
Eelmise nädala esmaspäeval, 31. oktoobril kogunesid Kolga seltsimajja Põhja-Eesti viie Leader-tegevusgrupi esindajad.
Kokkusaamisega lõpetati ühine, kolm aastat kestnud Leader-projekt „Põhja-Eesti toit tuntuks“ ning arutati alanud jätkuprojekti „Põhja-Eesti toidukultuur – paepealsed maitsed“ ettevõtmistega seonduvat.
Kohal olid ka oma toodetele Põhja-Eesti kohaliku toidu märgise saanud väiketootjad, kes esitasid konkursile „Paepealsed maitsed“ loo enda toidust või toidutoodetest ja sellest, kuidas nende pakutav on seotud Põhja-Eesti toidupiirkonnaga. Loo pikkus võis olla kuni 400 sõna, lisada tuli paar-kolm fotot.
Konkursile laekus 12 lugu, mis on avaldatud Põhja-Eesti kohaliku toidu kodulehel, ning nende tutvustusi jagati Facebookis. Ida-Harjumaalt on kolme väiketootja lood: „Valgejõe Veinivilla lugu“, „Anija Mõisakohwiku lugu“ ja Lahemaa Pärimuskoja „Musta pässiku võlujõud“. Harjumaalt on veel Laastu Mesi OÜ lugu Koselt, OKÖ-SPA Harmoonikum kaerakiisli tegemise lugu Viimsist ja Habaja Viinavabriku rabarberiveini lugu.
Põhja-Eesti toiduprojekti juht Eha Paas andis autoritele Kolgas üle nende lugudega trükitud kaardid, mida saab jagada ettevõtte reklaam- või tänukaartidena. Toidupiirkonna tutvustamiseks on kaartidest pandud kokku komplekt „Paepealsed maitsed“, mida ka Leader-tegevusgruppidel on võimalik kasutada tutvustus- ja tänukaartidena.
Põhja-Eesti toiduprojekte on Euroopa Liidu Leader-programmi toel läbi viidud üle kümne aasta. Algataja ja eestvedaja on MTÜ Arenduskoda, kuhu kuuluvad Kuusalu, Haljala, Tapa ja Kadrina vald ning Loksa linn. Äsja lõppenud projekti kaasati MTÜ Ida-Harju Koostöökoda, MTÜ Põhja-Harju Koostöökogu ning Lääne-Virumaalt MTÜ Partnerid ja MTÜ PAIK.
Projekti „Kohalik toit tuntuks“ raames kandideeriti õigusele korraldada Põhja-Eesti maitsete aasta, mis lõppes tänavu kevadel.
Jätkuprojekti esimene ettevõtmine oli Lahemaa teistkordne restoranide nädal. See läks Eha Paasi sõnul hästi korda, rahvast jagus kõigisse kümnesse restorani ning kavas on sellega jätkata ka järgmisel aastal.
Osadesse restoranidesse oli tahtjaid nii palju, et kõiki ei saanud vastu võtta. Väga pop oli ka Anija Mõisakohwik InnAmorata. Kel huvi, peaks hakkama varakult jälgima Lahemaa restoranide nädala reklaami, märkis ta.
Peensalu Köök
Kolga seltsimajja kogunenutele pakkus suupisteid Peensalu Köök OÜ Valklast, mis on loodud käesoleva aasta alguses. Ettevõte sai Arenduskoja tänavusest taotlusvoorust Leader-toetust üle 48 000 euro, et rendipind renoveerida kaasaegseks köögiks. Gateringifirma juht on Tõnis Peensalu, kes käivitab ettevõtet koos poja Joonas Peensaluga. Tõnis Peensalu tutvustas Kolgas ettevõtte tulevikuplaane. Köögiks renoveeritakse Valkla endist sepikoda, menüü töötatakse välja kohalikust toorainest. Soov on taotleda firmale Põhja-Eesti kohaliku toidu märgist ning toiduprojekti rahvale pakuti tutvumiseks valikut menüü roogadest.
Eha Paas kiitis, et kohalikust toorainest valmistatud toit oli väga maitsev: „Saime toidu- ja emotsioonielamuse.“
Haputaina ja muud töötoad
Uue projekti kavas on toidukultuuri töötubade sari, mida hakkab läbi viima Harmoonikumi perenaine Ene Lill. Kokku tuleb kümme töötuba. Esimene toimub 14. novembril Rakveres pagariäris Würtspagar. Räägitakse hapusaia tegemisest ja fermenteeritud toidust, koolitab Würtspagari perenaine Gerri Stets. Detsembri töötoa teema on jõulutoidud.
Projektijuht Eha Paas lausus, et haputaina töötuba osutus väga populaarseks ning registreerimine on lõppenud: „Ehk saame seda töötuba korrata, sest osad soovijad jäid grupist välja. Töötoad on mõeldud toidutootjate laiemale ringile, mitte ainult meie toiduprojekti võrgustiku senistele liikmetele. Kel huvi, soovitame jälgida Põhja-Eesti kohaliku toidu kodulehte. Töötubade eesmärk on arutada meie piirkonna tänaste toiduvajaduste üle ning kujundada praktiliste õppimiste ja vestluste tulemusena ühine arusaam meie toidukultuurist. Samuti hakkame otsima uusi ärilisi lahendusi, kuidas toit jõuaks paremini tarbijateni. Kindlasti ootame projekti üritustele osalema uusi tootjaid ja kutsume üles taotlema oma toodetele Põhja-Eesti kohaliku toidu märgist.“
Ta lisas, et tulekul on jõuluaeg ning toiduprojekti eestvedajad kutsuvad üles tegema kinke, mis pakuvad emotsiooni või maitset. Põhja-Eesti toiduvõrgustiku liikmed pakuvad õhtusööke ja kohalikust toorainest valmistatud tooteid. Toiduettevõtjate jõulupakkumised avaldatakse ka kodulehel kohaliktoit.arenduskoda.ee.