
Pitsasid saab nüüd koju tellida Capri Pitsakohvikust ning suppe-praade KesKus kohvikust Kuusalus ja Kõrvemaa Matka- ja Suusakeskuse söögikohast Aegviidu külje all.
Eriolukord on oluliselt vähendanud seniste söögikohtade külastajate arvu. Samas on inimesi, kes kas ei jõua või ei saa ise lõuna- või õhtusööki valmistada ning telliksid sooja toidu koju.
Toimetus uuris, kui paljud Ida-Harju söögikohtadest on hakanud võimaldama oma köögis valmistatud toidu kaasaostmist või käivitanud toidu kohaleviimise.
Capri Pitsakohvik ja Kuusalu Söögituba
Kui Capri Pitsakohvik kuus aastat tagasi Kuusalus uksed avas, pakuti kohe võimalust tellida pitsat kohapeal söömiseks, aga ka kaasa ostmiseks. Tellimuse sai esitada kohale tulles või telefoni teel.
Praeguses eriolukorras ei ole pitsakohviku omaniku ja perenaise Kaidi Jacobsi sõnul kohapeal võimalik pitsat süüa, küll aga saab pitsasid tellida ja tulla neile järele. Inimesed on teadlikud, kui satutakse tellimust koju viima samal ajal, siis üksteisele liiga lähedale ei minda, oodatakse kaugemal. Ka on viimasel ajal hakatud hoolega käsi pesema ja desinfitseerima, kuigi see võimalus oli pitsakohvikus juba enne eriolukorra väljakuulutamist.
Kuna nüüd on rohkem neid, kes ei taha kodust välja tulla, kuid pitsat sooviksid, alustas Kaidi Jacobs märtsi viimasest laupäevast pitsade kojuviimisega, reklaaminud on seda võimalust Fcebookis. Töötajaid on ettevõttes viis, kõigile peab tööd jaguma.
„Oleme pannud pitsasid aia või ukse taha, oleneb, kuidas tellitakse. Sõidame Kuusalust kuni 15 kilomeetri kaugusele, aga oleme ka Neemele viinud, kuid siis on kohaletoimetamine kallim,“ rääkis ta.
Capri pitsakohvikus saab tööpäevadel ka suppi ja praadi, mida valmistab Kuusalu Söögituba. Lõunatajatele on eraldi ruum, istutakse üksteisest eemal. Ka on võimalik suppi ja praadi koju kaasa osta.
Kuusalu Söögitoa perenaine Liina Veeleid ütles, et inimesed suhtuvad koroonaviirusesse väga tõsiselt, paljud on jäänud kodukontoritesse: „Ligi pooled me firma töötajatest on puhkusel, praegu on see võimalus. Kulinaaria ja kondiitritoodete valmistamist oleme jätkanud, neid ostetakse, kuid mahtudes on suur langus. Endiselt valmistame lõunasööki kohalikele ettevõtetele, kes on meie väga kauaaegsed kliendid. Kui varem viisime toidu termostes ja kohapeal serveeriti, siis nüüd on kõik portsjonid pakendatud, et tagada ohutus. Meil on tööd tulnud juurde palju rohkem selle nimel, et hoida toit ohutu. Kõige tähtsam on, et selle raske aja üle elaksime, meie hoiame oma kliente ja nemad hoiavad meid,“ lausus Söögitoa perenaine.
Cateringi teenus on Kuusalu Söögitoal praegu täielikult ära jäänud, töötajatel on laupäevad ja pühapäevad vabad. Küll aga on broneeringuid suvisteks pidudeks.
Kohvik KesKus Kuusalus
Märtsi alguses hakkas klientidele sooja ja külma toitu koju viima ka Kuusalus tegutsev kohvik KesKus. Kohviku omanik ja perenaine Alice Paju ütles, et sööjaid on 15 protsendi võrra vähem, selle kompenseerib söögi kojuvedu.
„Meil on kohvikus käte desinfitseerimise võimalus ja piisavalt ruumi, et sööjad saaksid istuda suurema vahemaaga. Hügieeni pidamise oleme viinud kõrgendatud tasemele, töötame kinnastes ja leti ette on meisterdatud kile, et vältida otsekontakti. Kojuviimisel on kaasas makseterminal, sularahaga ei pea tasuma. Toit on termoskastides, kaasas on desovahendid. Cateringi teenust me eriolukorra ajal ei tee,“ rääkis ta.
Kehra grillrestoran Fizuli
Kehra keskuses asuv grillrestoran vähendas eriolukorra tõttu lahtiolekuaegasid ning klientidel soovitatakse toit kaasa osta. Viimasel ajal paneme erilist rõhku oma köögi desinfitseerimisele ja puhastamisele, kuid praegusel ajal pole ükski abinõu liiast, põhjendatakse Fizuli Facebooki-lehel. Alates 21. märtsist viiakse soovijaile Kehras ja lähikülades toit ka koju. Menüü on leitav sotsiaalmeediast.
„Klientide arv on võrreldes varasemaga kindlasti vähenenud, kuigi mitte nii palju, kui kartsime,“ ütles Fizuli juhataja ja peakokk Samir Muradov.
Ta lisas, et 90 protsenti kliente käib kohapeal ja tellib toidu kaasa: „Kohapeal söövad peamiselt need, kes ei ela Kehras, kohalikud ostavad pigem kaasa. Asume kaupluste juures, inimesed tellivad meilt toidu, käivad vahepeal poes ning siis tulevad söögile järele.“
Toidu kojuviimise teenust on Fizulilt esimese paari nädala jooksul tellitud keskmiselt neli korda päevas, tellijad on peamiselt noored lastega pered Kehrast. Tellimus täidetakse umbes poole tunni jooksul, toit viiakse tellijale termosnõudes. Restorani juhataja sõnas, et kojuveoteenust on plaan pakkuda ka pärast eriolukorra lõppemist.
Kõrvemaa matka- ja suusakeskus
Piibe maantee ääres asuv Kõrvemaa matka- ja suusakeskus, mille söögimajas sai varem vaid kohapeal süüa, viib praegu tellijaile Aegviidus, Pillapalus ja Jänedal toidu koju.
Keskuse juhataja Marilin Pehka rääkis, et osteti termokastid ja ühekordsed nõud ning toidu kojuviimisel on keskendutud lõunasöögi pakkumisele: „Mõtlesime eelkõige peredele. Lõuna jõuab sageli kätte ootamatult ning alati ei jõua kodukontoris töötav lapsevanem-õpetaja olla veel ka kokk. Nüüd on meil juba püsikliendid, kes toitu koju tellivad, kuid need pole mitte pered nagu oletasime, vaid pigem vanemad inimesed. Tellivad kaks korda nädalas, meie päevapraest ja poolest liitrist supist jätkub neile kaheks päevaks.“
Marilin Pehka sõnul on toidu kojuvedu ajutine, eesmärk on praegune olukord üle elada.
Matka- ja suusakeskuse söögitoast on võimalik toitu ka ette tellida. Kohapeal saab süüa õues terrassil või osta kaasa. Kaasa ostavad peamiselt discgolfimängijad, jooksjad või matkama tulnud pered. Ka neile, kes söövad kohapeal, serveeritakse toit ühekordsetes termosnõudes.
Kus veel toitu kaasa müüakse?
Aegviidu restoran vana Waksal müüb eriolukorra tõttu toitu esialgu vaid kaasa, kodukandi eakatele on omanik Piret Purcell ise ka toidu ukse taha viinud: „Üle-eelmisel nädalal teenindasime kolme päevaga kokku 150 klienti, peamiselt kohalikud elanikud, kuid ka Kehra, Tapa ja Tallinna inimesed. Kui tekib nõudlus, hakkame ilmselt toitu siin piirkonnas ka koju viima.“
Kehra spordipubi Sohvik on argipäeviti mõned tunnid avatud, külastajail palutakse järgida 2+2 reeglit ning võimalusel toit ette tellida ja kaasa osta. Jaak Kuuse ettevõtte juhatusest põhjendas, et kohvikut hoitakse lahti lugupidamisest püsiklientide vastu, kes töötavad kohalikes ettevõtetes-asutustes ja käivad Sohvikus lõunatamas. Toit, mis kaasa müüakse, pakitakse termokarpidesse, kojuvedu Sohvik ei tee ega plaani tegema hakata.
Kehra jaamakohvik Rong, mis on praegu avatud kolmel päeval nädalas, on samuti keskendunud toidu kaasa müümisele. Omanik Janno Valdmann: „Käive on vähemalt kolmandiku võrra langenud, kuid rahvast ikka käib. Ilmselt saab nädala sees söödud kodusest toidust isu täis, siis tullakse meilt ostma. Võib ette helistada ja tellida, või kohapeal tellida ja vahepeal poes käia.“
Arukülas Krylvi kohvikus on võimalik endiselt kohapeal süüa ja tellimisel ka kaasa osta. Omanik Ivar Vilberg kinnitas, et söögisaalist on toole vähemaks võetud, järgitakse 2+2 reeglit: „Praegu me toidu koduvedu veel ei tee, aga kui ka Harjumaal peaks olukord minema keerulisemaks ja meil kohapealne müük lõppema, siis võibolla hakkame lähiajal tegema.“
Nädalalõppudel on Arukülas avatud ka „Kolm Juustu“, kust on võimalik ettetellitud pitsa kaasa osta.