JANNO LAENDE,
laadakorraldaja Kahala külast
Kevadine eriolukord on kõigil värskelt meeles. Hinge kinni hoides jälgitakse, mida toob algav sügis. Palju on räägitud turismivaldkonna väga rasketest aegadest. Olen nõus – turism sai kõige valusamalt vastu näppe. Samas ei saa unustada ka meie toredaid kohalikke talupidajaid ja käsitöömeistreid. Ka nende võimekus keerulistele aegadele vastu pidada ja ellu jääda sai tugevalt proovile pandud. Mõnigi väiketootja on seismas valikute ees – kas ja kuidas üldse edasi minna.
Aastaid oleme üritanud tõsta inimeste teadlikkust, rõhutada kohaliku väiketootja ja talupidaja toodangu eelistamise positiivseid külgi. Teoreetiliselt on ju see ka õnnestunud – vaadakem neid uhkeid rahvuslikke kleebiseid erinevatel pakenditel. Kaubanduskeskuses pistab ehk mõnigi meist võõrkeelsete siltidega pakendi asemel ilusa sinimustvalge või pääsukese kleebisega toote ostukorvi.
Erinevad uuringud näitavad eestlaste teadlikkuse ülisuurt tõusu võrreldes naaberriikidega. Kuidas on lood aga tegelikult? Kas tõesti iga teine Eestimaalane eelistab kodumaist, ehedat ja puhast ning kvaliteetset toodangut importkaubale? Ja kas kaubanduskeskusest erinevate kleebisemärgiga toodete ostmine ikka toetab sel raskel ajal piisavalt kohalikku talunikku või käsitöömeistrit? Kas me ei peaks nüüd astuma sammukese veel edasi sel valitud teel?
Mis te arvate, kui lepiks kokku ja soetaks edaspidi näiteks vähemalt kolmandiku oma toidulauale sobivast köögiviljast naaberküla talupidajalt või talvise moosivaru mõnelt üksikult külamemmelt? Kaubanduskett vaesemaks ei jää, küll aga võib see väike otsus aidata meie väiketootjal mõnegi keerulise perioodi üle elada. Kohe tekib kindlasti küsimus, aga kuidas ja kust ma selle väiketootja üles leian?
Eestlased on alati olnud laada- ja tururahvas. Seda on näidanud ka kohalike turgude ja laatade populaarsus. Just siin ongi peidus ideaalne võimalus sisse seada kasulikud ja pikaajalised majandussuhted mõne suurepärase kartulikasvataja või käsitöömeistriga. Lähim võimalus aga selleks ongi tulemas juba sel reedel Kuusalu Kunstide Kooli ees platsil O.T.T. kohtumisel või septembri lõpus toimuval Kahala külas peetaval Liiva Laadal.
Ehk siis siit ka vastus minu pealkirjas esitatud retoorilisele küsimusele: kasutagem võimalust soetada endale kvaliteetne toidu- ja tarbekaup just mõnelt laadalt või turult, veendudes eelnevalt kauba päritolus ja kvaliteedis. Kohalik toit on meie inimeste toodetud ja mõeldud just meie inimesele. Praegusel keerulisel ajal on eriti oluline, et toetaksime kohalikku ettevõtjat, soetaksime tema ökoloogiliselt puhast ja võimalikult naturaalset ning tervislikku toodangut. Kindlasti on vahetu otsekontakt tootja ja talunikuga see, mis tagab mõlemapoolselt usalduse ja tulevase koostöö edukuse. Samuti on kohalik toit osa traditsioonidest, ajaloost ja piirkonna identiteedist.
Mõtleme ikka enim oma rahvale ja hoiame kokku! Kohtumiseni Liiva Laadal 2020!