Kuusalu vald ja Loksa linn osalevad kohaliku toidu projektis

2376

Kolmapäeval, 24. augustil oli Palmses rahvusvahelise Leader-projekti „Kohalikud tooted ja toit – nende väärtustamine“ avaseminar.


Uuri küla perenaised MARE VEERSALU ja HAIDE REBAS Kuusalu vallast maitsevad Lobi küla kujundusega võileivatorti, mida jagab KATRIN POTTER.

Kuusalu, Vihula, Tapa, Kadrina, Ambla valda ja Loksa linna ühendav MTÜ Arenduskoda ning Soomest Kymenlaakso Leader-piirkond on saanud Brüsselist heakskiidu ja rahastuse kaheaastaseks ühiseks kohaliku toidu projektiks. Kogumaksumus on 43 996 eurot ehk 688 387 krooni, sellest Leader-toetus 38 000 eurot (594 570 krooni). MTÜ Arenduskoda omafinantseering on 5996 eurot (93 817 krooni).

Möödunud kolmapäeval kogunesid Palmsesse Lahemaa rahvuspargi külastuskeskusesse Arenduskoja piirkonna poolsada perenaist ning mõned mehed – turismi- ja tootmistaludest, ka toitlustusasutustest.

Arenduskoja poolne projektijuht Eha Paas tutvustas rahvusvahelise projekti eesmärke ning kahe aasta peale kavandatud tegevusi. Projektiga tahetakse panna alus kohaliku toidu, maaturismi ja käsitöö valdkonnas tegutsejate senisest tugevamale koostööle toodete-teenuste arendamisel ja turustamisel. Põhirõhk on just toidutoodetel.

Kahe nädala pärast, 9.-11. septembrini on Arenduskoja 25 esindajat Soomes tutvumisreisil, osaletakse ühisprojekti sealsel avaseminaril, tutvutakse toiduvaldkonna väiketootjate ja seltsidega, käiakse taluturul.

Edaspidi on plaanis kahe aasta jooksul paar kahepäevast toiduseminari ning kaks kolmepäevast toidureisi Eestis ja Soomes. 2012. aastal on Arenduskoja piirkonna eri kohtades kavas korraldada kohaliku toidu päevad koos toiduvalmistamise avalike konkurssidega – perenaised võistlevad suppide, õuesöökide, magustoitude valmistamisel. Hindab žürii. Huvilised saavad roogi maitsta.

Veel tehakse mitmesuguseid koolitusi, tulevad eraldi õppesõidud Arenduskoja ja Soome noortele.

Eha Paas kutsus avaseminaril osalenuid üles tegema ettepanekuid, milliseid koolitusi ja ka üritusi soovitakse: „Selle projekti raames me absoluutselt kõike ei suuda teha, aga hea on, kui kasvavad välja alaprojektid, kus ettevõtjad isekeskis hakkavad oma asju ajama. Oleks suur tulemus.“

Ta nentis, et huvitatute nimekirjas on mitu elukutselist kokka ning hakkas mõtlema, et projektiga võiks ka kohalikud põllumajandustootjad ning kokad kokku viia: „Usun siiralt, et kui kohalikud tootjad teevad omavahel ning kokkade ja perenaistega koostööd, tuleb ka siia kanti taas meiereisid, toidupoode.“

Projekti üks olulisi eesmärke on tema sõnul ka see, et kodudes hakataks rohkem süüa tegema. Kui õnnestub saada lisaraha, tahetakse välja anda kohaliku toidu retseptiraamat.

Kohaliku toidu rahvusvahelise projektiga saab tutvuda MTÜ Arenduskoda kodulehel ning sinna kavatsetakse üles panna ka retsepte ja muid soovitusi perenaistele.

Eha Paas: „On idee, paneme õppereisidel osalenute nimed ja kontaktandmed kodulehele, kes sõitudel ei käinud, saavad kutsuda esinema.“

Eha Paas tegutseb Pärnus kogukonna arengu konsulendina, on ka külaliikumise Kodukant koolitaja. Kui oli Võrumaa Talupidajate Liidu tegevjuht, puutus kokku toidutootjatega ning nimetab toidu kodulähedase tootmise ja valmistamise valdkonda oma südameasjaks. Arenduskoja piirkonnaga seob teda suvekodu Kadrina vallas.

Kohalik toit koolidesse ja lasteaedadesse
Avaseminaril avaldas MTÜ Arenduskoda juhatuse esimees, Tapa vallavanem Alari Kirt lootust, et alanud projekt aitab väärtustada kohalikku toitu, seda hakataks pidevalt pakkuma koolides ja lasteaedades: „Võõramaa toiduga võime end lühiajaliselt hellitada, kuid kasulikum on, kui söök on toodetud kodu lähedal. Viime kokku tootjad, teenuse osutajad ja turustajad.“

Arenduskoja juhatuse liige, Vihula vallavanem Rene Treial ütles, et võiks proovida murda Eesti riigi alkoholimonopoli: „Teistes riikides on erineva kangusega alkohoolsete jookide tootmine ja turustamine lubatud, ainult meil, Põhjamaades ja Venemaal on see riiklik monopol. Austrias näiteks võib toota aastas 200 liitrit enda tarbeks, ostad omavalitsuselt litsentsi ja turustad maksuvabalt.“

Abikelner Hummer ja Lobi külaga võileivatort
Seminaril sai maitsta Vihula valla perenaiste hoidiseid ning MTÜ Koostöövõrgustik Ehedad Elamused Lahemaal liikmete suupisteid.

Vihula valla Lobi külamuuseumi asutaja Katrin Potter pakkus võileivatorti, millel oli kujutatud kogu Lobi küla – seitse majapidamist, aiad ja kivid, mererand ning aasad. Selleks ajaks oli kohale jõudnud ka Arenduskoja piirkonna  turismipaiku tutvustava telesarja võtte­grupp koos peategelase, ameerika buldogi Hummeri ning tema peremehe ja saatejuhi Jaan Kihoga. Nemadki said võileivatorti, filmisid ja intervjueerisid.

Eelmine artikkelVargus Loksa linnas
Järgmine artikkelPresident TOOMAS HENDRIK ILVES käis Kuusalu kooli 1. septembri aktusel