
„Eesti parima joogi konkursil saabus mitu auhinda selle aasta toidupiirkonda, Põhja-Eestisse,“ kuulutas uudis Põhja-Eesti kohaliku toidu kodulehel ja Facebookis paar nädalat tagasi.
Hõbemärgi said sel konkursil Anija vallas Pillapalus tegutseva perefirma Natural Chaga loodud chaga-eliksiir Chögi ning Valgejõe Veinivilla kaks veini: Meistri kibuvitsavein ja 2017. aasta Valgejõe Pihlakavein. Mitu auhinda pälvisid Lääne-Virumaal Tapa linna külje all asuva Moe Peenviinavabriku viinad ja napsid.
Kohaliku toidu veebis on rõõmusõnumeid veel. Möödunud neljapäeval võttis toiduprojekti „Põhja-Eesti kohalik toit tuntuks“ juht Eha Paas vastu Harjumaa aasta tegijate konkursi Leader koostööprojekti eriauhinna. Projekti eestvedaja on kahte Harju ja kolme Lääne-Viru omavalitsust ühendav MTÜ Arenduskoda, mis loodud Euroopa Liidu maaelu edendava programmi, lühendatult Leader programmi elluviimiseks. Arenduskoja liikmed on Kuusalu vald ja Loksa linn Harjumaalt ning Tapa, Kadrina ja Haljala vald Lääne-Virumaalt.
Arenduskoja Leader-tegevusgrupp on kohaliku toidu teemaga tegelenud üle kümne aasta. Kohalikest väikeettevõtjatest – toidutootjatest ning restoranide, kohvikute ja turismitalude kokkadest – on moodustunud koostöövõrgustik. Ettevõtjatel on võimalik oma toodetele-teenustele taotleda kvaliteedimärki – Põhja-Eesti kohaliku toidu märgist. Praegu on märgisekandjaid kokku 64. Neist 24 on Harjumaalt, teised Lääne-Virumaalt.
Harjumaa aasta tegija konkursil eriauhinna saanud projekt on jätkuprojekt, kuhu Arenduskoda on kaasanud veel neli tegevusgruppi Põhja-Eestist: Harjumaalt Ida-Harju Koostöökoda ja Põhja-Harju Koostöökogu ning Lääne-Virumaalt MTÜd Partnerid ja PAIK.
Koostööprojekti käigus esitati taotlus maaeluministeeriumile, mille põhjal valiti Põhja-Eesti tänavuse maitsete aasta piirkonnaks. Maaeluminister Urmas Kruuse andis mai lõpus maitsete aasta avaüritusel projekti eestvedajatele üle sümboolse vineerist rändkahvli. Maitsete aasta tunnuslause on „Paepealsed maitsed“.
Põhja-Eesti maitsete aasta ettevõtmised
Projektijuht Eha Paas tunnustab, et maitsete aasta üritused on väga hästi käima läinud: „Tegevusi on jagunud kõigile, kes on soovinud osa võtta. Ettevõtjad ütlevad, et külastajaid või toodete ostjaid on olnud varasemast rohkem. Seetõttu taotlesimegi maitsete aasta korraldamise õigust – et levitada rohkem infot Põhja-Eesti toidutootjate kohta ja neid turundada. Teame, et me toidutootjad on tublid, nüüd on teisedki neid avastanud.“
Suvel käidi Põhja-Eesti toidulettidega mitmel pool laatadel. Teist korda toimus piirkonna triiphoonete päev.
Lisaks headele tulemustele konkurssidel oli Eha Paasi sõnul edukas ka maitsete aasta üritusena korraldatud „Lahemaa restoranide nädal koos sõpradega“, mis toimus oktoobris kohalike valimistega samal nädalal. Osalesid Palmse ja Sagadi mõisarestoran ning Anija Mõisakohwik InnAmorata, Jäneda Musta Täku Talli ja Väike-Maarjast Georgi söögituba, Viimsis Harmoonikumi söögituba ja Kolga-Aablas kodurestoran MerMer. Kõik need seitse restorani andsid pärast teada, et nädal läks korda ja külastajaid oli tavapärasest enam.
Käimas on järjekordne retseptikonkurss, seekord jõulutoitudele, tähtaeg on kolmapäev, 1. detsember. Selle konkursi retseptid vaatab üle ja hindab Anija mõisakohviku perenaine Ülle Niinemets.
Eelmise nädala kolmapäeval, 24. novembril oli toiduvõrgustiku ettevõtjate ringõit Harjumaal. Esmalt külastasid 29 ettevõtjat-kokka Kose vallas Habaja Viinavabrikut ja Siidrifarmi, siis käisid Arukülas VildiVillas. Päeva lõpuks jõudsid Jõelähme vallas asuvasse Taju restorani, kus arutati edasisi tegevusi.
Eha Paas: „Arutasime, kuidas tagada toiduvõrgustiku kestlikkus. Leader-tegevusgruppide ülesandeks jääb võrgustiku igapäevane tööshoidmine, info jagamine ja märgise väljaandmine. Ettevõtjad ootavad ka edaspidi ühiseid kohtumisi, õppepäevi ja väljasõite, sest see liidab, annab inspiratsiooni ja loob koostööd. Ettevõtjate endi vastutada on ühised müügitegevused. Meie toiduprojekti peamised tegijad on ikkagi ettevõtjad, kes vaatamata keerulistele oludele leiavad lahendusi, pakuvad värsket ja maitsvat kohalikku toitu.“
Toiduprojektil on nüüd oma YouTube’i kanal „Põhja-Eesti kohalik toit“. Selle tarbeks tehtud videoklippidega tutvustatakse kala, viina, kartulit ja otra kui Põhja-Eesti traditsioonilist kohalikku toitu. Harmoonikumi perenaine Ene Lill teeb videos räimest soolasilku. Sagadi restorani peakokk Maren Rits kõneleb ühes klipis viinast kui maitseainest ja marinaadide komponendist ning teises räägib kartulist ja valmistab kartulivormi. Odrakruupidega orsoto tegemist õpetab Anija mõisa kohviku perenaine Ülle Niinemets.
Maitsete aasta üritustest ja toiduprojekti tegemistest laiemalt leiab infot kohaliku toidu kodulehelt ja Facebookist.
Lähiaja ettevõtmistest tutvustatakse Anija vallas Kehras külas Mardi talus esimese advendi puhul korraldatud jõulumaad koos jõuluturu ja töötubadega, mida tehakse igal nädalavahetusel kuni jõuludeni. Reklaamitakse jõuluüritusi Palmse restoranis, Valgejõe Veinivillas ning võrgustikku kuuluvate ettevõtete tooteid jõulupakkidesse.
Põhja-Eesti kohaliku toidu märgise omanikud Harjumaal
Anija vald: Anija mõisakohwik InnAmorata toit ja toitlustus; Kehra külas Mardikate OÜ meesegud, mesi ja suir; Pillapalu külas Natural Chaga OÜ musta pässiku tooted ja töötoad.
Kuusalu vald: Kolga-Aabla külas Aabla Mesila OÜ mesi ning Jaaniranna OÜ kodurestorani MerMer toitlustus; Uuri külas Kadakamäe OÜ lambaliha, liha ja vorst ning Lahemaa Pärimuskoda lõkketoidud ja musta pässiku tõmmis; Kõnnu külas Kangru Talutoit OÜ Lahe Muna munad; Kupu külas Koduleivad OÜ leib; Sõitme külas Laugu Külalistemaja toitlustus; Kolga alevikus Mageda VL koolitus, mesi, mesilasemad ja mesilaspered; Kalme külas OÜ Intervento Vana-Sirge Küülik küülikud ja tšintšiljad; Valgejõe külas Veinimõisnik OÜ töötoad ja vein; Leesi külas Veldi ja Tütred OÜ kali, küpsetised ja õlu.
Raasiku vald: Arukülas VildiVilla kohvik ja toitlustus.
Jõelähtme vald: Haapse külas Vahva Maius OÜ pastilaa, pesto, puuviljamaiustused ja sukaadid.
Kose vald: Ravila Mõis OÜ marjabesee kroonid; Tammiku külas Nõmme Talu OÜ mahla pressimisteenus ja õunamahl; Lööri külas MTÜ Võtikmetsa Hobikoda kanepikrõpsud; Habaja Viinavabriku vein; Kosel Laastu Mesi OÜ kommid, meesegud ja mesi;
Rae vald: Kadaka küla Hindreku talu mesila mesi; Harjumaa Avatud Koolituskeskus OÜ Siidrifarmi siider.
Viimsi vald: Aamann OÜ Harmoonikumi küpsised, leib ja toitlustus.