
Vana Waksal, mille Anija valla elanikud on kaks aastat järjest hääletanud valla aasta ettevõtteks, on lühikesest tegutsemisajast hoolimata saanud tuntuks ka väljaspool koduvalda.
Kui peaminister Jüri Ratas jaanuari lõpus Anija valda külastas, viisid võõrustajad ta lõunatama Aegviidu restorani. Järgmisel päeval olid peaministri kaaskonna kaks liiget oma peredega Vanas Waksalis söömas. Just nii või suust suhu levivate kiitustega on väikese alevi restoran endale populaarsust kogunud. Tasulist reklaami pole Aegviidu vanas jaamahoones vähem kui kaks aastat tegutsenud restoran endale teinud. Pole olnud vaja, sest eelneva broneerimiseta on sinna niigi raske pääseda – praegu nädalas kolmel päeval avatud restoranis pannakse laudu kinni juba juuli- ja augustikuuks.
„Kui teeksime reklaami, peaksime hakkama jaamahoonet suuremaks ehitama. Kuid seda ei saa, sest hoone on muinsuskaitse all,“ ütleb restorani perenaine Piret Purcell.
Tema on see, kes külalised Vanas Waksalis vastu võtab. Ta 30aastase kokakogemusega abikaasa, Iirimaalt pärit Kevin Purcell, on pereettevõttes kokk.
Isa kingitus
Piret Purcell on pärit Tallinnast, kuid 2003. aastal, kui oli ülikoolis omandanud hotellimajanduse eriala, läks tööle Iirimaale. Teised edukad lõpetajad, kellele pakuti võimalust töötada välismaal, soovisid enamasti minna Ameerikasse, tema valis Iirimaa. Aasta pärast kohtus restoranis, kus töötas, Kevin Purcelliga. 2008. aastal nad abiellusid. Iirimaal sündisid nende kolm last. Mees töötas restoranides kokana, Piret Purcell kasvatas lapsi ja pidas mõne aasta lastehoidu.
„2016. aastal kinkis isa mulle selle jaamahoone,“ sõnab ta.

Piret Purcelli isa on Tõnis Raudla, Aegviidu veetorni omanik. Ta kolis Aegviitu, kuna armastas suusatamist. Oli oksjonilt ostnud ka Aegviidu jaamahoone ja seda renoveerinud.
Tütar soovis Iirimaalt juba varem koju tulla, aga ei leidnud elamiseks sobivat maja. Kui ta ühel õhtul abikaasale teatas, et isa kinkis sünnipäevaks Aegviidu jaamahoone, oli Kevin Purcell Eestisse kolimisega kohe nõus.
„Piretil oli koduigatsus, mõtlesin, et läheme ja proovime, alati on ju võimalus Iirimaale tagasi minna, kus saan kokatööd teha,“ lausub ta.
Lõuna-Iirimaalt pärit Kevin Purcell on töötanud kokana nelja- ja viietärnihotellides ning suurtes pubides, kus käib 700 inimest päevas. Kui Purcellid nägid Aegviidus kingiks saadud hoonet, mõtlesid, et sinna võiks teha oma restorani.
„Isa oli ruumid renoveerinud. Vaatasime ümbruskonnas ringi, siin polnud mitte kusagile minna, kui jõuad reede õhtul töölt koju,“ põhjendab Piret Purcell.
Kui pere 2017. aastal Eestisse kolis, jäi ta lapsehoolduspuhkusele, abikaasa käis esialgu Tallinnas tööl. Restoran Vana Waksal avati endises jaamahoones 18. mail 2018.
Iiri restoran
Piret Purcell räägib, et restorani avamine oli suur risk ja tegelikult ei olnud nad sugugi kindlad, kuidas äri minema hakkab: „Aga meid võeti väga hästi vastu ja praeguse ligi kahe aastaga saab küll öelda, et riski võtmine on end ära tasunud.“
Purcellid teadsid kohe algul, et ei tee üht järjekordset koduse toiduga söögikohta, neid on ümbruskonnas piisavalt. Nemad soovisid hakata pakkuma restoranikvaliteeti, maitseelamust. Iirimaal peakokana töötanud Kevin Purcell selgitab, et Vana Waksal rõhub kvaliteedile: „Oleme siin piirkonnas küll kõige kallim koht, kuid ostame ainult kvaliteetseid tooteid, sest hea söök algab kvaliteetsest toorainest.“
Kuna ta on iirlane, pakutakse restoranis iiri toite. Koos magustoitudega on menüüs 20 eri nimetust. Ostetakse ainult tooraine, kõik toidud alates kartulikoorimisest kuni leiva küpsetamise ja magustoitudeni teeb Kevin Purcell algusest lõpuni ise. Tema valmistatud pearoogadest on kõige menukam aeglaselt küpsetatud barbecue-ribid, teisel kohal on iiripäraselt küpsetatud lambakoot.
„Kui ütlen, et meil on menüüs lambakoot, siis enamasti on esimene reaktsioon, et seda ma küll ei söö, see on kasuka maitsega. Siis püüan ümber veenda, ütlen, et proovige, see lausa sulab suus,“ räägib Piret Purcell.
Kes tema veenmise peale Kevin Purcelli valmistatud lambakooti maitsnud, on kiitnud nii toitu kui selle soovitajat. Kokk selgitab, et parima koodi saab kuni aastaselt utelt. Kuna Eestist neid ei saa – Vanal Waksalil on vaja umbes sada kooti nädalas – ning Iirimaa lambaliha viiakse kõik Prantsusmaale, tuleb nende lambaliha Uus-Meremaalt.
Ka kala, näiteks merikurat ja huntahven, millest Kevin Purcell võlub abikaasa kinnitusel välja imelisi roogi, tuuakse välismaalt, kuid värskelt, mitte külmutatuna. Vana Waksali kokale teeb pisut muret, et nagu nende liha tuleb välismaalt, on nad ka värsket köögivilja sunnitud enamasti ostma Tallinnast, kuna Aegviidu ümbruses pole köögiviljamüüjaid, kellelt aastaringselt osta porgandit või peeti.
Kodune vastuvõtt
Ilmselt sama palju kui iirlasest koka valmistatud toite, kiidetakse Vana Waksali puhul külalislahket vastuvõttu. Restorani külastajate võõrustamine on perenaise Piret Purcelli pärusmaa.
„Minu jaoks on väga tähtis võtta iga külaline soojalt vastu, et tunneks, ta on siin oodatud. Sellepärast suhtlen kõigiga,“ ütleb ta.
Kui restoranis on suurem seltskond või mõni üritus, läheb ta end igale laudkonnale tutvustama, küsib hinnangut toidu kohta: „Eestlasel on enamasti järsk ja külm hoiak, aga kui hakkan rääkima, muutub leebemaks. Sageli ütleb keegi, et on siin esimest korda, aga tunneb, nagu oleks kodus. On muidugi ka teistsuguseid inimesi, näiteks üks härra, kellelt küsisin, kuidas toit maitses, vastas tõredalt, et see pole minu asi, meil on vaba maa. Õnneks on enamik meie kliente sõbralikud ja neile meeldib, kui nendega vestlen.“
Seda kinnitab ka Vana Waksali populaarsus. Lisaks sellele, et kohalikud inimesed käivad restoranis õhtuid veetmas, sõidetakse sinna rongiga Tallinnast lõunale, Arukülast juubeleid pidama, Kehrast või Tartust õhtustama. Seal on peetud pulmi, ka üks pulmaseltskond tuli Tallinnast rongiga.
„Kui Tallinnas arsti juures kuuldi, et on Aegviidust, öeldi, et teame küll, seal on tore restoran Vana Waksal. Meie prügivedaja, kes töötab ka Tallinnas, ütles, et Nõmmelgi räägitakse meist. Tean, et sealne vanem generatsioon sõidab rongiga meile sööma. Rahvast käib Eesti igast otsast. Aegviidu on kokkusaamiseks hea koht. On heameel näha, et siin käib nii palju rahvast, nagu oleme öelnud – Aegviidus on alati hea aega veeta,“ räägib Piret Purcell.