Kehra esimene taluturupäev oli menukas

1812
Kehra esimesel taluturupäeval käis palju rahvast. Kauplejad jäid müügiga väga rahule ning lubasid nädala pärast taas kohal olla.

Kehra turuplats oli laupäeval, 12. septembril rahvarohke – esimesele ametlikule taluturupäevale jätkus nii müüjaid kui ostjaid.

„Ei pidanud pettuma, sain siit kõike, mida tahtsin,“ ütles Anija vallavolikogu liige Kaisa Tamkivi.
„Mul ei olnud õrna aimugi, et siin on taluturg, tulin lihtsalt igapäevase müüja käest kala ostma. Tema kala oli juba otsas, aga sain teise käest. Ja sain veel kõike muud, et õhtuseid külalisi kostitada,“ lisas Anne Oruaas.
Esimesel taluturupäeval oli Kehra turuplatsil 12 müüjat, kes kauplesid kodumaise toidukraamiga, peale köögiviljade müüdi veel liha, kala, leiba, piimatooteid, mett, marju. Seitse neist müüjatest käivad igal nädalal Raasiku OTT kaubakohtumistel, mõned, peamiselt  Anija   vallas   elavad   müüjad, kutsus taluturupäeva korraldaja, Raasiku Otse Tootjalt Tarbijale (OTT) eestvedaja Meeli Teder spetsiaalselt kohale. Oli ka neid, kes pidevalt Kehras kauplevad.
„Indur Toomas Talkopit käisin  ise  kutsumas,  tema  müüb  siin mett   ja   köögivilju.   Helve   Vaarmanni  kutsusime  Alaverest  oma aiasaadusi müüma nii mina kui vallavanem,“ lausus Meeli Teder.
Ta lisas, et helistas veel mitmetele potentsiaalsele müüjale Anija vallast, mõni polnud huvitatud, mõni ütles, et tal on oma müügikohad, oli ka neid, kes alles plaanivad oma toodangut hakata müüma.

Vanade olijate vastuseis
Kehra taluturupäeva mõtte sai Anija vallavanem Arvi Karotam Ida-Harju Koostöökoja kohaliku toidu töögrupist ning tema kutsus Raasiku OTT  eestvedaja ka Kehras sarnast asja korraldama.
„Tulin paar nädalat tagasi ühel laupäeval siinsete müüjatega rääkima. Ütlesin, et Anija vallavalitsusel on niisugune plaan ning mina aitan nüüd siin teha taluturgu. Tekkis vastasseis, eks igaühel on omad hirmud ja kardeti konkurentsi,“ jutustas Meeli Teder.
Ta märkis – kui osa seniseid turumüüjaid ei saa praegu veel aru, et taluturupäevast on kasu neile kõigile, siis küll nad seda paari kuu pärast mõistavad: „Võrreldes esimese korraga, mil siin käisin, on täna ostjaid umbes kaks korda rohkem. Ja neid jätkus kõigile müüjatele.“
Anne-Mai Aaman, kes käib Kuusalu vallast alates kevadest igal laupäeval Kehras müümas,  esimesel taluturupäeval konkurentsi üle ei kurtnud. Ta müüs piima, juustu, kodutehtud võid, jogurtit ja kohupiima ning Kuusalu valla tuntud leivategija Kai Valdmanni küpsetatud leiba. Kuigi kohal olid ka teised piima- ja leivamüüjad, jagus ostjaid kõigile.
„Täna on müük oluliselt suurem, kui on olnud siiani,“ märkis ta.
Leib sai tal varakult otsa, piimaostjaid tuli veel ka siis, kui taluturg oli ametlikult lõppenud ning ning suurem osa müüjaid lahkunud: „Olen siin olnud ka kella kaheni ja vahetult enne seda on tulnud väga hea klient. Turumüüja „nina“ ei lase enamasti enne lahkuda, kui tunnen, et nüüd on õige aeg.“

Uued müüjad jäid rahule
Kuusalus elav Külli Pajuste, kes oli Kehra turul müümas esimest korda, rääkis, et abikaasa läks samal hommikul koduköögis küpsetatud leiba-sepikut müüma Rebala taluturule. Kuid Kehras läks nii hästi, et peagi tuli kaasale helistada – leib on otsas.
„Kihutasin siis leibadega siia,“ lisas Jaanus Pajuste.
Kahe koha jaoks olid nad küpsetanud 50 leiba, Kehras said need otsa vähem kui pooleteise tunniga.
Pajusted lubasid, et tulevad Kehrasse ka järgmisel laupäeval ning siis on neil kaasas juba rohkem leiba.
Pikaverest tulnud Elen Sõnajalg, kes müüs kodus suitsetatud sinki, sai oma kaubast lahti umbes tund enne taluturu  lõppu: „Jagasime abikaasaga kauba pooleks, tema läks Jäneda laadale, mul oli siin kaasas umbes 50 kilo sinki. Meile ennustati, et Kehras läheb müük hästi, sest nagu aru sain, siis seda turgu oodati siin väga ja Kehras on ka päris palju rahvast. Hakkame kindlasti siin käima igal nädalal.“

Ka ostjad rõõmustasid
Kooliõpetaja Reet Merilai kinnitas, et temale Kehra taluturg väga meeldis ja külastab seda kindlasti ka nädala pärast.
„Tulen taas leivajahile ning täna   panin   silma   peale   mõnele   kalakonservile. Ostsin ahvenafileest kotlette,  kui maitsevad, ostan ehk ka neid siis uuesti,“ jutustas ta.
Kaisa Tamkivi rõõmustas: „Ma tean nüüd, et kui tulen laupäeval Kehrasse, saan siit kõike, mida mul vaja. Ja see kaup on värske. Mõistlik on tulla kohe hommikul, sest näiteks suitsukala ei pruugi kauaks jätkuda.“
Meeli Teder rääkis, et sai pahandada ka mõnelt ostjalt: miks avatakse taluturg alles kell 10: „Öeldi, et õige perenaine tuleb hommikul kell kaheksa turule ja kell kümme on tal juba perele toit valmis.“
Taluturupäeva korraldaja ütles, et esimesed müüjad olid kohal siis, kui ta 8.30 Kehrasse jõudis, ta ei teadnud, et Kehra rahvas on harjunud turul käima hommikul vara, isegi kell kaheksa tullakse. Meeli Teder soovitas müüjatel olla järgmisel laupäeval võimaluse korral kohal kell üheksa.