Ministrid käisid Kolgaküla rahvamajas hommikusöögil, Viru rabas matkamas ning Vihula mõisa töötubades.
Esmaspäeva, 4. septembri hommikul saabusid Kuusalu vallas Kolgaküla rahvamajja Euroopa Liidu riikide 19 põllumajandusministrit, lisaks aseministrid, kantslerid, delegatsioonide liikmed, välisajakirjanikud ning ülejäänud saatedelegatsioon, kokku kolm bussitäit.
Neid ootas Eesti tippkokkade Ants Uustalu ja Peeter Piheli valmistatud traditsiooniline Eesti hommikusöök.
Kohtumine oli korraldatud Eesti Euroopa Liidu Nõukogu eesistumise üritusena. Maaeluminister Tarmo Tamm kutsus oma Euroopa kolleegid tutvuma Lahemaaga ning Eesti toiduga. Ringkäigu alguspunktiks oli valitud Kolgaküla rahvamaja kui piirkonna kogunemiskoht, kogukonnakeskus. Kolgakülas võttis delegatsiooni vastu Kolgaküla seltsi juht Kaisa Linno.
Enne sööki rääkis minister Tarmo Tamm, et rahvamajadel on Eesti kultuuris suur ja oluline roll: „Siin tullakse kokku, arutatakse kohalikku elu, lauldakse, tantsitakse, tehakse muud seltsitegevust.”
Ta lisas, et Kolgaküla rahvamaja on kogukonnale oluline – 11 aastat tagasi pärast põlengut otsustasid kohalikud rahvamaja taastada ning uuesti üles ehitada.
Minister ütles ka, et kohtumine toimub õigel ajal: „Just varajane sügis on aeg, kui põllul ja metsades valmivad viljad, mis jõuavad meie toidulauale. Värske uuringu järgi on Eesti Euroopa Liidus toidu puhtuselt teisel kohal, meid edestab vaid Soome.”
Eesti kohaliku toidu teema oli ministrite kohtumisel oluline seetõttu, et september on Eesti toidu kuu, mis algas 3. septembril. Kokku toimub septembris Eesti toidu kuu raames üle 30 sündmuse. Eestimaist toitu hindab ka minister Tarmo Tamm, kes lausus, et ema tehtud piima-klimbisupp ja mannavaht on jäänud ta lemmikuteks praeguseni.
Enne, kui ministrid sööki said proovida, tutvustasid menüüd Ööbiku Gastronoomiatalu peremees ja peakokk Ants Uustalu ning Eesti eesistumiste õhtusöökide peakokk Peeter Pihel. Pakkuda olid näiteks Liivimaa lihaveise lõigud, Dirhami sadamas suitsutatud lõhe, Muhu leib, karask, kodune või, pannkoogid, puder vaarika-mustika moosiga, õunad, pirnid, ploomid, õunamahl.
Ants Uustalu lausus, et hindab väga kohalikku ja puhast maitset, mis on lihtne ja looduslähedane. Sellest lähtuvalt koostab ka oma menüüsid.
Ministrid proovisid teha õunamahla
Kuidas ministritele toit maitses? Kiideti, et toit on puhas ja lihtne, pole töödeldud ega liiga palju maitsestatud, domineeris toitude loomulik maitse. Enim kiidusõnu pälvisid pannkoogid ning õunamahl, häid sõnu öeldi ka musta leiva kohta, mida mitmed ministrid proovisid elus esimest korda.
Pärast tunniajast kohtumist Kolgakülas läksid ministrid ja välisajakirjanikud matkama Viru rabasse ning Lääne-Virumaale Vihula mõisasse.
Euroopa Liidu põllumajandus- ja kalandusministrite kolmepäevane kohtumine oli mitteametlik, teisipäeval oli kohtumine, kus arutati, kuidas põllumajandussektoris kriisidega paremini toime tulla.
Maaeluministeeriumi avalike suhete osakonna nõunik Kertu Kärk vahendas Sõnumitoojale teisipäeval muljeid: „Ministrid said Vihula mõisas töötubades õunamahla pressida, tutvuda mõisakompleksi ja vanade autodega ning mängida minigolfi. Ministrite muljed olid positiivsed, delegatsiooni liikmetele meeldisid eriti pakutav toit, marjad ja erinevad moosid ning Viru raba kaunis loodus.”