restoranipäeva kodulehel www.restaurantday.org ning sinna läheb üles ka meie menüü,“ sõnas peakorraldaja.
Kui on veel huvitatuid, kes soovivad minna Aruküla restoranipäevale müüma, peab korraldajaile teada andma, et nad oskaksid müügikohtadega arvestada.
Meeli Teder avaldas lootust, et restoranipäevaga saab ka Raasiku OTTi rohkem reklaamida: „Paljud kohalikud inimesed ei tea ikka veel, et meil on siin koht, kust on võimalik igal nädalal otse tootjailt osta toidukaupa. Oleme Arukülas müümas neljapäeva õhtuti, restoranipäev on laupäeval, ehk on siis ka rohkem rahvast liikvel.“
Ta lisas, et edaspidi on kavas kord kuus laupäeviti hakata korraldama Arukülas turupäevi: „Kui mul näiteks on üks pojengipõõsas üle ja kellelgi teisel murtud süda, siis saame neid vahetada.“
Esimene suurem turupäev on kavandatud 19. maile, kui on restoranipäev: „Kõik soovijad on oodatud müüma-ostma. Kindlasti on selleks ajaks juba pakkuda taimi ja istikuid. Hea, kui müüjad annaksid meile eelnevalt teada, aga üldjuhul pole me kellelgi keelanud müüma tulla, ainuke piirang on platsi suurus. Pean jälgima, et mahume sinna ära ega sega liiklust.“