Võrreldes eelmise aastaga oli Kehra kodukohvikute arv kahekordistunud.
Ka tänavu toimus Kehra kohvikutepäev emadepäeval, 12. mail. Ennelõunaks olid rahvamajaesisele haljasalale valmis seatud viis müügikohta, kuues kohvik oli kõrval asuvas aidas.
Anija valla kultuurikeskuse juht Elvis Hrupa ütles, et kuna eelmisel aastal õnnestus hästi „kaks ühes“ üritus ehk kohvikutepäev ja sellele järgnenud emadepäevakontsert, otsustati samamoodi teha ka tänavu: „Kõigepealt võib tuua emad kodukohvikutesse koogile-kohvile, pärast seda rahvamajja Jaan Pehki kontserdile.“
Pühapäeva hommikul olid Kehra kohal nii „kahtlased“ pilved, et peeti isegi nõu, kas avada kohvikud rahvamajas. Kuid pilved hajusid ja päike tuli välja.
Kehra teise kohvikutepäeva pikkuseks oli kavandatud neli tundi, kuid päris mitu kohvikut lõpetasid tunduvalt varem, kuna olid tühjaks ostetud.
Noortekohviku tulu meelelahutuseks
Kehra noortekeskuse kokandusringi noortekohvikus Omal Lainel pakuti kartulisalatit, pirukaid, morssi, loosiküpsiseid, teed ja kohvi. Noortejuht Aleksei Kuzmin rääkis, et kokandusringis leppisid noored kokku, mida keegi kohvikutepäevaks valmistab, vanemad aitasid. Kõige populaarsem oli kartulisalat, 5 kilo salatit olid müüdud juba ajaks, mil päev oli alles poole peal.
„Kohvikutepäev on noortele hea võimalus teha midagi kasulikku. Nad saavad siit ettevõtluskogemuse, õpivad suhtlemist ning ka matemaatikat,“ ütles Aleksei Kuzmin.
Ta lisas, et kohvikutulu läheb meelelahutuseks – noortega soovitakse minna Tallinnasse põgenemistuppa: „Oleme selleks ka kolmel diskol korraldanud kohvikut. Pärast tänast on meil umbes pool vajaminevast 130 eurost olemas.“
Bipa patuvabad koogid
Birgit Paasma Alaverest koos 9aastase tütre Brigitta-Miaga müüs imeilusaid kooke. Ta selgitas, et need on gluteeni-, laktoosi- ja suhkruvabad ning hakkas neid tegema, kuna noorem laps on allergik.
„Tahtsin teha lapsele sünnipäevakooki ja nüüd on mul registreeritud koduköök, torte-kooke tellitakse Facebooki kaudu kõikjale. Need on patuvabad koogid, suhkru asemel kasutan steviat, mis kaloreid ei anna. Söön kooke iga päev, aga kaal muudkui langeb,“ kiitis varem personalijuhina töötanud Birgit Paasma.
Kohvikutepäevaks valmistas ta 4 suurt kooki, olid porgandikook, maasika-, mustika- ja mangovahukoogid. Kuigi ühe tüki hind oli 5 eurot, oli paar tundi pärast kohviku avamist kõik otsas: „Alguses imestati, et oi, kui kallis, kuid pärast söömist tuldi juurde küsima. See ongi eksklusiivtoode, mõeldud eelkõige teadlikumale kliendile.“
Jõelähtme vallast just Bipa kookide pärast Kehrasse emaga emadepäeva tähistama tulnud Anne ja Aare Ojala proovisid järele kõik neli kooki ning kinnitasid, et maitsesid väga.
Veganite Vimka
Farištamo Eller avas koos Tallinnas elava sõbranna Merike Poomiga vegankohviku Vimka, kus müüdi päikesekuivatatud tomatite ja oliividega muffineid, karulaugu hummusega täidetud kurgilaevukesi, saiakesi ja kooki.
„Meil on kõik taimne. Ka kohvi jahvatame kohapeal, pakume seda kaera- ja sojapiimaga. Väga on kiidetud šokolaadikooki, ka täidetud kurke ning kohvi – enamasti pole inimesed neid piimasid maitsnud,“ rääkis Farištamo Eller.
Koos kohvikupidajatega olid müügileti taga Kehra koolitüdrukud Krete Salumägi ja Ketter Jaanus, kes läksid kohvikutepäeva külastama ja pakkusid end appi.
Irena Otsa pirukad ja korea salat
Ema ja tütar Irena ja Lilian Ots pidid kohviku varakult sulgema, kuna polnud enam midagi müüa.
„Tegime kolm suurt kooki, 70 vahvlit, 50 kukekommi, 140 pähklikest, korea salatit, kõik sai otsa,“ loetles Lilian Ots.
Ta kiitis, et ema on hobikokk, kelle tehtud sööke hakatakse pärast maitsmist tellima: „Miks mitte jagada, kui oskad teha midagi head. Oleme siin, sest soovime tellijateringi laiendada.“
Kohvikupidajad rõõmustasid, et ostjaid käis palju, kuid selle tõttu ei jõutud ise teiste kohvikutega tutvuda.
„Aga käisime eelmisel aastal Aruküla kohvikutepäeval, väga tore oli,“ märkis Irena Ots.
Tütar Lilian arvas, et ka Kehras võiks mõelda kohvikute avamisele koduaedades: „Meil on Ülejõel suur aed, seal saaks teha küll. Kuid elame keskusest päris kaugel, ei tea, kas inimesed viitsiksid sinna tulla.“
Kultuurikeskuse smuuti ja aidakohvik
Valla kultuurikeskus ja Kehra rahvamaja olid ka ise kohvikuga väljas. Nende tõmbenumber oli marjasmuuti, mida rahvamaja töötajal Kaidi Puusepal tuli pidevalt juurde teha. Veel valmistati kohapeal grill-võileibu, pakuti Elvis Hrupa kodus tehtud seene-singi-juustupirukat.
Kehra aidas pidas kohvikut Kehra tuntuim kokk Katrin Roomere. Osta sai nii soolast kui magusat. Kauneid kooke osteti kaasa nii palju, et kohvikupidaja pidi kodust juurde tooma. Kehrasse emale külla tulnud pere ostis 10 kooki, et minna emadepäeva tähistama.
„Müüsin 70 kooki,“ sõnas Katrin Roomere.