Alavere kandi naised tegid tervislikke jõuluroogi

1994
Voose naised MARET ja ELGA ARU tegid porgandi-pähklikooki.

Eelmises Sõnumitoojas kirjutasime, kuidas naised tegid Alaveres ühises kokandustunnis soolast toitu, nüüd tutvustame magusaid roogi.

Õpetaja Ann Järvoo juhendamisel valmistati magusatest toitudest porgandi-pähklikooki ning jõulutrühvleid.

„Lihtsalt nisujahukooke ma ei armasta, ka magusate söökide puhul arvestan, et need oleksid võimalikult tervislikud,“ lausus Ann Järvsoo.

Ta lisas, et jõuluajale on kohane ka veidi maiustamist ning seetõttu oli tema teine valik trühvlid. Neid meeldivat eriti teha lastel.

Porgandi-pähklikoogi põhja tegemiseks on vaja 3,5 dl õli, 2,5 dl suhkrut, 3 muna, 4,5 dl nisujahu, 2 tl küpsetuspulbrit, 0,5 tl soola, 2 tl kaneeli, 5 dl riivitud porgandit, 1,5-2 dl purustatud pähkleid või mandleid. Täidiseks on vaja 400 grammi toorjuustu, 2,5 dl tuhksuhkrut ja 2 sl apelsinimahla ning kaunistamiseks 50 g valget šokolaadi.

Toasoe või vahustada suhkruga, lisada ükshaaval munad. Selle hulka lisada omavahel segatud kuivained. Viimasena panna porgandid ja pähklid. Tainas valada lahtikäivasse koogivormi ja küpsetada 175 kraadi juures 50 minutit. Seejärel jahutada kooki viis minutit, võtta vormist välja ning jahutada täielikult.
Jahtunud kook lõigata kolmeks kihiks.

Täidise tegemiseks tuleb toasoe toorjuust vahustada suhkruga, segada juurde apelsinimahl. Täidis määrida koogikihtide vahele ja peale. Lõpuks kaunistada kook šokolaadiga.

Alaveres võtsid koogitegemise enda peale Voose tuntud tordimeister Elga Aru ja Maret Aru. Elga Aru ütles, et taigna valmistamine oli üsna lihtne, tähtis oli retsepti järgida.

„Kodus ma retsepte ei vaata, teen sellest, mis parasjagu olemas. Seda kooki pole ma varem teinud, kuid porgandikooki olen küpsetanud küll ja oli päris hea,“ rääkis ta.

Elga Aru enda lemmik on tagurpidi kapsapirukas: „Toore hakitud kapsa panen õliga pannile, lisan sibulat ja maitseaineid. Sellele valan peale munast, jahust ja piimast segatud vedelama taigna. Küpsetan ahjus umbes pool tundi. Sedasi ei jää kapsas kunagi kuiv. Samamoodi võib teha ka õunakooki.“


Jõulutrühvlid.

Umbes 25 jõulutrühvli tegemiseks on vaja 100 g valget šokolaadi, 50 g piparkooke ja 50 g metsapähkleid, katteks 100 g tumedat šokolaadi ja piparkoogi puru.

Šokolaad sulatada vesivannil, lisada purustatud piparkoogid ja tükeldatud metsapähklid. Segada läbi, vormida pallikesed ning jätta need tahenema.

Katte jaoks sulatada šokolaad vesivannil ja kasta pallikesed šokolaadi sisse. Trühvleid võib pärast šokolaadi kastmist veeretada piparkoogipurus, see annab rohkem piparkoogimaitset ning kena väljanägemise. Seejärel tuleks trühvlid panna külmkappi tahenema, hiljem kaunistada veel šokolaadiga.

Alavere naised juhtisid tähelepanu, et trühvlite jaoks peaks ostma spetsiaalset küpsetamisšokolaadi, tavaline ei sobi, läheb tükki.