Mida arvate riigikogus möödunud kolmapäeval tehtud põhiseaduse muudatusest, mis annab kohalike omavalitsuste valimistel valimisõiguse alates 16. eluaastast?

1865

ANDRO VEILER, Loksa gümnaasiumi 9.a klass, 16aastane: „Midagi kuulsin, et selline seadus võeti vastu. Suhtusin sellesse ükskõikselt. Ilmselt ma ei lähe valima. Kodused vist on käinud valimas, aga sellest eriti ei räägita.
Seda ikka tean, kes on Loksa linnapea – Värner Lootsmann. Olen teda paaril korral näinud. Volikogu esimeest ma ei tea. Kui peaksin valima minema, siis vaataksin, kes annaks Loksal noortele võimalusi ja tegevusi juurde. Näiteks jalgpalli võiksid minuvanused noored rohkem mängida. Jah, kui staadion oleks korras või kui vahendeid saaks jalgpalli jaoks, siis see mulle meeldiks ja toetaksin neid, kes selle ära teevad.“

ROMAN ZITOV, Loksa gümnaasiumi 9.c klass, 15aastane: „Pole sellisest seadusemuudatusest kuulnud. Vist ei läheks valima, sest ma ei tea poliitikast midagi ega oska valida. Ma ei taha poliitikaga tegeleda, see ei meeldi mulle. Kui lähen, siis valin ema otsuse järgi – kui on vaja kedagi kindlat inimest toetada ja iga hääl on tähtis. Aga seda inimest ma ei toetaks, kes lubab küll mingi väga hea asja ära teha, samas pole ta muud teod linnarahva jaoks head.
Loksa linnapea on Värner Lootsmann. Tean, sest tuttavad räägivad. Kritiseeritakse olukorda Loksal, ei olda rahul. Minule ei meeldi see, et meil oli oma vene koolimaja juures hea korvpalliväljak, käisime seal mängimas. Nüüd tulevad Venemaalt ärimehed me endisesse koolimajja oma ettevõttega, palliplats on korrast ära, seal enam korvpalli mängida ei saa.
Loksal on väga igav elada. Kui 9. klassi lõpetan, lähen Tallinnasse õppima. Kui ka selle kooli lõpetan, lähen välismaale tööle. Sõbrad on juba Rootsis ja Soomes, seal on palju paremad tingimused.“

KRISTEL REBANE, Kuusalu keskkooli 9. b klass, 15aastane: „Ma ei teadnud, et riigikogu seadusemuudatuse ära otsustas. Koolis on varem olnud sel teemal juttu, et kas oleks okei. Mina ei usu, et on õige otsus. Kõik 16aastased ei ole valmis valima. Oma eakaaslastega ei ole me noorte valimisõigusest rääkinud. Olen mõelnud, et kui mul kunagi tulebki valima minna, siis mitte niipea.
Kuusalu vallavanemat tean – Urmas Kirtsi. Isegi ei oska öelda, kust ma teda tean, lihtsalt tean. Volikogu esimees on Enn Kirsman, aga teda ma vist ära ei tunneks. Kui praegu peaksin valima, ei tea kelle poolt oleksin, sest ei ole asjaga kursis. Ei oska ka öelda, kas lähen järgmistel kohalikel valimistel valima, kuigi olen siis juba 18aastane. Olen kuulnud, et lubatakse valimiste eel palju, aga lubadusi ei täideta.
Praegu olen kõigega rahul. Kuusalus on head sportimisvõimalused. Kui spordikeskus sai valmis, hakkas palju rohkem inimesi käima trennides. Mina käin ujumis-, tantsu- ja tennisetrennis ning õpin ka kunstide koolis.“

ANETTE ISABEL ÕUNPUU, Raasiku põhikooli 9. klass, 16aastane: „Mina arvan, et see seadusemuudatus oli õige. Selles vanuses noored juba mõtlevad kaasa ja arvan, et oleme võimelised otsustama. Eriti aitab sellele kaasa ühiskonnaõpetuse tund.
Raasiku vallavanem on Raivo Uukkivi. Vallavolikogu on nagu riigis parlament, vallavalitsus nagu valitsus.
Oleme omavahel väiksema seltskonnaga rääkinud, mis võiks olla teistmoodi, kuigi iga päev me sellest küll ei räägi. Mina olen siin täiesti rahul, Raasiku jaoks on erinevaid asju tehtud. On näha, et panustatakse elu parandamisele. Muidugi võiks alati rohkem, aga see sõltub võimalustest.
Kui Raivo Uukkivi andis meile ühiskonnaõpetuse tundi, siis arutasime, kas meie klassist võiks tulla uus vallavanem. Keegi isegi arvas, et tema on sellest ametist huvitatud. Aga klassis on erinevaid suhtumisi: on inimesi, kes on rahul, et 16aastased saavad nüüd valida ning oskavad valikut teha, kuid on ka neid, keda jättis see otsus külmaks. Kuid samamoodi on ju ka täiskasvanute hulgas – ka neist ei käi sugugi kõik valimas.“

JELIZAVETA LAPITŠEVA, Kehra gümnaasiumi 9. klass, 16aastane: „Ma arvan, et see otsus pole paha. Mõned 16aastased noored kindlasti kasutavad seda õigust ja lähevad valima, kuid minu elus ei muuda see midagi. Kes teab, äkki mu arvamus muutub ja paari aasta pärast lähen valima, kuid praegu ma kohalikust elust midagi eriti ei tea. Kuigi mul õde on noortevolikogus, pole ma eriti huvi tundnud ega temalt midagi küsinud.
Vallavanemat tean näo järgi, nime ei mäleta. Tean, et ta on laulnud meeskooris. Nimepidi ei tea ma üldse kedagi, ainult nägupidi. Peakski ehk ka nimed ära õppima.“

ALBERT SIKK, Kehra gümnaasiumi 9. klass, 16aastane: „Minu meelest on noortele valimisõiguse andmine tore, kuigi isiklikult ma väga valima ei kipu. Ma pole nende asjadega eriti kursis ning poliitika mind ei huvita. Tean, kes on valimistel kandideerinud, ka õpetaja Piret Urmet kandideeris kusagile, volikokku vist. Kuid ma ei usu, et ise läheksin valima. Mul isegi ema ei käinud valimas, isa käis.
Koolis meil kohalikust poliitikast väga ei räägita. Tean, et eelmine vallavanem oli Tiit Tammaru. Tean ka praegust, kuid nimi ei tule meelde. Õigus, Arvi Karotam. Volikogu esimeest ei tea, aga abivallavanem on Urmo Sitsi. Tore ikkagi, et ka noortele õigusi antakse, lihtsalt mina pole nii aktiivne.“

Eelmine artikkelKuusalu kandi suurim rattamaraton
Järgmine artikkelLoksal alustas tööd eakate kodu