Kuusalu Söögitoa cateringil on jõulude ja aastavahetuse paiku palju tööd

6386
Kuusalu Söögitoa cateringi teenindajad VILJAR SAARE ja LIIS VEELEID. Nende töö üks osa on seista peosaalis ja jälgida, kuidas külalised saabuvad, võtavad šampanjaklaasid ja leiavad istekohad.

„Kõige suurema laua oleme katnud Kolgaküla rahvamaja avamisel, kus osales president ning suupisteid oli rohkem kui 400 inimesele,“ ütleb Kuusalu Söögitoa perenaine LIINA VEELEID.

Kuusalu Söögitoa perenaine LIINA VEELEID: „Meid teatakse juba päris hästi, reklaami tegema ei pea.“
Kuusalu Söögitoa perenaine LIINA VEELEID: „Meid teatakse juba päris hästi, reklaami tegema ei pea.“

Kuusalu kandi rahvas on harjunud, et paljude pidulikumate sündmuste puhul on kohal ka Kuusalu Söögitoa toitlustajad-teenindajad. Nende riietuses on alati valged-mustad värvitoonid, nad on soliidsed ja tähelepanelikud. Kuusalu Söögitoa   cateringi   teatakse   aastatega    aina    kaugemal,   väljasõite tehakse Anijale, Võsule, Käsmu, Kostiverre, järjest enam Tallinna.
„Kuusalu cateringi teenindus on väga heal tasemel,“ kiidab Anija Mõisa Halduse tegevjuht Kaiti Kartusov. „Meeldib see, et neil on kõik läbi mõeldud, kaasas on omad nõud, laualinad, lilled ja isegi vaasid külaliste toodud lilledele. Kohale tulevad varakult, peo tellinud pererahval palutakse saabuda alles pool tundi enne ametlikku algusaega, kui on lauad kaetud ja toidud pandud.“
Väljasõitudele lähevad Kuusalu Söögitoa omanikud Liina ja Hillar Veeleid ise paar-kolm tundi varem kaasa. Nad viivad väikebussiga  peokohta  lauanõud  ja söögid, koos teenindajatega seavad lauad paika ja ka kõik muu külaliste saabumiseks korda. Siis nemad lahkuvad, peole jäävad teenindajad.
„Mis toimub enne pidu, seda ei pea klient nägema – kuidas nõusid ja toitusid lahti pakime. Eelnevalt käin peokohas alati vaatamas, millised on ruumid ja mööbel, et paigutus oleks läbi mõeldud,“ räägib Liina Veeleid ja lisab, et lauakatmine käib alati, puuvillased kindad käes, sest nõudele ei tohi jääda näpujälgi. „Oleme küll külasöökla, aga teatud asjades oleme väga pedantsed.“
Ta tõdeb, et kalender on tellimusi üpris täis, umbes paar kuud varem tuleb aeg kinni panna. Peielauad on ootamatud, nende puhul püütakse võimalikult vastu tulla. Jõulude eel on tööd olnud palju, ei mäletagi, millal viimati oli päris vaba nädalavahetus.
20 aastat kogemust
Cateringiga tegeleb viimased viis aastat nende firma Maxiteam. Kaubamärk on Hirveli. OÜ Hirveli alustas 20 aastat tagasi. Ettevõte peab Kuusalu Söögituba, valmistab kondiitri- ja lihatooteid, salateid. Tegutsetakse Kuusalu tehase endise söökla hoones.
Liina Veeleid: „Majas on hea aura. Inimesed on harjunud, et siin tehakse süüa ja siit saab süüa. Kui firma alustas, oli meil selge nägemus, mismoodi ja kuidas teha. Olime noores Eesti Vabariigis üks esimesi, kes hakkas salateid lahtiselt müüma, see oli inimestele täiesti uus asi. Meilt sai kohe ka kaalukaubana plaadikooke osta. Mõtted tulid välismaal nähtust, reisimine on meie suur hobi.“
Kohe ettevõtte algusaastal hakati sööklamaja kauplust laiendama. Juurde tuli pood Loksal, hiljem Kiius. Praegu enam neil endal kauplusi ei ole, ent tooteid müüakse endiselt Kuusalus ja Loksal, kuu aega nüüd ka Kostiveres.
Kõige nõutavam salat on „Metsamehe salat“, mille retsepti on paljud küsinud, aga seda ei avaldata. Autor on üks Kuusalu Söögitoa kokkadest. Hästi ostetakse ka „Jahimehe pihvi“, mille töötas välja kokk Anceelika Leesalu, kui osales edukalt kodukokkade konkursil.
Jõuludeks tellitakse valmisküpsetatud seapraadi ning hautatud hapukapsast. Aastavahetuseks soovitakse rohkem külmi suupisteid.
„Meil on väga head kokad ja kondiitrid, kaader on püsiv. Meil on 20 aastat töötanud kokk Aili Larin ja kondiiter Sirje Rohtla. Kokk Anceelika Leesalu on olnud tööl 15 aastat ja Sale Kuuskmann sama kaua kondiiter, kokk Veronika Kolpakova ligi kümme aastat. Kõik nad on me firmas kõvasti tööd teinud, teavad meie tahtmisi ja arusaamasid, tunneme üksteist hästi. Hea leid on ka kokk Pärle Pikaleva, kes varem töötas Raplas Nõmme kõrtsis ning on restoranikoka kogemusega,“ loetleb Liina Veeleid.
Töö on sageli loominguline, leiutatakse uusi retsepte. Peolaudade suupisted tehakse käsitsi, see nõuab rohkem aega.
Cateringiga tegeleb Kuusalu Söögituba viimased kümme aastat. Ettevõttel on oma koduleht, kus tutvustatakse valmistatavaid roogi. Toitlustamine väljaspool oma maja sai alguse sellest, et nende oma peosaal oli sageli juba hõivatud, kui tuli uus tellimus, ning siis sai pakkuda, et võimalik on minna ka kohapeale.
Noored teenindajad
OÜ Maxiteam on perefirma. Liina ja Hillar Veeleiul on sageli abis nende tütred Heddy ja Liis Veeleid koos elukaaslastega. Kokku on cateringi teenindajaid neli, korraga võidakse minna toitlustama kahte kohta. Lauanõusid on 200 komplekti.
Viimasel ajal on teenindajatena sageli ametis Liis Veeleid ja Viljar Saare, kes on pärit Arukülast. Nad on Hirvelis toimetanud ka varem, vahepeal elasid välismaal, nüüd on tagasi kodukandis.
Noored jutustavad, et teenindajatena on nende roll seista külaliste saabumisel peoruumis ja jälgida, et kõik saavad vajaliku kenasti kätte. Vahepeal taanduvad tagaruumidesse, aegajalt käivad lauale sööke-jooke juurde viimas.
Tööeetika juurde käib reegel, et niisama peoruumis toimuvat ei jälgita. Näiteks ei saanud Kuusalu Söögitoa teenindajad kordagi näha Veljo Tormise kodutalus kahel suvel toimunud etendust, kuigi olid toitlustajatena kohal. Kuuldud laulude järgi tundus, et oli vahva tükk.

Eelmine artikkelLoksa Linnahooldusest
Järgmine artikkelHäid pühi ja head uut aastat!