Perekond ASUJA teeb Arukülas Mokapai käsitööjäätist

4763

JUTA ja TAUNO ASUJA müüsid oma koduköögis tehtud jäätist esimest korda 12. veebruaril ning on katsetanud 20 erineva maitsega.

JUTA, MARTA ja TAUNO ASUJA on valmistanud jäätist müügiks ligi kuu aega, kuid huviliste rohkuse tõttu tuli käivitada tellimissüsteem.
JUTA, MARTA ja TAUNO ASUJA on valmistanud jäätist müügiks ligi kuu aega, kuid huviliste rohkuse tõttu tuli käivitada tellimissüsteem.

Raasiku toidufestivalil 7. veebruaril oli Juta ja Tauno Asujal jäätise müümiseks lauake rahvamaja saali nurgas. Ostjad olid elevil — juurvilju ja liha on kaubapäevadelt alati saadud, kuid jäätis on uus. Asujad alustasid jäätise tootmist veebruaris, müümas on jõudnud käia seni vaid Arukülas OTTi kaubapäevadel. Pärast toidufestivali otsustasid nad teha internetis ettetellimissüsteemi, sest jäätisehuvilisi on ka kaugemalt.
Jäätise tegemisega on rakkes kogu pere. Juta Asuja, vabatahtlik Aruküla perekeskuses Männikäbi, on praegu lastega kodune. Tema abikaasa Tauno Asuja juhib Tallinnas Põhja-Eesti Rajaleidja keskust. Kui vanemate õlul on jäätise valmistamine ja turundamine, siis pere kolme lapse ülesanne on degusteerimine ja hinnangu andmine.
Toidufestivalil oli neil kaasas 5 erinevat jäätist 250grammistes karpides, erinevaid maitseid sai degusteerida. Kui maitsmiseks mõeldud jäätised sulasid laual üsna ruttu ja proovima jõudsid vaid kiiremad, siis ostjad said oma karbi kaasaskantavast külmakastist. Kuna kasti väga palju jäätiseid ei mahu, said need üsna kiiresti otsa. Asujad sõnasid, et kõige kiiremini lõppes valge šokolaadi ja maasikajäätis.
Juta Asuja rääkis, et toidufestival oli neile positiivne üllatus: „Hommikul olime veel üsna pessimistlikud ega uskunud, et seal on eriti palju külastajaid, nii ostjaid kui müüjaid oli aga piisavalt. Arvamused lemmikmaitsete üle olid seinast seina. Paljude lemmik oli kõrvitsa-toorjuustu jäätis röstitud mandlitega, samas teised leidsid, et see ikka pole õige jäätis.”
Jäätist hakkas pere tegema üsna juhuslikult — ostsid jäätisemasina ning hakkasid oma pere tarbeks valmistama, peagi ei jõudnud aga enam ise kõike ära süüa, kuid oli soov katsetada aina uusi maitsed ning Asujad otsustasid minna turule.
Esimest korda panid nad jäätiseleti püsti keset talve, 12. veebruaril: „Alguses oli väike hirm sees küll, et kuidas jäätis vastu võetakse, käsitööjäätis pole ka just eriti odav maiustus. Saime aga väga suure innustuse ning pärast seda oleme teinud OTTi igaks kaubapäevaks aina suurema koguse ning lisanud uusi maitseid.”
Koduköögi jäätisemasin on Asujate arvates praeguste koguste jaoks sobiv: „Kodus tegemiseks mõeldud jäätisemasinad on väikesed ja nendega suuri koguseid ei tee.  Toodangumahu  oluliselt  suurendamiseks oleks vaja tööstuslikku masinat, seda plaani meil veel praegu pole. Jäätisetegemine on eelkõige hobi ja poodidesse me esialgu ei trügi.”
Ta sõnas, et plaanis on osta külmkirst: „Marju ja jäätiseid on vaja kusagil hoida ja olemasolevasse külmkappi need ei mahu. Potid jäätisesegu keetmiseks jäävad väikseks ning suurim väljakutse on leida lahendus, et  ka  soojal ajal saaks käia jäätistega turul nii, et need poolel teel ära ei sulaks. Saabuv jäätisehooaeg ka väga ei hirmuta, pigem on põnev väljakutse, kuidas transportida jäätist ka siis, kui väljas on 30 kraadi sooja.”
Jäätiste maitsed valivad nad katsetamisega: „Oleme proovinud teha  mitukümmend  maitset. Suurimad ebaõnnestumised on olnud piimavabade  jäätistega,  sest  kookoskoore ja riisikoorega ei sobi kõik maitsed kokku ja kookoskoor on väga tugeva maitsega, mistõttu heade koosluste leidmine raskem. Piimavabad jäätised kipuvad jääma sorbetilaadsed ning mitte nii kreemised. Lastele on aga enamik maitseid meeldinud, väiksema tüdruku lemmik on pirni-sinihallitusjuustujäätis.”
Lastelt küsivad nad nõu sageli: „Lapsed on suured jäätisesõbrad ning eriti kerge südamega pole poejäätiseid neile ostnud, eriti kui lugeda, mida need sisaldavad. LaMuu jäätised on head, aga kõigi suurtootmisega tehtud jäätistesse on pandud lisaaineid, et maius poleks liiga kõva, kohe sulama ei hakkaks, oleks kreemisem ning säiliks kauem.”
Kuna mitmed sõbrad-tuttavad ka väljaspoolt Aruküla on avaldanud soovi jäätist osta või kurtnud, et ei jõua kaubapäevadele, tegid nad ettetellimissüsteemi. Interneti kaudu saab valida sordi, jäätised saab kätte reede hommikul Tallinnast, neljapäeval Arukülast OTTi kaubapäevalt või Asujate kodust.
Kaubanduskettidesse nad praegu pürgida ei plaani, kuid mõtet ei välista:  „Põnev  on  katsetada,  laatadel suhelda. Et asja suurelt teha, peaks tegema suuri investeeringuid. Teeme jäätist seni, kuni endal on tore. Kui läheb rutiinseks ja vastumeelseks, siis enam ei taha.”
Lisaks jäätistele on Asujad teinud müügiks ka teisi maiustusi ning panid oma toodangule nimeks Mokapai: „Tahtsime, et oleks eestikeelne ja lihtne nimi, mida saaksime kasutada ka teiste toodete puhul. Moka Pai võiks ka lahku kirjutada, aga ühe sõnana on lõbusam ja meeldivam. Tooted teevad maitsja mokale maitsva pai. Turule oleme kaasa võtnud kuivatatud puuviljakomme, mis perele ja sõpradele väga meeldivad ning on tervislikud.”