Koolitoit on tervise varaait

1245

MARET MARIPUU, Riigikogu sotsiaalkomisjoni liige, Reformierakond

Möödunud aastal räägiti koolitoidust üsna sageli. Tervislik koolitoit ja selle propageerimine jõudis olulise punktina valitsuse koalitsioonilepingusse.

Aastast 2002 on Eestis tasuta koolitoitu saanud algkooliõpilased. Kuus aastat tagasi laienes see ka põhikooliõpilastele. Koolitoidust on saanud lapse õigus, ja nii mõnelegi lapsele on see ainus korralik söögikord päevas.

Koolitoitu rahastatakse maksumaksja rahast, ehk et meil kõigil on õigus teada, mida meie lapsed selle raha eest saavad – kas see on lihtsalt kalorite kogum või on mõeldud ka tervislikkusele, maitsele ja lastes heade harjumuste kujundamisele.

2008. aastast kehtestati koolitoidule nõuded, millede pearõhk oli tervislikkusel. Määrust ette valmistades käisin palju koolide ja lasteaedade sööklates ja alailma tuli õpetajatega jutuks see, et isegi meie perede toitumisharjumused on muutunud  halvemuse suunas. Kurb on see, et kodudes süüakse üha rohkem valmistoite, mida sageli teleka või arvuti ees siis eraldi nositakse.

Tuleb tunnustada neid noori emasid, kes on oma pere tervisliku söögilaua esikohale seadnud. Iga ökotooteid müüva poe oluline kliendirühm on väikeste lastega emad. Nad näevad tublisti vaeva perele parima toidu muretsemisel. Tänu neile on kasvamas tubli põlvkond, kes maast madalast oskab hinnata puhast ja tervislikku toitu.

Lasteaiad ja koolid peaksid püüdma toetada nende perede pingutusi kui ka innustama peresid, kus toidutegemine ja ühine söömine on jäänud tagaplaanile. Koolitoit on hariduse osa – rahastatakse ju koolitoitu haridus- ja teadusministeeriumi eelarvest. Kodust ja koolist saavad alguse terve elu kestvad harjumused ja meie kõigi huvides on, et need harjumused oleksid tervisesõbralikud, traditsioone austavad ja üksteisest hoolivad.

Meie koolides on väga palju tublisid kokkasid, kes püüavad anda endast parima, et laste laual oleks maitsev ja tervislik toit. Mitmetes koolides käivad lapsed peale sööki kokki tänamas maitsva söögi eest, isegi kui laual on olnud näiteks kõrvitsasupp või kala toorsalatiga. Kindlasti vajavad kokad head nõu, kuidas tervislikku toitu valmistada ja serveerida nii, et see lastele meeldiks. Tervise Arengu Instituut on töötanud välja näidismenüüd, toimunud on koolitusi tippkokkade juhtimisel.

Isiklik eeskuju on ka toidust rääkides väga oluline. Toiduainete ostmine, söögitegemine, söömine on oluline osa ühises elus, oluline osa kultuurist. Nii ka koolis. Kokast sõltub palju, ja mitte ainult see, kui palju soola potti jõudis, vaid tähtsad on ka suhted kooli ja lastega. Samuti on oluline koolijuhi suhtumine ja tema eeskuju.

Koolitoidust ja selle headusest või halbusest kuuleme ikka esimestena oma lastelt; siit-sealt meediast saab kuulda ja lugeda, kuidas koolikokad pingutavad maitsva söögi nimel. Ühtegi põhjalikku uuringut aga nii suure ja olulise teenuse nagu seda on sooja koolitoidu pakkumine pole aga seni tehtud. Nüüd on Tervise Arengu Instituut läbi viimas uuringut, kus küsitletakse 1200 õpilast, koolijuhti ja toitlustajat, et saada teada, kas koolitoiduga ollakse rahul ja mida saaks paremini teha. Uuringu tulemused saavad valmis aprillis – nii saame juba sel kevadel edasi mõtelda, kuidas meie lastele paremat ja tervislikumat koolitoitu pakkuda.