
Põhja-Eesti toiduprojekti raames toimusid sel kuul Raasiku kooli õpilastele väljasõidud, Pikavere ja Alavere kooli lastele toiduvalmistamise õpitoad.
Ida-Harju Koostöökoja tegevjuht Tiina Sergo ütles, et koolide-lasteaedade kaasamine oli üks osa nelja Leader-grupi Põhja-Eesti kohaliku toidu koostööprojektist.
„Tegeleme kohaliku toidu tootjate ja taluturgudega ning Põhja-Eesti kohaliku toidu märgise väljaandmisega, kuid see toit ning tervisliku toitumise vajalikkus peab jõudma ka perede ja lasteni,“ sõnas ta.
Kui projekti teised partnerid on koolides-lasteaedades kohalikku toitu tutvustavaid ettevõtmisi teinud juba varem, siis Ida-Harju Leader-grupi tegevuspiirkonnas jõuti selleni projekti lõpus: „Kui projektiga alustasime, oli fookus kohaliku toidu märgise tutvustamisel ja tootjate kaasamisel. Ida-Harju piirkonnas oli siis ainult üks märgisekandja. Nüüd on neid juba päris palju ning kuigi kohaliku toidu projekt saab meil oktoobriga otsa, loodan, et jätkuprojektiga saame neid lastele rohkem tutvustada.“
Raasiku põhikooli 1.-5. klassi õpilased viidi 9. oktoobril väljasõidule Põhja-Eesti toidu märgist kandvate ettevõtjate juurde. Nooremad käisid Anija mõisas, said maitsta mõisakohvikus valmistatud karaskit ja mõisapargi mesilaste korjatud mett. Kaks gruppi käisid Kehra külje all Mardi talus mesinik Heiki Kruusalu juures, 5. klassi õpilased Kose vallas Võtikmetsa hobikojas, kus tehakse ka toidukoolitusi. Heiki Kruusalu näitas-selgitas, kuidas mett saadakse, Võtikmetsa kokandustoas said lapsed küpsiseid teha.
„Kuna Põhja-Eesti toidu üks märksõna on söödavad taimed ja lilled, siis kaunistati küpsised kohalike taimede-lilledega. Ka poisid vaimustusid küpsetamisest ja olid väga innukalt ametis,“ lausus Tiina Sergo.
Kuna Raasiku koolis oli ettevõtlusnädala raames tulemas laat, räägiti lastele omatehtud küpsiste näitel, kuidas arvutada toote omahinda ning mille põhjal määrata müügihinda.
Pikavere mõisakoolis käis 14. ja Alavere põhikoolis 17. oktoobril tippkokk Indrek Kivisalu, kes vestles lastega toitumisest ning viis läbi praktilised töötoad. Pikaveres kaasati ka lasteaialapsed ning kolmes vanuserühmas toimunud töötubades valmistati tervislikke smuutisid. Et eelistada kohalikku toitu, pandi smuutidesse lisaks kohalikele marjadele-õuntele välismaise banaani asemel toortatart.
Tiina Sergo: „Alguses oli see lastele võõras, kuigi nii mõnigi tundis isegi ära, millega tegu. Indrek Kivisalu selgitas neile, mis on kohalik toit ning miks on see parem välismaisest. Lapsed said ise otsustada, kas lisada smuutisse suhkrut või ei. Nad olid väga elevil, mõlemas koolis oli tüdrukute ja poiste vahel ka väike smuutide tegemise võistlus.“
Alaveres kooli 6.-7. klassi õpilastega valmistas kokk lisaks tervislikele puuvilja-marjajookidele omavalmistatud munavõiga võileibu: „Esialgu olid lapsed vastu, kui Indrek Kivisalu soovitas neil smuutisse panna ka brokkolit, aga kui olid seda proovinud, sobis küll. Nii et lastele maitseb ka tervislik, kui see on omatehtud ja teavad, millest koosneb.“
Tiina Sergo kinnitas, et kõikjal kiitsid lapsed ka oma koolitoidu väga maitsvaks: „Kui lastelt küsida, mis on lemmiktoit, vastatakse enamasti, et friikartulid ja makaronid. Neis koolides nii ei olnud, koolide menüü on mitmekesine, Pikaveres ütlesid lapsed hoopis, et lemmik on kalasupp.“
Ta lisas, et kui praegu tutvustati kohalikku ja tervislikku toitu piirkonna väiksematele koolidele, siis jätkuprojektiga on kavas minna ka teistesse: „Nende kolme kooli põhjal sain kindlust, et seda tasub teha. Lastel oli põnev ja ka õpetajad rahul. Kui enamasti meeldib tüdrukutele süüa teha, siis olin üllatunud, kuivõrd hakkamist täis ja aktiivselt tegutsesid toiduvalmistamises poisid.“