Soomepoolsed võõrustajad kurtsid MTÜ Arenduskoda toiduprojekti raames külas käinud naistele, et nende riigis on toitumine väga amerikaniseerunud. Helsingis tundub, nagu sööksid paljud vaid hamburgereid või caesar-salatit. Maal on rohkem neid perenaisi, kes valmistavad toitu kodus.
Soomlased kiitsid, et meil Eestis on vanad toitumisharjumused säilinud palju paremini. Ka restoranides ja kõrtsides pakutakse eestipäraseid roogi, Soomes on nende sõnul küll erinevaid rahvusrestorane, kuid soome oma toitu on menüüdes vähe.
Nad soovivad Arenduskoja piirkonda, sealhulgas ka Kuusalu valda ja Loksale, kavandatavatel õppereisidel näha, kuidas tehakse kohalikke toite loodusest korjatust ning enda aedades kasvatatust. Soomlased käivad tõesti metsas palju vähem kui meie, seenelisi näha polnud, metsaalused olid täis puravikke ja riisikaid.
Hoidke kodutoidu tegemist au sees, meie peame hakkama seda nüüd uuesti väärtustama, rõhutasid soome naised. Tagasiteel arutas Arenduskoja rahvas, et meilgi kipuvad lapsed aina rohkem ostma krõpse, hamburgereid ja säilitusainetega jooke. Koolitades emasid, saab nende kaudu õpetada tervislikumalt sööma ka lapsi.