
Laupäeval, 20. mail toimub RMK Aegviidu külastuskeskuse õuel Ida-Harju Koostöökoja, Aegviidu külastuskeskuse, Nõmbra karjamõisa metsarestorani ja MTÜ VisitKorvemaa eestvõttel esmakordselt põdrakanepifestival, mis VisitKorvemaa eestvedaja Marilin Pehka sõnul ühendab loodust, toitu ja kultuuri.
„Soovime viia inimesed lähemale oma juurte juurde, õpetada neid ära tundma meie loodudes leiduvaid söödavaid vitamiine ning tegema neist maitsvaid toite. Ei pea ostma välismaiseid salateid ja köögivilju, kõige kasulikum on kohalik toit, mis kasvab meie läheduses,“ rääkis ta.
Põdrakanepifestivali idee tekkis eelmisel kevadel Nõmbra metsarestoranis, kus said kokku piirkonna turismiettevõtjad ning Ida-Harju Koostöökoja ja RMK Aegviidu külastuskeskuse esindajad: „Kahel kokkusaamisel osalesid kummalgi üle paarikümne inimese. Käisime looduses ringi, õppisime tundma ja korjasime metsatoitu ning tegime neist koos süüa: põdrakanepivõrseid pannil, võililleomletti ning lehelistest ja õielistest salatit, värske kase limonaadi.“
Kui Nõmbra metsarestorani omanik Indrek Leht viskas õhku mõtte korraldada festival aasta pärast uuesti ja suuremalt, kiitsid ülejäänud osalejad selle heaks.
Laupäeval RMK Aegviidu külastuskeskuse õuel toimuva festivali kavas on korilusretked „Metsast patta ja pannile“, metsatoidu töötoad ja kontsert.
Igal täistunnil algavaid korilusretki juhivad Aegviidu külastuskeskuse juhataja Tiina Paltser, loodusterapeut ja taimetark Ella Kari ning matkasõber-retkejuht Meelis Suurkaev. Töötubades, mis algavad igal pooltunnil, õpetatakse valmistama retkedel korjatud söödavatest taimedest ning muust looduslikust toite, mis pole ainult tervislikud, vaid ka maitsevad hästi.
Nõmbra karjamõisa metsarestorani töötoas juhendatakse põdrakanepist ja harilikust tõlkjast toite valmistama, lisaks pakub restorani kokk Ellery Powell metsarestorani menüüd. Aegviidu MTÜ Ajaleidja Loomemaja naistega saab õppida taimsete naadipannkookide valmistamist. Avatud on ka Söesauna talu Ivan Chai ning Pillapalu Natural Chaga musta pässiku töötuba ning udmurtide rahvuskööki tutvustav töötuba. Festivali lõpetab udmurtide folkansambli Ošmes kontsert.
Festivalile on Marilin Pehka sõnul oodatud kõik, kes väärtustavad Eesti loodust ja tervislikku toitumist ning on avatud uutele võimalustele laiendada oma toidulauda meie metsast pärit puhtast toorainest valmistatud söögiga. Korraldajad on valmis retkesid ja töötube pakkuma kuni 300 inimesele.
„Aegviidu pole suur, soovitame kohale tulla rongiga. Et teaksime, kui palju varuda töötubade jaoks materjali ning kui palju on vaja parkimiskohti, on kõige olulisem, et kõik osalejad end VisitKorvemaa lehel eelnevalt registreeriksid. Registreerige end ka siis, kui ei taha retkedel ega töötubades osaleda, vaid lihtsalt niisama uudistada või mahesuupisteid osta. See on väga oluline, et saaksime kõigile pakkuda maitseelamusi ja päevast häid emotsioone,“ sõnas Marilin Pehka.
Festivalialale ja kontserti kuulama pääseb tasuta, töötoas osalemine maksab 5 eurot, korilusretk koos ühes töötoas osalemisega 15 eurot, alaealistele on tasuta.