Põhja-Eesti toiduraamatus avaldatakse jõulutoitude konkursilt maasikavaht, Helerini õunamaius ja jõulutrühvlid.
Põhja-Eesti toiduprojekti juht, tänavuse maitsete aasta ürituste eestvedaja Eha Paas jagas möödunud nädalal kohaliku toiduvõrgustiku liikmetele digitaalset retseptikogumikku „Kodukokkade jõulukonkursi retseptid“. Sellesse on koondatud konkursil osalenud 11 jõulutoidu pildid, autorite koostatud valmistamisõpetused ja toitude lood. Iga retsepti juurde on lisatud Anija Mõisakohwik InnAmorata perenaise Ülle Niinemetsa kommentaar. Ka on iga toidu juures joogisoovitus – Põhja-Eestis toodetud sobiv vein või limonaad. Kogumiku leiab Arenduskoja Leader-piirkonna kodulehega seotud veebilehelt „Põhja-Eesti kohalik toit“.
Enamik konkursile saadetud jõuluretseptide autoritest elavad Lääne-Virumaal või on seotud sealse kandiga. Harjumaalt osales Janne Kallakmaa Kuusalust ja retspti Anija Mõisakohwiku menüüst saatis ka selle perenaine Ülle Niinemets.
Janne Kallakmaa õpetab tegema praetud räimi põhjaranniku rannakalurite moodi – riivsaia ja rukkijahuga. Ta kirjutas selgitavas loos ja rääkis ka Sõnumitoojale, et sai retsepti, kui ETV saatel „Terevisioon“ oli 1. juuni hommikul Palmse mõisa aiast Lahemaa rahvuspargi 50. sünnipäeva puhul otseülekanne. Karli Lambot Jumindalt ja Inge Vagiström Tapurlast praadisid otsesaates räimi.
„Võtsin nende loal retsepti kasutusse ja saatsin ka konkursile. Kui sügisel hakkasime Salmistul pidama Roosi Villat, pakkusime seda mitmel korral külalistele. Kostitasime sel viisil praetud räimedega Roosi Villas ka Sagadi restorani kollektiivi, peakokk Maren Rits kiitis ja leidis, et võiks olla nendegi restorani menüüs,“ selgitas Janne Kallakmaa.
Ülle Niinemetsa retsept on lambakintsu praad hernepüree, porgandite ja pastinaagiga. See on Anija Mõisakohwikus olnud üks armastatumaid jõulutoite ning pakutakse ka tänavuste jõulude ajal.
Retseptikogumikus on veel kartuli-kõrvitsapuder kookospiima ja lambahakklihast kotlettidega, ebaküdooniavaht odrajahuküpsise puru ja ebaküdooniakrõpsudega, jõuluhõnguline õunakook, räimed koduses marinaadis, krõbiseva lume rullid, Kalle räimefileed kartulipudru ning punase sibula ja nobikastmega.
Kolm retsepti avaldatakse kevadel ilmuvas Põhja-Eesti toiduraamatus, mille paneb kokku Viimsis tegutseva Öko-spaa Harmoonikum perenaine Ene Lill: Raadiko maasikatalu peremahe Kaarel Kilki loodud maasikavaht, Marja Talu Aiandi pererahva 10aastase tütre Helerin Määltsemehe „Helerini õunamaius“ ja Evelin Antoni jõulutrühvlid.
Retseptidele kommentaarid lisanud Ülle Niinemets ütles, et Põhja-Eesti toitude kahel varasemal võistlusel valmistasid ja maitsesid hindajad konkursiroogi, jõulude-eelse tiheda töögraafiku tõttu seekord ei jõudnud.
„Mängisin mõttes kõik need retseptid läbi, oma seniste kogemuste põhjal tekkis kujutluspilt maitsenüanssidest ja tervikust. Kõik retseptid olid huvitavad ning rõõmu teeb, et kasutati Põhja-Eestile omaseid paepealseid maitseid ja tooraineid – kartul, kala, oder. Mulle meeldis ka see, et mitmes retseptis oli ühe komponendina searasv. Minu vanaema ja vanatädid tegid pakse hapupiimapannkooke, mida praadisid searasvaga. See andis eriliselt hea maitse, mida võiga ega toiduõliga praadides ei saavuta,“ kõneles Ülle Niinemets Sõnumitoojale.
Anija Mõisakohwikule on omistatud Põhja-Eesti toidumärgis. Perenaine kinnitas, et Põhja-Eesti toitude vastu tuntakse huvi, kohviku menüüs on odrakruupidega valmistatav orsotto ja muidki retsepte kohalikest toiduainetest. Ka hindavad kliendid tema sõnul seda, et jookidest pakutakse kohalikku toodangut – Habaja Viinavabriku, Aru Mõisa ja Valgejõe Veinivilla veine ning Moe tooteid.
Põhja-Eesti maitsete aasta ettevõtmised kestavad kevadeni. Veebruaris on tulekul kodukokkade õppepäev, plaanis on osaleda TourEstil, märtsis tuleb ettevõtjate väljasõit-kohtumine, aprillis ajakirjanike ringreis ja Põhja-Eesti toiduraamatu esitlus ning maitsete aasta tänuüritus Anija mõisas.