
„Üha enam otsitakse uusi huvitavaid kohti ja tahetakse näha teiste tegemisi. Oma triiphooned ja aiad möödunud pühapäeval avanud ettevõtjate tagasiside põhjal saab öelda, et päev läks korda, igale poole jagus külalisi,“ lausus Põhja-Eesti toiduprojekti juht Eha Paas ja kinnitas, et avatud triiphoonete päevaga on plaanis jätkata. Lisaks kohaliku toidu pakkumisele pannakse ka edaspidi rõhku sisulisemale poolele ja oodatakse külalisi, kes tahavad võõrustajate ettevõtmistega põhjalikumalt tutvuda.
Eesmärk on tutvustada piirkonna ettevõtjaid, nende aedu ja tooteid, Põhja-Eesti triiphoonete kultuuripärandit, julgustada inimesi omale kasvuhooneid ja suvekööke rajama ning seal toitu pakkuma.
Avatud triiphoonete ja aedade päev toimus pühapäeval, 4. septembril Põhja-Eesti kohaliku toidu projekti raames teistkordselt, mullu oli augusti alguses, tänavu kuu aega hiljem. Külalisi võeti seekord vastu 17 talukohas või mõisas. Projektis osalevad ja seda rahastavad Põhja-Eestis tegutsevad Leader-tegevusgrupid: juhtpartner MTÜ Arenduskoda ning MTÜ Ida-Harju Koostöökoda, MTÜ Põhja-Harjumaa Koostöökogu, MTÜ Partnerid ja MTÜ PAIK. Projektisummadest kaeti triiphoonete päeva reklaamikampaania kulud.
Harjumaalt osalesid Kõnnu Viinaköök ja Valgejõe Veinivilla Kuusalu vallast, Anija mõis Anija vallast, Taju resto Jõelähtme vallast, Öko-SPA Harmoonikumi Viimsi vallast ning Habaja Viinavabrik, Ravila mõis, Roogoja talu ja Sadevälja talu Kose vallast. Arenduskoja piirkonnast Lääne-Virumaalt võõrustasid veel Aru mõis Oruveski talu Tapa vallast, Kuusiku loodustalu ja Madi talu Kadrina vallast ning Karepa ravimtaimeaed, Palmse ja Sagadi mõis Haljala vallast. Lääne-Virust veel Halliktoa talu Vinni vallas.
Kõnnu Viinaköögis tantsiti tangot
Kõnnu Viinaköögis oli sel päeval külastajaid vähemalt 400. Valgejõe Veinivillat külastas paarsada inimest, Anija mõisa sadakond.
Nagu mitmel pool mujal, pakuti ka Kõnnu Viinaköögis huvilistele erinevaid tegevusi – vaadata sai kunstnikest pererahva Katrin Valdre ja Sven Saagi loomingut, uudistada kristallvalguse teraapia tuba, vanade talulillede ja rosaariumiga aeda, õues maalida. Pererahva sõnul nauditi nende loodud kokakunsti õhtutundideni, retseptides kasutati oma aia- ja metsasaadusi. Osad külalised panid end kirja maalikursustele.
Palju kiideti viinaköögi triiphoonet, mis on rajatud maja päikesepoolsele küljele. Sven Saag jutustas, et esialgu tahtsid klaasist talveaia teha aeda, aga siis mõistsid, et mugavam on, kui asub maja juures. Ka viinamarjadele plaaniti aias kohta, kuid need ei läinud seal kasvama. Kui kuus eri sorti viinamarjataime istutati triiphoonesse, hakkasid taimed hoogsalt kasvama, ülemistest avadest pugesid ise ehitisse sisse ning praeguseks katavad kogu lae.
Suured küpsed viinamarjakobarad ripuvad otsekui laekaunistused ning külalised said marju maitsta.
Õhtu lõppes viinaköögis tango milongaga, mis tähendab, et tantsiti tangot ja räägiti sellest tantsust. Tangoõhtu korraldas Kolga muuseumi fondihoidja Nele Reial, kes on tantsuõpetajana juhendanud tangokursuseid. Ta kirjeldas, kuidas käis viinaköögis kristallivalguse teraapias ja nägi elutoa parkettpõrandat, mis on tangotantsijaile väga oluline. Tantsimas oli 7 paari ning tantsiti kuni südaööni. Sven Saag tunnustas, et tangoõhtu pani meeleolukale ja edukale triiphoonete päevale kauni punkti.
Tulekul Jäneda laat ja kogutakse toidulugusid
Põhja-Eesti toiduprojekti juhi Eha Paasi sõnul on enamiku triiphoonete päeval osalenute toodangul Põhja-Eesti kohaliku toidu märgis. Kel veel talveks varud soetamata, saab tuleval laupäeval minna Jäneda sügislaadale, kus avatakse Põhja-Eesti toidu turuplats.
Põhja-Eesti paepealsete maitsetega saab tutvuda 15. oktoobril käivituval restoranide nädalal, osalejatena on end kirja pannud 10 restorani: Harjumaalt Anija mõisakohvik, Valgejõe Veinivilla, kodurestoran MerMer, Habaja Viinavabrik ning Lääne-Virumaalt Palmse ja Sagadi restoran, Musta Täku tall, Georgi söögituba, Kuusiku loodustalu ja Öko-SPA Harmoonikum. Pakutakse piirkonnale omaseid toite, mille valmistamisel kasutatakse otra, kartulit, kala.
Restoranides tutvustatakse kohaliku toidu märgisekandjate lugusid. Praegu on käimas Põhja-Eesti toidulugude konkurss „Paepealsed maitsed“. Lugude esitamise tähtaeg on 26. september.