
Kuusalu lasteaia Jussike Sipelgate rühma lastel ja õpetajatel ning Kuusalu eakate kodu elanikel ja töötajatel algas Eesti juubelinädal magusa kingitusega.
Esmaspäeval, 19. veebruaril käis mõlemas asutuses külas kohalik magusameister ja andis üle EV 100 tordikinkimise aktsiooni küpsetise.
Kolga-Aabla kodurestorani MerMer perenaine Merrit Kiho valmistas Kuusalu lasteaiarühmale kõrvitsa-juustukoogi pohlakastmega. Hobikondiiter Anceelika Leesalu viis Kuusalu eakate kodule mustika-karamellitordi tuuletaskutega.
Eesti Tordimeistrite Liidu heategevusprojektis osalevad kokku 100 kodukondiitrit üle Eesti. Projekti raames jõudis äsja poelettidele piltide ja retseptidega raamat „Eesti 100 torti“. Esitlus oli eelmisel neljapäeval, 15. veebruaril Rahva Raamatu kaupluses Viru Keskuses. Magusameistrid tegid kingituseks mõeldud tordid-koogid valmis eelmise aasta lõpus raamatu jaoks ja teistkordselt teevad nüüd Eesti Vabariigi 100. aastapäevaks.

ANCEELIKA LEESALU tänab vanu inimesi
Anceelika Leesalu töötab OÜs Maksitiim kokana. Kuusalu rahvas on saanud ta kooke-torte osta kohalikel laatadel-müükidel või tellida koduköögist, millele on antud kondiitritoodete tegemiseks ametlik tunnustus. Tellimustortide ja -kookide valmistamist nimetab ta pigem hobitegevuseks. Retseptid on ise välja mõelnud ja täiendab neid pidevalt.
„Otsustasin projektis osaleda ja kinkida tordi Kuusalu eakate kodule, sest ka mu ema oli eakate kodus, kuigi mitte Kuusalus. Kui poleks neid vanu inimesi, siis ei oleks Eesti Vabariiki,“ ütles ta.
Mustika-karamellitort on Anceelika Leesalu uudislooming, tegi selle täienduskoolituse lõputööks, nüüd valmistas pidulikuma. Raamatu jaoks pildistatud proovitordi kinkis Georg Otsa muusikakooli õpilastele, kuna tütar õpib seal.
Anceelika Leesalu käis jõulude ajal küpsetisi müümas Balti jaama lähedal jõuluturul, paljud soomlased imestasid, et tavaline koduperenaine teeb selliseid asju: „Nende jaoks oli see uudne, et koduköögis töötatakse niisugusel tasemel.“
Ta osales möödunud nädalal Tallinnas raamatu „EV 100 torti“ esitlusel ja kommenteeris, et kohal oli paljud tuntud magusameistrid.
MERRIT KIHO soovis rõõmustada naabripoisi rühma
MerMeri perenaine rääkis, et talle helistati ja kutsuti projektis osalema: „Otsustasin, et kingin koogi 2-4aastaste lasteaiarühmale, kus käib me tore naabripoiss Eugen. Tema ema kaudu leppisin õpetajatega kokku. Tegin põngerjatele oma kõrvitsa-juustukoogist mugandatud ja mahedama variandi, meie kodurestorani jõulumenüüs oli vürtsikam kook. EV 100 tordi projekt on selline, millest keegi otseselt kasu ei saa, aga kõik askeldavad rõõmsalt ning kingivad küpsetisi.“
Ta jutustas, et pildistamise jaoks valmistatud proovikoogi sõi heategevusprojekti korraldustiim ja kiitis: „Minu kook on selline lihtne, kodune, saab kergelt järele teha. Raamatus on ka väga uhkeid, efektselt kaunistatud torte.“
Kuidas Eesti riigi aastapäev MerMeris läheb, ei osanud Merrit Kiho veel öelda, kuid 23. veebruar on pikalt ette broneeritud – laua katab rahvuslikult, soolab ise kilud, teeb pardimaksa pasteeti, keedab kodusea ja metskitse sülti, pearoog on lammas ja desserdiks pakub 1934. aasta retsepti järgi tehtud šokolaadikooki.
Merrit Kiho on alustanud uue blogiga „Moodne perenaine“. Kingituseks Eesti Vabariigile lubas valmistada 1937. aastal ilmunud samanimelisest kokaraamatust 100 toitu, avaldada blogis retseptid ja fotod, kirjeldada valmistamist, lisada oma hinnang.
Raamatu „Moodne perenaine“ autor on Eesti üks tuntum sõjaeelse aja majapidamis- ja keeduasjatundja Adeline Emeline Marie Tannbaum.
Praeguseks on blogis „Moodne perenaine“ sellest raamatust 40 toitu. Merrit Kiho tõdes, et muid tegemisi on olnud palju, aga riigi juubeliaasta alles algas, loodab lubatu lõpuni viia.
Kui ta tordiga lasteaeda jõudis, siis lapsed magasid. „Pisikesed lapsed ei ole suured tordisõbrad, aga see tort maitses neile väga, oli mõnusalt hapukas,“ ütles Jaanika Kuuseoja.
Ida-Harjust projektis 5 tordimeistrit
Tordikinkimise aktsioonis osalevad Ida-Harjust veel kolm magusameistrit.
Kuusalu kooli vilistlane Inge Põldsalu Jõelähtme vallast Loo alevikust kinkis detsembris oma tordi samuti Kuusalu eakate kodule.
Kirsti Link Kuusalu vallast Valkla külast teeb koogi fondile „Kingitud elu“.
Katrin Roomere Kehrast valmistas beseerullid Anija valla peredele. Kehra kultuurimajja kutsuti teisipäevaks, 20. veebruariks 18 peret, kokku 100 inimest. Pärast pidu said pered beseerulli koju kaasa.
Neist kolmest magusameistrist oli Sõnumitoojas pikem jutt mulluses jõulunumbris.