Eesti parim kotlet on Kuusalu koka ANCEELIKA LEESALU „Mehine suutäis“

5001

Kuusalu Söögitoa kokk ANCEELIKA LEESALU võitis Oma Maiste ja Rakvere Lihakombinaadi kotletivõistluse.

„Me ei teadnud Anceelika Leesalu osalemisest kotletikonkursil, kuulsime siis, kui tuli uudis tema võidust. Oli rõõmus üllatus,“ rääkis Kuusalu Söögitoa juhataja Liina Veeleid.

„Võidukotlet on teinud meile juba suurt reklaami, käiakse poes küsimas, kas seda on müügil. Selgitame, et „Jahimehe kotlet“ on sarnane, aga mitte päris selle retsepti järgi. Võidukotletti saavad need, kes tellivad pidupäevadeks eraldi roogi.“

Toiduajakirja Oma Maitse ja Rakvere Lihakombinaadi ühine Kotletipäev toimus 26. mail Tallinnas Sadama turul. Võistlema kutsutud 12 kokka selgitati eelnevalt välja ajakirjale saadetud retseptide põhjal.

Anceelika Leesalu jutustas, et on Oma Maitse tellija, luges sealt konkursiteadet ning küsis lastelt nõu, kas võiks osaleda. Lapsed arvasid, et loomulikult peaks. Võistlusel aitas teda tütar Marii.

Lihakombinaat andis igale kokale 2 kilogrammi seahakkliha, maitseained tuli endal kaasa võtta. Kasutada sai väikesi pliite, ka pann oli enda oma.

„Eks võit oli vedamise asi, sel päeval oli Fortuuna minu poolt,“ sõnas parima kotleti autor tagantjärele tagasihoidlikult.

Rakvere Lihakombinaadi turundusdirektor Triin Lõoke: „Häid kotlette oli palju. Anceelika Leesalu kotlet jäi aga kohe meelde, oli hästi maitsestatud, kõik komponendid olid tasakaalus. Kui tavaliselt tuleb kotletitainasse panna ohtralt maitseaineid, siis siin teevad oma töö juba soolaseened ja marineeritud kurk. Väga geniaalne kombinatsioon, mille peale tavaliselt ei tulegi. Žürii arutas, et kotletti on pistetud seeni ja kurki, kuid mitte kunagi koos. Küüslauk ja sibul lisasid krehvtisust ning tegid kotletist tõesti „Mehise suutäie“.“

Ta märkis, et esikoht läks Anceelika Leesalu kotletile ka seetõttu, et oli valmistatud Eestile omastest ja tuntud koostisainetest, taskukohane, käepäraste komponentide ning universaalse maitsega.

„Kasutasin soolatud männiseeni, mida enne leotasin. Eks igaüks teeb oma maitse järgi, ka marineeritud kurgid on erinevad. Võistlusel kasutasin soola ja pipart, kuigi retsepti panin kirja lihaüldmaitseaine,“ ütles autor.

Võidukas kotletiretsept trükitakse sügisel Rakvere Lihakombinaadi hakklihapakendile. See avaldatakse ka Oma Maitse juulinumbris, kus ilmub Anceelika Leesalust persoonilugu.         

Anceelika Leesalu on Kuusalu Söögitoas töötanud üle kümne aasta, kokaametit pidanud poole kauem – varem elas Tallinnas. Paljud Kuusalu kandi inimesed peaksid mäletama tema vanaema, autoremonditehase söökla kunagist peakokka Vilma Junolainenit.

„Lapsena käisin sageli seal sööklas. Kui vanaema tegi kodus pulmalaudu, olin tal abis. Küllap see oli ka ajend, miks läksin ETKVLi kutsekeskkooli kokaks õppima,“ lausus Anceelika Leesalu.


Kotlet „Mehine suutäis“

Autor Anceelika Leesalu

Seahakkliha 1 kg, leotatud soolaseeni 0,15 kg, marineeritud kurki 0,15 kg, 1 suur sibul, 3 küüslauguküünt, 3 muna, lihaüldmaitseainet 1 spl, õli praadimiseks. Tükelda seened ja kurk, sega komponendid, lase maitsestuda. Vormi niiskete kätega kotletid, prae paar minutit kummaltki poolt.