Harju retseptikampaaniale tööd Vooselt, Kolgast ja Alaverest

1156

Auhinnad – temaatiliste ajakirjade tellimused – jagatakse loosiga.

Harju maavalitsus korraldas koostöös Tervise Arengu  Instituu­diga kampaania „Harjumaalase tervislik lemmikretsept“. Oktoobrikuu jooksul paluti saata retsepte kõigile kättesaadavatest soodsatest ja lihtsatest toorainetest valmistatud tervisliku toidu retsepte. Neist koostatakse e-raamat, mida saab soovi korral välja printida.

Harju maavalitsuse tervisetoa spetsialist Annika Soa ütles, et retsepte saadeti 40. Ida-Harjust esitas kaks retsepti Elga Aru Vooselt, sama palju ka Ene Riiberg Kolgast. Ühe retsepti saatis Alavere kooli õpetaja Ann Järvsoo, kes elab Kosel.

Annika Soa rääkis, et retseptidest ei hakata toitusid valmistama, need vaatavad üle tervisliku toitumise nõustajad. Maakonna retseptiraamat kujundatakse nii, et võimaluse korral saab anda välja paberraamatuna. Lisatud on toitude pildid ja andmed nende autorite kohta. Paluti ka roogade saamislugusid, et tekiks tore ja südamlik raamat.

Elga Aru Vooselt ütles, et teda ärgitas osalema rahvamaja juhataja Anna Nilisk, kes aitas kruubipiruka ja aedviljasupi retseptid arvutisse sisestada ning saatis ka pildid edasi.

„Mõtlesin need selle kampaania jaoks. Kruubipirukale tegin kartuli-muretaigna, täiteks kruubipuder praetud sibula ja punega. Aedviljasuppi panin pastinaaki ja muid köögivilju, mida kodus oli. Püreestasin, lisasin koos köögiviljaga keedetud riisi,“ kirjeldas Elga Aru ja märkis veel, et on töötanud kokaabilisena ning talle meeldib söökidega katsetada.

Ene Riiberg jutustas, et temalt olid porgandiroog ja ahjus küpsetatud kartuliseibid. Porgandid riivib ja praeb, lisab marineeritud kurki, suvikõrvitsat, kõrvitsat, maitsestab. Kuna ise liha ei taha, võtab enda portsu enne ja siis lisab teiste pereliikmete jaoks hakkliha.

„Kartulid lõikan seibideks. Pannile õli, peale paar kihti kartuleid, maitsestan pipra ja soolaga,“ kirjeldas ta.

Ann Järvoo retsept õpetab küpsetama punapeete: „Peediviilud panna oliivõli, rosmariini, meresoola ja pipraga mõneks ajaks seisma. Ahjus küpsetada 20 minutit, siis panna peale riivjuust ja veel natukeseks ahju tagasi.“