Raasiku OTT valmistas roogasid kohalikust toorainest

1338

Raasiku Otse Tootjalt Tarbijale korraldas Anijal toidutegemise õpitoa, kus tehtud toidud söödi ühiselt ära lõikuspeo tantsuõhtul.

Porgandivõidega beseerull, leiva-šokolaadikook, kala-rukkileivapallid, soe broileri-maksasalat, kõrvitsapüreesupp – need olid mõned road menüüst, mille panid kokku ning tegid valmis Raasiku OTT tootjad Anija mõisa kohviku Peaproov kokkade juhendamisel enda kaasavõetud ning võimalikult kohalikust toorainest.
19. septembril peetud lõikuspidu oli Raasiku OTT käesoleva aasta 3. suurem üritus, mis korraldati KOPi toetusel – avalöök tehti kevadel, kui Raasikul ning Arukülas toimus toidufestival kaubapäeva, loengute ning vestlusringiga.
Kui tavaliselt saavad Raasiku OTT müüjad kokku igal nädalal Arukülas kaubapäeval, siis lõikuspeo korraldamiseks valiti Anija mõis, et toiduvalmistamisel kohvikupidajatelt nõu ja abi saada.
Raasiku OTT eestvedaja Meeli Teder tõdes, et tootjaid tuli küll vähe, sest sügis on kiire aeg, kuid tänu sellele mahtusid kõik mugavalt mõisakööki. Retseptid sündisid nii tema, tootjate kui kohvikurahva koostöös, need on plaanis avaldada Raasiku OTT kodulehel.
Söögitegemine võttis aega paar tundi, pärast kaeti saalis laud ja kutsutud külalised ning kokad said proovida, mis ühise söögiteo käigus välja tuli. Söömise saateks laulis Airi Allvee ning lapsed said aega veeta mängutoas. Roogasid valmis nii palju, et sai lõikuspeo külalistele ka koju kaasa anda.
Meeli Teder rääkis, et  toiduained, mis vähegi võimalik, võtsid söögitegijad kaasa oma toodangust: „Selgus, et kohalikust toidust saab uhke peolaua, road on teistsugused, aga lihtsad ja head.“
Ta lisas, et esimene katsetus on tehtud ning edaspidi võiks korraldada sarnast töötuba laiemalt: „Praegu oli soov, et meie tootjad saaksid kokku, paremini tuttavaks, vabamas õhkkonnas suhelda.“
Aruküla kaubapäevadel osalevad Juta ja Tauno Asuja tulid lõikuspeole kogu perega. Oma käsitööjäätiste ning puuviljamaiustega tuntuks saanud tootjad võtsid töötuppa kaasa munavalged, mis läksid beseerullidesse.
Juta Asuja: „Tore, et sai lapsed kaasa võtta ning neil oli selleks ajaks tegevust. Tootjaid oleks võinud küll rohkem olla, kuid kes kohal, jäid väga rahule.“
Ta märkis, et kokad andsid kasulikke suuniseid ning õpetasid nippe: „Vahva oli tutvuda kohviku köögipoolega ning sai teha asju, mida polnud varem proovinud.“
Beseerull oli tema üks lemmikutest ning ta lausus, et kavatseb retsepti kindlasti ka ise proovida: „Vahva oli ka värskekapsa pesto.“
Katrin Roomere, Anija mõisa üks kokkadest, rääkis, et töötoa idee oli tore: „Lappasime Meeli Tederiga  raamatuid ja ajakirju, valisime retsepte. Meeli tõi leivaraamatu, mille järgi nad soovisid teha kala-leivapalle, tegime need trühvlisuurused. Teine kindel valik oli leiva-šokolaadikook.“
Ta jutustas, et Meeli Tederil oli kindel visioon, mida võiks pakkuda, kohvikurahvas lisas mõtteid: „Päris uus oli porgandivõidega beseerull. Oli munavalgeid ja porgandit ning tuli mõelda, mida neist teha..“
Ta sõnas, et kohviku menüü saab täiendust: „Kõrvitsapüreesuppi ja beseerulli teeme ka edaspidi. Soe salat lihaga on meie menüüs olnud ka varem. Kapsapesto, tomatisalsa ja õunavaht olid samuti üllatavalt head, soovitama neid peolauale tavapäraste jogurti-hapukoorekastmete asemel.“