Põhja-Eesti kodukokkade retseptivõistlusel oli 17 osalejat

556
ÜLLE NIINEMETSA maapirni gratään.

Põhja-Eesti kohaliku toidu projekt jätkub toidu- ja joogimeene konkursiga.

Arenduskoja eestvedamisel ja Leaderi programmi rahastuse toel läbiviidava Põhja-Eesti kohaliku toidu projekti retseptikonkursile esitati tähtajaks, 20. maiks 18 retsepti 17 autorilt. Retseptidest valisid Sagadi restorani peakokk Maren Rits, teised kokad, Sagadi looduskoolist Tiina Reintal parimad neljas kategoorias. Üldvõitjat ei valitud.

Parimad loodustoidud: nurmenukusiirup, mille saatis Siret Suvinõmm, maapirngratään metsiku spargli ja mündi kastmega, mille esitas Anija mõisa kohviku perenaine Ülle Niinemets ja mererannast leitavate taimede supp Maarja Õunastelt.

Parimad liha ja kala road: vürtsikas lehtpeedisupp lambalihaga Anija valla elanikult Ivar Pornilt, vimmapihvid, mille autor on Mauri Gross, ning õrnsoola vürtsisiig ehk roog „Siig kui armastuse ekvivalent“, mille saatis Tõnu Tuulas Viimsist.

Kõige põhja-eestilikumad retseptid: räime-karulaugupitsa, mille esitas Julia-Maria Linna, roog „Siig kui armastuse ekvivalent“, nurmenukusiirup.

Äramärkimist leidsid lahtine suvikõrvitsa pirukas, mille saatis Anneli Põldra Ida-Harju Koostöökojast, hernepüreesupp karulaugu mestis, autor on Kristiina Käit, toortatraleib Kaja Nurmelt ning värske salat kodujuustu ja umbrohuga, mille saatis Gerli Sirk.

Retseptid avalikustatakse Põhja-Eesti kohaliku toidu veebilehel koos fotode, autorite selgituste ja Sagadi restorani peakoka Maren Ritsi kommentaaridega.

Maren Rits rääkis Sõnumitoojale, et katsetas retseptivõistluse toitusid koos kolleegidega: „Tegime nurmenukusiirupit, pestot. Maarja Õunastega käisime Vergi sadamas mereäärseid taimi korjamas. Konkursi retseptid leiavad kasutust otseselt või täiendatult, saab edasi katsetada. Mereranna ürte juba kasutame oma restorani menüüs, plaanime teha ka lehtpeedisuppi, siiarooga, vimmapihve.“

Ta lisas, et konkursil osalenud kodukokkadega on kavas korraldada Sagadi restoranis ühine kokkamise päev.

Põhja-Harjumaa Koostöökoja algatusel antakse 2021. aasta suvel välja Põhja-Eesti toiduraamat. Seda hakkab koostama Viimsi tervisekeskuse Harmoonikum juhataja Ene Lill, kes valis sinna konkursilt 9 retsepti: nurmenukusiirup, räime-karulaugupitsa, toortatraleib, vürtsikas lehtpeedisupp lambalihaga, maapirni gratään metsiku spargli ja mündi kastmega, roog „Siig kui armastuse ekvivalent“, mererannast leitavate taimede supp ning hirsipuder juurviljade ja ürtidega Evelin Antonilt ja pähkli-kama maius mustikatega Laura Mona
Velmrelt.

Käesoleval nädalal kuulutati Põhja-Eesti kohaliku toiduvõrgustiku algatusel välja toidu- ja joogimeene konkurss. Septembris oodatakse kohalikelt ettevõtjatelt piirkonnale iseloomulikke tooteid, mida saab meenetena kasutada Põhja-Eesti ettevõtjate ja organisatsioonide üritustel, tutvustada infokanalites. Võitjad kuulutatakse välja 29. oktoobril Rakveres, kus toimub Põhja-Eesti turismikonverents.